Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   În luna aprilie, prețul de…

În luna aprilie, prețul de achiziție al gazului rusesc ar putea fi de peste 1000 de dolari pentru mia de metri cubi

Profimedia Images

Prețul de achiziție al gazelor naturale furnizate de concernul rus Gazprom către Moldovagaz ar putea fi de peste 1000 de dolari pentru mia de metri cubi în luna aprilie. Asta a spus președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, într-o declarație pentru Newsmaker, informație care ulterior a fost distribuită de Ceban pe canalul său de Telegram.

Vadim Ceban susține că există mai multe cauze care ar favoriza majorarea prețului de achiziție al gazului rusesc.

„În aprilie, formula de calcul a prețului se va schimba. În primul și al patrulea trimestru al fiecărui an, 70% din preț depind de costul coșului de petrol, iar 30% depind de prețul gazelor de pe piață. În al doilea și al treilea trimestru, adică în perioada aprilie-septembrie, formula este inversată, prețul gazelor se bazează pe 70% din prețul mediu al gazelor din luna precedentă (luna anterioară TTF) și 30% din prețul coșului de petro (…). La începutul lunii martie, din cauza războiului din Ucraina, prețul gazelor în Europa a atins un nivel record. Recordul istoric al prețului la TTF, principalul hub de gaze din Europa, a fost stabilit pe 7 martie, la 3892 dolari. De atunci, prețurile au scăzut semnificativ, dar nu suficient pentru a compensa creșterea anormală de la începutul lunii”, a declarat Ceban.

Potrivit președintelui Consiliului de administrație al Moldovagaz, de la începutul războiului din Ucraina, prețul petrolului a crescut cu 15-20%.

În luna februarie, prețul de achiziție al gazelor naturale furnizate de concernul rus Gazprom către Moldovagaz a fost de 563 de dolari pentru mia de metri cubi. 

În prezent, cetățenii achită un tarif de 15 lei și 18 bani, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale. ANRE a aprobat, pe 28 ianuarie curent, prețul final de 14 lei și 06 bani fără TVA, ceea ce constituie 15 lei și 18 de bani cu TVA inclus pentru un metru cub de gaze naturale, tarif care este afișat în facturi din ianuarie.