Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Frauda bancară va afecta economia…

Frauda bancară va afecta economia R. Moldova şi în 2020. Ce prognoze au experții economici pentru noul an

În 2020, printre riscurile care ar putea compromite creșterea economică este climatul politic din R. Moldova. Potrivit experților, economia va fi afectată de viitoarele alegeri prezidențiale, care „în mod tradițional”, vor creea un înalt nivel de incertitudine și instabilitate. Totodată, aceștia susțin că frauda bancară va afecta dezvoltarea economică și în noul an.

„În 2020 cea mai marea povocare pentru economie este combinația a trei factori într-un singur an. Primul ține de politica bugetară expansionistă cu un deficit bugetar de peste 3 % din PIB, un deficit bugetar destul de mare cu surse de finanțare neclare. Al doilea factor este o politică bugetară destul de relaxată și al treilea factor este contextul electoral. Acești factori creează riscuri pentru stabiliatea macrofinanciară”, a afirmat pentru Ziarul de Gardă, Directorul executiv al Centrului „Expert-Grup”, Adrian Lupuşor.

Potrivit expertului, creșterea economică din 2020 va fi afectată de alegerile prezidențiale, care creează un înalt nivel de incertitudine și instabilitate. 

„În mod tradițional alegerile sunt asociate cu un nivel de incertitudine. Anume incertitudinea este principala temere a unui investitor, mai ales în țări cum este R. Moldova. Acest lucru înseamnă că în perioada electorală nivelul de incertitudine este înalt și este riscant ca cineva să învestească. Acest lucru afectează activitatea întreprinderilor, crearea locurilor de muncă și în general creșterea economică”, a susținut Lupușor.

Analistul accentuează că o altă sursă de risc ține de creșterea eventualelor împrumuturi ale Guvernului de la băncile comerciale. 

„În jurul alegerilor, guvernele deobicei se avântă în cheltuieli bugetare sporite cu acoperire financiară neclară şi acest an nu este unul de excepție. În contextul înrăutăților relațiilor cu partenerii de dezvoltare și în contextul în care nu este clară soarta memorandumului cu FMI, Guvernul ar putea recurge mai intens la credite interne, împrumuturi de la bănci. Acest lucru va lovi iarăși în economie deoarece băncile vor prefera mai mult să crediteze Guvernul în detrimentrul creditării sectorului real, afectând activitatea investițională și creșterea economică”, a mai spus Lupușor.

Nu sunt premise pentru o eventuală criză pe piața valutară din R. Moldova

În același context, expertul mai notează că în 2020 nu sunt premise pentru o eventuală criză pe piața valutară din R. Moldova. Cu toate acestea, în noul an vor exista anumite tendințe cu presiuni asupra monedei naționale.

„Acestea țin de reducerea exporturilor, remiterilor, reducerea asistenței externe și reducerea investițiilor străine directe. O altă provocare în acest an sunt presiunile asupra balanței de plăți, deoarece pricipalele surse care asigură influx de valută străină în țară vor fi afectate. Cu toate acestea, trebuie să menționez că Banca Națională dispune de rezerve valutare suficiente pentru a evita fluctuațiile excesive ale cursului de schimb. Anume nivelul actual de rezerve valutare este unul optim și sufiecient pentru ca Banca să facă față provocărilor economice despre care am vorbit mai sus”, a explicat expertul.

Frauda bancară va afecta dezvoltarea economică și în 2020

„Frauda bancară deja ne-a afectat și ne va afecta în continuare. În 2018, R. Moldova a avut parte de un progres rușinos la capitolul investigațiilor și tot ce ține cu frauda bancară. Din moment ce acum avem o nouă conducere la Procuratura Generală, avem iarăși anumite așteptări. Acum trebuie să fim cu ochii pe activitatea Procuraturii și pe activitatea procurorului anume pe ceea ce ține de investigația furtului bancar”, a susținut Lupușor.

Potrivit expertului, din punct de vedere economic sunt premize pentru încetenirea creșterii economice dar nu sunt prognozate tendințe îngrijorătoare sau pesimiste pentru anul 2020.

„Cu toate acestea, eu nu cred că cetățenii trebuie să intre în panică și să se aștepte la o criză. Este important ca cetățenii să se informeze din surse demne de încredere pentru că ne așteaptă așteaptă un an electoral și vom avea parte iarăși de bătălii informaționale”, a conchis Lupușor.

Centrul Expert-Grup a constatat în cadrul unei conferințe de presă, că indiferent de instabilitatea politică, în 2019, economia R. Moldova a continuat să crească pe parcursul acestui an cu până la 5%.

Analiştii notează că în anii următori, bunăstarea populației poate fi afectată negativ atât de stagnarea surselor de venituri externe (transferuri de peste hotare), cât și celor interne (salarii). Un alt factor care poate afecta negativ în 2020 transferurile de peste hotare este încetinirea economiilor unde lucrează emigranții din R. Moldova.

Totodată, experții susțin că de mai bine de 5 ani distanță de la fraudele din sectorul bancar, opinia publică încă nu are rezultate clare asupra ceea ce s-a întâmplat și mai ales, cine se face cu adevărat vinovat. Prin urmare, investigarea furtului miliardului rămâne un caz de interes sporit pentru societate și o provocare majoră pentru autorități, din moment ce în martie 2020 expiră Acordul cu FMI.

Economia mondială indică semne clare de „răcire”

Analiștii au mai subliniat faptul că economia mondială indică semne clare de „răcire”, iar acest fenomen este acompaniat de tensiunile economice și chiar geopolitice dintre cei mai mari jucători la nivel global, fapt ce subminează și mai mult performanțele comerciale și perspectivele investiționale pentru perioadele următoare. Potrivit lor, anticiparea stagnării prețurilor la produsele alimentare la nivel internațional, dictată de majorarea disponibilităților la export va amplifica efectele negative asupra creșterii exporturilor moldovenești spre această direcție.

Experții au adus în discuție și existenţa unei potenţiale crize a gazelor pentru anul 2020, notând că riscul unei potenţiale „crize a gazelor” sunt destul de mici.