Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Expert: „Afacerea cu datoriile la…

Expert: „Afacerea cu datoriile la gaz nu este o activitate de business, este finanțarea unei agende politice”

Președintele Consiliului de Administrație a SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a precizat că datoriile pe care le are SA „Moldovagaz” față de SAP „Gazprom” constituie 7,4 miliarde de dolari, transmite IPN. Partea dreaptă a Nistrului este responsabilă de 715 de milioane de dolari dintre care 450 de milioane o constituie datoria propriu-zisă, iar restul sunt penalități. Pentru cealaltă parte a datoriilor este responsabilă regiunea transnistreană. Victor Parlicov, expert din cadrul IDIS „Viitorul” consideră, că „afacerea cu datoriile nu este o activitate de business, ci este finanțarea unei agende politice de către Gazprom, și anume de finanțare a separatismului din stânga Nistrului”

Vadim Ceban a menționat că „în ceea ce privește datoria regiunii transnistrene, actualmente „Moldovagaz”, prin activele sale, nu este în stare să le plătească. Noi nu avem așa active”, a afirmat președintele consiliului de administrare în cadrul unei emisiuni la postul TVC21.

Vadim Ceban a explicat faptul că datoria de bază, cele 450 de milioane de dolari, s-a format inclusiv din cauza îndatoririlor companiei „Termoelectrica” față de „Moldovagaz” și după reformare, „Termoelectrica” a început să întoarcă datoriile istorice. Vadim Ceban a spus că circa 200 de milioane de dolari din cele 450 de milioane datorie față de „Gazprom” pot fi întoarse companiei rusești „fără majorarea tarifelor, fără implicare din exterior”. În plus, potrivit lui, există anumite active care ar putea fi folosite pentru achitarea datoriilor.

Totodată, în anul 2006, regiunea transnistreană a luat decizia de a-și retrage activele din „Moldovagaz”, iar pentru a se discuta despre întoarcerea datoriilor, mai întâi de toate, trebuie întoarse aceste active, spune Vadim Ceban. Potrivit lui, problema respectivă trebuie soluționată la nivel politic. Președintele „Moldovagaz” spune că problema datoriilor nu poate fi soluționată fără ca activele regiunii transnistrene să revină în proprietatea întreprinderii.

Hotărâri de încasare a datoriilor de la Tiraspoltransgaz

În anul 2016 Ziarul de Gardă a scris despre datoriile SA „Moldovagaz” și despre faptul, că în lunile octombrie 2014 și decembrie 2015 de către Judecătoria Bender au fost emise hotărâri prin care Tiraspoltransgaz a fost obligată să restituie în contul Moldovagaz datorii în sumă de 900 de milioane și, respectiv, 600 de miloane de dolari. Acestea au rămas definitive după ce nu au fost atacate la Curtea de Apel Bender în termenul prevăzut de lege. Potrivit legislației, hotărârea definitivă a instanței trebuie prezentată spre executare în maxim trei ani. Dacă hotărârea nu este prezentată spre executare în termen de maxim trei ani de la data emiterii deciziei, atunci ea își pierde valabilitatea. Ziarul de Gardă a contactat repetat serviciul de presă a SA „Moldovagaz” pentru a afla dacă hotărârile emise au fost transmise spre executare sau executate, însă nu a răspuns nimeni la telefon.

Potrivit expertului IDIS „Viitorul”, Victor Parlicov, întru-un final, oricum aceste datorii vor trebui casate, deoarece nu există instrumente pentru a le recupera.

Victor Parlicov, expert IDIS „Viitorul”

„Afacerea cu datoriile nu este o activitate de business, ci finanțarea separatismului din stânga Nistrului”

Parlicov a explicat pentru Ziarul de Gardă, că din punct de vedere economic, poate fi justificată acumularea anumitor datorii, până la momentul în care datoriile sunt acoperite cu active reale. În cazul Moldovagaz, aceste active sunt constituite din tot sistemul de gazoducte.

„În momentul în care cifra activelor a fost depășită cu mult, este clar că acesta nu este un proiect economic. Toată afacerea aceasta cu datoriile nu este o activitate de business, este finanțarea unei agende politice de către Gazprom, și anume de finanțare a separatismului din stânga Nistrului”, a declarat expertul. Din spusele lui, acest lucru nu i-ar plăcea nici Gazpromului, deoarece este o companie înregistrată la bursele internaționale și de fiecare dată, la raportare, trebuie să dea explicații despre ce se întâmplă cu datoriile care se acumulează pentru gaz. „Se vede că Gazprom nu este o companie comercială care face business, ci este o companie care execută o comandă de stat și acționează ca un exponent al politicii Federației Ruse”, a precizat Parlicov. 

Expertul consideră, că imediat ce s-a forțat reversul pe gazoductul Transbalcanic, și odată ce se va rezolva problema cu liniile de furnizare a energiei electrice, și Moldova nu va depinde de nodul electroenergetic de pe teritoriul centralei electrice din Dnestrovsc din regiunea Transnistreană, „puterea de negociere a rușilor cu R. Moldova pe problema Transnistreană se va reduce de multe ori”, a precizat Parlicov.

Peste 50% dintre acțiunile SA „Moldovagaz” aparțin companiei rusești SAP „Gazprom”, 35% aparțin Guvernului Republicii Moldova și peste 13% – regiunii transnistrene. Actualmente, regiunea transnistreană este reprezentată de SAP „Gazprom”. Astfel compania rusească deține un pachet de peste 63% dintre acțiunile „Moldovagaz”.