Principală  —  Ştiri   —   (DOC/Audio) Datorii de miliarde de…

(DOC/Audio) Datorii de miliarde de dolari, ținute în secret de Moldovagaz

Acum trei ani, Curtea de Apel Bender a emis o hotărâre privind recuperarea a 1,4 miliarde de dolari SUA în favoarea SA Moldovagaz de la întreprinderea din regiunea separatistă nistreană, SRL Tiraspoltransgaz. În anii următori, Judecătoria Bender a mai emis două hotărâri, prin care s-a dispus recuperarea altor 1,5 miliarde de dolari de la aceeași firmă. Cu toate acestea, Moldovagaz refuză să ne spună dacă a cerut executarea acestor hotărâri și ce parte din datorii au fost recuperate.

În martie 2015 a fost ultima dată când concernul rus Gazprom a ameninţat că va sista livrările de gaze către Republica Moldova din cauza datoriilor acumulate. Măsura nu este una nouă și vine în contextul în care în ultimii ani au avut loc mai multe procese de judecată privind recuperarea datoriei. La nivel național este vorba despre cel puțin trei hotărâri pronunțate de Judecătoria și Curtea de Apel Bender, prin care Tiraspoltransgaz este obligat să-și achite datoria acumulată. Prima decizie pronunțată de Judecătoria Bender este din septembrie 2013. Atunci magistrata Arina Ilanji a dispus încasarea datoriei de circa 1,4 miliarde de dolari SUA în favoarea Moldovagaz. Actele de primire-predare semnate între Moldovagaz și Tiraspoltransgaz confirmă furnizarea a circa cinci miliarde de metri cubi de gaze în perioada 2010 – 2012. Decizia a fost casată de Curtea de Apel Bender, care, la fel a dat câștig de cauză pentru Moldovagaz și a obligat Tiraspoltransgaz să achite și penalitatea în sumă de peste 75 de milioane de dolari.

Și următoarele două procese de judecată din octombrie 2014 și decembrie 2015 au fost câștigate de Moldovagaz la Judecătoria Bender. Este vorba de datorii în sumă de 900 de milioane și, respectiv, 600 de miloane de dolari, pe care compania Tiraspoltransgaz este obligată să le restituie în contul Moldovagaz. Hotărârile sunt definitive, după ce nu au fost atacate la Curtea de Apel Bender în termenul prevăzut de lege. Potrivit legislației, hotărârea definitivă a instanței trebuie prezentată spre executare în maxim trei ani. Dacă hotărârea nu este prezentată spre executare în termen de maxim trei ani de la data emiterii deciziei, atunci ea își pierde valabilitatea.

Solicitați să ne comunice dacă Moldovagaz a inițiat sau nu procedura de executare judiciară a celor trei hotărâri și ce parte din datorii au fost recuperate de la Tiraspoltransgaz, reprezentanții Moldovagaz ne-au comunicat că ei nu sunt obligați să ne furnizeze acest gen de informații. ”De ce ar trebui să cunoască societatea despre mersul unor litigii, care, de fapt, constituie niște raporturi comerciale între doi agenți economici?”, ne-a întrebat Lilian Pereteatcu, șeful direcție juridică, Moldovagaz.

În prezent, datoria Moldovagaz față de Gazprom se apropie de 6,5 miliarde de dolari. Din această sumă, doar 700 de milioane ar fi datoriile Chișinăului, iar restul au fost acumulate de Tiraspol. Regimul separatist folosește gazul rusesc și pentru generarea energiei electrice la Centrala Termo-Electrică de la Cuciurgan, privatizată ilegal, în 2005, de compania Inter Rao ES, din Rusia. Energia electrică, prin companii intermediare, este livrată pe malul drept al Nistrului, iar veniturile pleacă îm companiile off-shore. De aici și datoria Transnitriei de aproape 6 miliarde de dolari SUA.

În 2006, întreprinderea Tiraspoltransgaz din stânga Nistrului, ce face parte din S.A. Moldovagaz, și-a transmis acțiunile sale de 13,53%, prin procură, în gestiunea companiei Gazprom, ceea ce înseamnă că Gazprom-ului îi revin circa 65% din acțiunile S.A. Moldovagaz.

Potrivit Mold-street, din datele publicate de Gazprom reiese că Moldova cumpără gaz la un preț cu aproape 13% mai mare decât statele din UE și cu 44% mai scump decât statele din CSI.