Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Energocom anunță câtă energie electrică…

Energocom anunță câtă energie electrică a procurat în anul 2022 și la ce preț

În anul 2022, energia electrică a fost achiziționată direct de la 10 producători din R. Moldova, Ucraina și România, precum și de la mai mulți agenți economici care dețin statutul de producător eligibil de energie regenerabilă, informează SA „Energocom” într-un comunicat miercuri, 1 februarie.

Întreprinderea SA „Energocom” a fost împuternicită să cumpere energia electrică necesară pe piață prin dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), în perioada mai-decembrie 2022.

„În total, în anul 2022, a fost procurat un volum de 3,2 milioane MWh, la prețul mediu ponderat de circa 2.085 lei/ MWh (sau 2,08 lei/ kWh)”, informează Energocom.

Din volumele totale achiziționate, aproximativ 9% reprezintă electricitate produsă în R. Moldova (malul drept al Nistrului). „Cea mai mare parte”, circa 57%, a fost cumpărată de la Centrala termoelectrică Moldovenească din regiunea transnistreană (MGRES), o treime din volum a constituit energia electrică de import – din Ucraina și România.

SA Energocom anunță că în anul 2022 a încheiat pentru prima dată contracte de procurări de electricitate direct, fără intermediari, de la producători din Ucraina și România. După ce compania a obținut în prealabil o licență de trading de la ANRE România și și-a deschis o sucursală peste Prut, la neceistate, electricitatea a fost procurată de pe bursa română.

„Acest pas a ajutat ca R. Moldova, în luna noiembrie 2022, să achiziționeze 82% din necesarul de electricitate din România, urmare a reducerii cantităților gazelor livrate Moldovei de concernul Gazprom și a atacurilor asupra mai multor obiective energetice din Ucraina”, potrivit comunicatului.

Volum mai mic produs de CET-uri

Potrivit reprezentanților Energocom, comparativ cu anul 2021, în 2022 centralele termice de la Chișinău și Bălți au generat mai puțină energie electrică. „Una din explicații poate fi temperaturile mai blânzi, ce a dus la un consum de gaze mai rațional”.

În același timp, se atestă o ușoară creștere volumului de energie regenerabilă (se au în vedere doar contractele încheiate de SA Energocom cu companii ce dețin statutul de producător eligibil).

„În lunile iunie-septembrie, când CET-urile își minimizează activitatea, energia verde procurată de SA Energocom depășește cantitățile furnizate de CET-uri. Acest lucru presupune că în perioada caldă centralele termoelectrice lucrează la o capacitate minimă și este necesar de a achiziționa volume mai mari de la producători din afara țării”.

Potrivit informațiilor publicate de SA Energocom:

  • Cel mai mic preț preț de achiziție pentru 1 kWh este la MGRES, unde prețul mediu ponderat în 2022 a constituit echivalentul a 1,19 lei.
  • Din Ucraina SA Energocom a procurat în medie 1 kWh cu 1,51 lei.
  • Pe piața locală (malul drept al râului Nistru) 1 kWh a constituit 3,5 lei.
  • din România, în deosebi procurările de pe bursă, au dus la un preț mediu ponderat de circa 3,72 lei moldovenești.

Prețurile de achiziții menționate nu includ costurile operaționale, cheltuieli de vămuire, transport și distribuție, menționează Energocom.

Tariful pentru consumatorii finali este aprobat de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, în baza unei metodologii în vigoare.