Cum va fi calculat salariul de bază pentru diferite categorii de bugetari

În prezentarea proiectului leii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, Ministerul Finanțelor anunța că valoarea minimă de referință pentru anii 2018-2019 va fi de 1500 de lei. Cu toate acestea, în proiectul legii bugetului pentru anul 2019, prin derogare de la valoarea de referință de bază, prevăzută, au fost stabilite mai multe valori de referință, pentru diferite categorii de bugetari. Cea mai mică este de 1300 de lei pentru persoanele cu funcții de demnitate publică din autoritățile/instituțiile finanțate de la bugetul de stat, cu excepția judecătorilor, procurorilor, inspectorilor-judecători.

Salariul de bază, conform prevederilor noii legi a salarizării, se va calcula prin înmulțirea valorii de referință stabilite pentru coeficientul de salarizare 1,00 cu coeficienții de salarizare corespunzători claselor de salarizare pentru funcția respectivă, luând în considerare treapta de salarizare, cu rotunjire până la 10 lei în favoarea salariatului.

salariu de bază= valoare de referință X coeficient de salarizare 

Prin derogare de la valoarea de referință de bază, prevăzută, de 1500 de lei, în proiectul legii bugetului pentru anul 2019 sunt indicate câteva valori de referință pentru diferite categorii de bugetari, după cum urmează:

  • în mărime de 1300 lei – pentru persoanele cu funcții de demnitate publică  din autoritățile/instituțiile finanțate de la bugetul de stat, cu excepția judecătorilor, procurorilor, inspectorilor-judecători;
  •  în mărime de 1600 lei – pentru personalul didactic, inclusiv cu funcții de  conducere;
  • în mărime de 1600 lei – pentru personalul care, conform anexelor la Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, se încadrează în clasele  de salarizare de la 1 până la 25;
  • în mărime de 2000 lei – pentru personalul Serviciului de Informații și Securitate;
  • în mărime de 2500 lei – pentru judecători, procurori, inspectori-judecători, inspectori din Inspecția Procurorilor.

 

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *