Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Benzina și motorina se ieftinesc.…

Benzina și motorina se ieftinesc. ANRE a afișat noile prețuri la carburanți pentru 13 iulie

Sursa foto: quto

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a publicat noile prețuri plafon la carburanți, valabile pentru ziua de miercuri, 13 iulie 2022.

Potrivit ANRE, miercuri, un litru de benzină cu cifra octanică A 95 va costa 31 de lei și 69 de bani, cu 24 de bani mai puțin decât în ziua precedentă, iar un litru de motorină va costa 29 de lei și 36 de bani, cu 25 de bani mai puțin comparativ cu ultimii indici.

Anul 2022 a început cu ușoare scumpiri a benzinei și motorinei, iar după invazia Rusiei în Ucraina, carburanții au înregistrat zilnic scumpiri semnificative. În ultimele două săptămâni, carburanții ușor s-au ieftinit.

Săptămâna trecută, ANRE anunța că în ultima perioadă se atestă o tendință de descreștere a cotațiilor la bursele internaționale la produsele petroliere.

„Cotațiile Platts au înregistrat o ușoară scădere pe parcursul săptămânii precedente care se menține și săptămâna curentă, ajungând la prețul de circa 1211 $/tonă pentru benzină și circa 1179 $/tonă pentru motorină, înregistrând o scădere cu aproximativ 145 $/tonă pentru benzină și, respectiv, cu 73 $/tonă la motorină”, anunța ANRE pe 6 iulie.

Conform mecanismului actual de calculare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, curba respectivă este reflectată fidel în prețurile pentru carburanți la stațiile de alimentare din țară: „ANRE reiterează faptul că mecanismul actual de formare a prețurilor generează prețuri corecte și transparente, care reflectă atât tendințele de creștere a cotațiilor internaționale, cât și cele de scădere”.

Preţurile maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard se stabilesc de către ANRE în baza Metodologiei de calcul şi aplicare a preţurilor la produsele petroliere și sunt publicate zilnic pe site-ul Agenției, iar benzinăriile din țară trebuie să le afișeze de la miezul nopții.