Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Banca Națională reacționează la declarațiile…

Banca Națională reacționează la declarațiile lui Platon despre o posibilă fraudă bancară

Banca Națională a Moldovei (BNM) susține că DOVERIE UNITED-HOLDING AD, care și-a exprimat intenția de a cumpăra pachetul majoritar al Moldindconbank, nu a primit vreodată refuzul Băncii Naționale. Reacția BNM vine după ce controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a declarat că se pregătește o nouă fraudă bancară, iar demisia lui Sergiu Cioclea din funcția de guvernator al BNM este cauzată de vânzarea  acțiunilor Moldindconbank companiei „Doverie–Invest” S.A din Bulgaria.

„Este o părere subiectivă, exprimată în mod tendențios de o persoană interesată, și nu corespunde adevărului, deoarece compania DOVERIE UNITED-HOLDING AD nu a primit vreodată refuzul Băncii Naționale, așa cum se vehiculează. Dimpotrivă, anterior compania menționată a depus o cerere și a obținut permisiunea prealabilă a BNM pentru achiziționarea unui pachet de acțiuni la BC „Victoriabank” S.A., care însă nu s-a materializat din motivele obiective ale acestui investitor potențial. Indicatorii financiari din sistemul bancar arată că astăzi avem un sector sigur și transparent, supus unui control riguros din partea BNM, inclusiv la BC „Moldindconbank” S.A., unde este instituit încă din 2016 regimul de intervenție timpurie (supraveghere specială). În consiliul băncii sunt experți străini profesioniși și imparțiali. Mai mult decât atât, actualul cadru juridic exclude posibilitatea unor scheme frauduloase prin intermediul băncilor licențiate”, se menționează în reacția Băncii Naționale la declarațiile lui Veaceslav Platon.

În ianuarie curent Banca Națională a Moldovei, sub conducerea lui Octavian Armașu, a eliberat unui investitor bulgar, „DOVERIE UNITED-HOLDING AD”, permisiunea prealabilă pentru achiziționarea pachetului în mărime de 63,89 % din acțiunile BC „Moldindconbank” S.A. Pachetul de acțiuni urmează a fi vândut în numele Guvernului, la un preț de 764 043 846,30 lei (circa 39,3 milioane de euro).

„La început, Cioclea a refuzat pretențiile pseudo-bulgarilor în adresa Victoribank și Agrobank. Ulterior, nu a vrut să participe categoric la furtul Moldindconbank. Și aici răbdarea lui Plahotniuc a luat sfârșit. În locul lui Cioclea au găsit imediat un băiat ascultător. A fost lansată schema BEM – 2. Pentru Moldindconbank nimeni nu va achita nici un bănuț. Companiile lui Plahotniuc au deja credite de la Moldindconbank pentru achizițiile lui. Banii vor fi circula prin conturile din străinătate, și vor fi returnați în Moldova sub forma banilor „bulgari”. Și apoi totul va derula în conformitate cu schema deja derulată în 2014”, a menționat Platon într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.

Sergiu Cioclea, și-a anunțat demisia pe 20 noiembrie. Acesta a declarat în cadrul unui briefing de presă că și-a fixat drept scop să lucreze la BNM atât timp cât va fi necesar pentru a consolida sistemul bancar din R. Moldova și pentru a scoate sistemul financiar din criză. Cioclea consideră că această etapă a fost trecută în octombrie 2018 după ce a fost vândut pachetul de referință la MAIB, dar și după ce au fost votate ultimele legi elaborate de BNM și planul de schimbare legislativă a fost complet realizat. Acesta a mai precizat că există și motive de ordin privat pentru care își dă demisia, pe care nu a dorit însă să le numească.