Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   România își alege președintele: candidații…

România își alege președintele: candidații și promisiunile care vizează R. Moldova

sursa/ stirileprotv.ro

Românii din întreaga lume votează în perioada 2-4 mai viitorul președinte al țării. Pe buletinul de vot se regăsesc 11 candidați, patru fiind independenți, iar restul –  propuși de partide politice.

Cel mai recent sondaj, realizat de FlashData în perioada 24-26 aprilie 2025, arată că George Simion, Crin Antonescu, Nicușor Dan, Victor Ponta și Elena Lasconi sunt cotați cu cele mai mari șanse pentru a ajunge în turul doi și pentru a deveni viitorul președinte al României. 

ZdG prezintă detalii despre candidați și evidențiază principalele declarații ale acestora care vizează R. Moldova. „Relațiile Chișinăului cu Uniunea Europeană depind și de rezultatul  acestor alegeri, având în vedere că România este cel mai important partener al R. Moldova”, constată analistul politic Mihai Isac, care a explicat de ce sunt importante alegerile din România pentru R. Moldova.

Simion: „R. Moldova rămâne o victimă sigură dacă nu se unește cu România”

George Simion, în prezent deputat în Parlamentul României, este președintele partidului  Alianța pentru Unirea Românilor (AUR). El și-a anunțat candidatura după ce BEC i-a interzis lui Călin Georgescu să participe la alegeri. Acesta a candidat și la alegerile prezidențiale anulate organizate în 2024, clasându-se pe locul 4 în primul tur. Candidatul a fost interzis în R. Moldova pentru prima dată în 2015-2016, în urma mai multor activități și evenimente organizate în scopul „unirii” României cu R. Moldova. El este și autorul expresiei „Basarabia e România”, care este scrisă în mai multe locuri din țară cu spray colorant. În 2024 a fost declarat persona non grata la Chișinău, iar în 2021, Simion a fost interzis și în Ucraina. 

Recent, acesta a făcut mai multe declarații cu referire la R. Moldova, spunând că „România nu se va implica în niciun atac armat” în cazul în care țara noastră este atacată de Rusia sau că „R. Moldova rămâne o victimă sigură dacă nu se unește cu România”. Sloganul său electoral este „George Simion Democrație”.

sursa: Facebook/ Crin Antonescu

Antonescu: „Unirea R. Moldova cu România este o variantă care trebuie luată în calcul”

George Crin Laurențiu Antonescu este candidatul alianței PSD, PNL și UDMR.  Acesta a fost deputat după alegerile legislative din România desfășurate în 1992, 1996, 2000 și 2004. Între 2012 și 2014 a fost președintele Senatului României, după care s-a retras din viața publică. Crin Antonescu spune că, în calitate de preşedinte, îşi doreşte ca prima deplasare externă să fie în SUA, pentru că relația cu Statele Unite trebuie resetată. 

Igor Grosu, președintele Parlamentului R. Moldova, a făcut un apel către basarabenii cu cetățenie română să îl sprijine pe Crin Antonescu pe 4 mai. Sloganul său electoral este „România înainte!” În luna aprilie curent, candidatul a fost în vizită la Chișinău. Acesta a declarat în cadrul unei emisiuni la Jurnal TV că, în cazul unei agresiuni militare rusești, unirea R. Moldova cu România este „o variantă care trebuie luată în calcul”.

sursa: Facebook/ Nicușor Dan

Dan: „Securitatea României și R. Moldova depind de modul în care se va sfârși războiul în Ucraina”

Nicușor Dan, actualul primar al Bucureștiului la al doilea mandat, a fost deputat în Parlamentul României între 2016 și 2020. Candidatul este de profesie matematician, a lucrat ca cercetător la Institutul de Matematică al Academiei Române și a fondat Școala Normală Superioară București. Pe 30 martie 2025, Nicușor Dan a avut o întâlnire la Chișinău cu susținătorii săi. Într-un interviu din luna aprilie, candidatul susținea că va cere intervenţia militară a NATO în cazul în care Rusia va ataca R. Moldova. 

„Este important ca Europa să îşi consolideze capacitatea militară tocmai pentru a descuraja astfel de agresiuni. În acelaşi timp, trebuie să sprijinim Ucraina, pentru că este o garanţie pentru securitatea R. Moldova”, a susținut acesta. În cadrul primei dezbateri electorale pentru alegerile prezidențiale din România, care au avut loc pe 28 aprilie, dintre cei trei candidați care au participat, Nicușor Dan a fost singurul care a menționat R. Moldova în discursul său. 

„E foarte important ca statele europene să nu premieze agresorul. Una e să ai Ucraina vecin, alta e să ai Rusia vecin. Securitatea României și R. Moldova depind de modul în care se va sfârși războiul în Ucraina”, a spus acesta. „România onestă” este sloganul candidatului.

sursa: Facebook/ Elena Lasconi

Lasconi: „Ajutorul acordat R. Moldova nu este un moft, ci o investiție în siguranța noastră comună”

Elena Lasconi, președinta Uniunii Salvați România (USR), s-a clasat pe locul doi la alegerile prezidențiale anulate din decembrie 2024, acumulând aproape 20% din voturi. La două zile după anularea alegerilor prezidențiale, candidata USR i-a transmis o scrisoare lui Donald Trump, în care a scris că el este un adevărat lider al poporului, exact ca ea, că CCR a anulat alegerile, dar și că Rusia se implică în alegerile din România, acesta fiind motivul pentru care ea nu va abandona lupta. 

Prima ei interacțiune cu lumea politică a avut loc în 1992, în calitate de șefă de cabinet a unui deputat. A activat mai bine de 20 de ani în calitate de jurnalistă, iar în 2020 a câștigat alegerile locale din municipiul Câmpulung Muscel. În 2023, Elena Lasconi se regăsea pe listele candidaților USR la alegerile europarlamentare, dar apoi s-a retras din cursă. În vara anului 2024 a devenit președinta Uniunii Salvați România (USR). 

În cadrul campaniei electorale din 2024, Maia Sandu și-a exprimat susținerea pentru candidata USR: „Eu voi vota cu Elena Lasconi, pentru că este autentică și simt că iubește România.” În luna martie 2025, după stoparea finanțării externe a USAID, Elena Lasconi a declarat că România și Uniunea Europeană au datoria morală și strategică de a susține și mai mult Chișinăul.” Ea a mai spus că sloganul ei electoral este „Am curaj să fac dreptate”.

sursa: Facebook/ Victor Ponta

Ponta: „Sprijinul pentru integrarea europeană a R. Moldova este o prioritate de politică externă

Victor Ponta este unul din cei patru candidați independenți la funcția de președinte al României. El a studiat dreptul în România și Italia. În 2014, acesta a candidat la alegerile prezidențiale, obținând 45,57% din voturi în turul doi, fiind învins de Klaus Iohannis. În 2012, Victor Ponta a devenit cel mai tânăr prim-ministru din istoria României. În 2015, Ponta a demisionat din funcția de premier al României, fiind acuzat de Direcția Națională Anticorupție de fals în acte și spălare de bani. În 2017, a fost președinte al Partidului „Pro România”, dar a revenit în PSD, partid din care a fost exclus în martie 2025. Când și-a lansat candidatura la Biroul Electoral Central, Ponta a adus șepci roșii, în stilul lui Donald Trump, și a ținut un discurs în care a vorbit despre „cei care au un drept suveran la sănătate, la educație, la pensie, la respect”, dar și despre Dumnezeu, care i-a dat „o lecție acum 10 ani”. „România pe primul loc” este sloganul său electoral.

Într-un interviu publicat de Reuters în aprilie 2025, Ponta a declarat că „realist vorbind, România nu poate sprijini o altă țară, fie ea Ucraina sau alta. Dar are capacitatea să o facă pentru Moldova.” El a mai menționat că sprijinul pentru integrarea europeană a R. Moldova este o prioritate de politică externă.

sursa: Facebook/ Lavinia Sandru

Lavinia Șandru este susținută de Partidul Umanist Social Liberal (PUSL). A debutat în politică în 2001, fiind secretară a departamentului de imagine la Partidul Democrat. În 2004 a devenit președinta Partidului Democrat Târgu Mureș. În 2005 a înființat Partidul „Inițiativa Națională” (PIN), fiind aleasă președintă în 2009. Sloganul electoral al Laviniei Șandru este „Pentru România Reală”.

sursa: Facebook/ Daniel P. Funeriu

Daniel Funeriu, candidat independent, a fost ministru al Educației între 2009-2012, potrivit Agerpres. În perioada 2012-2014 a deținut funcția de consilier prezidențial la Departamentul de Educație și Cercetare în cadrul Administrației Prezidențiale. A mai deținut funcția de Consultant de înalt nivel din partea Comisiei Europene pe lângă guvernul R. Moldova, asistând implementarea Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Sloganul folosit de Daniel Funeriu în campania electorală este „Cred în România”.

sursa: Facebook/ Silviu Predoiu

Silviu Predoiu este candidatul Partidului „Liga Acţiunii Naţionale” (PLAN). Potrivit site-ului său oficial, acesta este geolog de profesie, dar a fost aproape 30 de ani ofițer de informații externe. În 2005 a fost numit prim-adjunct al directorului Serviciului de Informații Externe, funcție pe care a ocupat-o până în 2018. În 2024 a candidat la alegerile prezidențiale anulate. Sloganul electoral al lui Silviu Predoiu este „Soluția pentru România: Competență. Caracter. Curaj”.

sursa: Facebook/ Cristian Terhes

Cristian-Vasile Terheș este europarlamentar în Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni. S-a înscris și în cursa prezidențială din 2024, însă nu a obținut mai mult de 1,04% din voturi. Potrivit site-ului partidului, programul politic propus de Cristian-Vasile Terheș se bazează pe valori conservatoare. Cristian Terheș a declarat în plenul Parlamentului European în 2024 că „e imperativ să dăm semnale clare cetățenilor R. Moldova că suntem de partea lor, de aceea solicit includerea lor în zona de roaming la tarife naționale.” Sloganul său electoral este „Cristian Terheș. Președinte suveranist. Credincios Națiunii Române”.

sursa: Facebook/ Sebastian Popescu

Sebastian Constantin Popescu este președintele Partidului „Noua Românie” (PNR), partid pe care l-a fondat în 2015. Acesta a mai candidat la alegerile prezidențiale din 2019 și 2024, ulterior anulate. În 2019, acesta spunea că prioritatea sa ca președinte al României ar fi fost unirea cu R. Moldova și recuperarea tezaurului de la ruși. La bază, Sebastian Constantin Popescu este medic veterinar, domeniu în care a profesat timp de cinci ani. Sloganul său electoral este „Alege bine pentru România. Alege bine pentru tine. Dr. Sebastian Popescu”.

sursa: Facebook/ John Ion Banu Muscel

John-Ion Banu-Muscel este un alt candidat independent, prezent pe buletinul de vot și la alegerile prezidențiale din 2019, din partea Partidului „Națiunea Română”, clasându-se pe ultimul loc. Acesta a locuit mai mulți ani în Statele Unite ale Americii, fiind fondatorul Ligii Româno-Americane din Florida. Sloganul său electoral este „Votează cu încredere!”

În R. Moldova vor fi organizate 64 de secții de votare pentru alegerile prezidențiale din România. Procesul de votare în străinătate va avea loc timp de trei zile, între 2 și 4 mai, între orele 07:00 și 21:00.

De ce sunt importante alegerile din România pentru R. Moldova?

Analistul politic Mihai Isac a explicat de ce sunt importante alegerile din România pentru R. Moldova.

„Relațiile Chișinăului cu Uniunea Europeană depind și de rezultatul acestor alegeri, având în vedere că România este cel mai important partener al R. Moldova. Așa cum am văzut și la ultimele alegeri din România, orice vot contează, iar sprijinul electoratului românesc din R. Moldova pentru candidatul pro-european a fost crucial pentru a nu permite o victorie din primul tur a unui candidat așa-zis suveranist, izolaționist și antieuropean. Prin calitatea de cetățeni ai României, cetățenii R. Moldova sunt parte a spațiului electoral european, Uniunea Europeană fiind una dintre cele mai mari democrații din lume. R. Moldova este extrem de importantă pentru securitatea României, dar și pentru cea a UE și a NATO. Evoluțiile din stânga Prutului, bune ori rele, afectează politica externă și interesele naționale ale României. Prin rolul său la nivelul instituțiilor internaționale, mai ales NATO și UE, președintele român poate avea un cuvânt important în relațiile dintre acestea și R. Moldova, fiind nevoie de o bună cunoaștere a complexității situației de la Chișinău. România, inclusiv Administrația Prezidențială, nu își poate permite să ignore R. Moldova, mai ales în acest an electoral crucial și în contextul negocierilor de pace din Ucraina”, a explicat expertul.