PROMO-LEX Bani publici și cheltuieli ascunse: fața nevăzută a finanțării partidelor

Finanțarea partidelor politice în anul 2024 a continuat să fie caracterizată de o dependență semnificativă de alocațiile provenite din bugetul de stat, ceea ce ridică întrebări privind sustenabilitatea și independența financiară a formațiunilor politice, potrivit asociației Promo-LEX. În paralel, s-a observat o creștere a volumului donațiilor private.
Totodată, transparența în raportarea cheltuielilor reale a rămas deficitară, multe formațiuni politice continuând să prezinte date incomplete sau superficiale privind utilizarea resurselor financiare, în special în ceea ce privește serviciile de consultanță, promovarea online și activitățile din teritoriu. Această lipsă de transparență afectează în mod direct integritatea procesului democratic și subminează încrederea publicului în activitatea partidelor politice.
Deși se observă o ușoară scădere a dependenței de alocațiile de la stat, comparativ cu 2023, Promo-LEX subliniază necesitatea unor reforme legislative și practice pentru a crește responsabilitatea financiară, transparența și implicarea cetățenilor în susținerea partidelor politice. Constatările se regăsesc în Raportul de monitorizare „Finanțarea partidelor politice în Republica Moldova. Retrospectiva anului 2024”, care a fost prezentat recent și poate fi accesat aici.
Cheltuieli ascunse de partide în 2024
Raportul Promo-LEX scoate în evidență costuri estimate pentru partidele politice de cel puțin 20 de milioane de lei, care nu ar fi fost raportate la CEC, pentru următoarele tipuri de cheltuieli:
- locațiune și întreținere sediu: cel puțin 2,45 milioane de lei nu au fost incluse în rapoarte, cei mai mulți bani fiind atribuiți formațiunii BP Victorie;
- retribuirea muncii: peste 1,3 milioane de lei nedeclarați, în special de către BP Victorie și PSRM;
- deplasări externe: peste 1,4 milioane de lei neraportați, în special de către BP Victorie și PSRM;
- combustibil și transport: cel puțin 221 000 de lei nu au fost incluse în rapoarte, în special de către BP Victorie, PRIM și MAN;
- evenimente politice: peste 4,2 milioane de lei nu au fost raportate, în special de către BP Victorie, PSRM și PN;
- presă și materiale promoționale: au fost estimate cheltuieli de peste 3 milioane de lei, în situația în care a fost observată și distribuirea materialelor ce nu conțineau informații tipografice clare, din care cauză nu a fost posibilă estimarea acestora, în special în cazul BP Victorie, PSRM și MAN.
- publicitate pe internet și rețele sociale: sume neraportate semnificative, în special pe platforma Meta, dominată de BP Victorie.
„Per total, 81% din aceste cheltuieli neraportate sunt atribuite BP Victorie, ceea ce scoate în evidență o problemă gravă legată de transparența finanțării acestei formațiunilor politice și a partidelor constituente. În acest sens, precizăm că, BP Victorie și constituenții acestuia (FASM, PR, PPV și ȘANSĂ), care au avut activități politice costisitoare, au raportat venituri și cheltuieli „zero”. La fel, cheltuieli neraportate au fost estimate și în cazul altor partide precum PSRM (8%), iar PN, PAS, PSDE și PPVM câte 2% fiecare”, scrie Promo-LEX.
Ce venituri au declarat partidele în 2024 și cum și-au cheltuit banii?
Pentru anul trecut, 36 de partide au raportat venituri totale de 70,2 milioane de lei, dintre care doar 16,2 milioane de lei au provenit din cotizații și donații. Trei partide (PAS, PSRM și PN) au raportat 74% din totalul veniturilor, în timp ce celelalte 33 de partide au însumat doar 26%.
Principalele surse de finanțare rămân:
- alocațiile de la bugetul de stat (75%);
- donațiile de la persoane fizice (17%);
- donațiile de la persoane juridice (3%);
- veniturile din activități economice (3%);
- cotizațiile membrilor (2%).
Comparativ cu anul precedent, chiar dacă observăm o ușoară scădere a ponderii finanțării partidelor politice din alocații de la bugetul de stat (75% în 2024 versus 84% în 2023), considerăm că acestea sunt în continuare prea mult dependente de respectiva sursă de finanțare. În același timp, veniturile din cotizații și donații au înregistrat o creștere.
În contrabalanță, donațiile au crescut semnificativ în 2024, aproape triplându-se față de 2023. Dintre acestea, 84% au venit din partea persoanelor fizice, iar 16% din partea persoanelor juridice.
Potrivit cadrului legal existent, CEC trebuie să verifice existența veniturilor declarate de donatori în cazul donațiilor ce depășesc trei salarii medii pe economie. Potrivit raportului, 44 de donatori s-au încadrat prevederilor menționate, ceea ce a reprezentat doar 26% din donațiile de la persoane fizice. În rezultatul verificării de către CEC și Serviciul Fiscal de Stat, majoritatea donațiilor au fost considerate conforme.
Pentru anul 2024, 39 de partide au raportat cheltuieli totale de peste 71 de milioane de lei. Acestea au fost direcționate către programe pentru tineri și femei, retribuirea muncii și întreținerea sediilor. Cele mai mari cheltuieli au fost raportate de PAS (47%), PSRM (17%) și PN (11%).
„Asociația Promo-LEX consideră necesar ca partidele politice să-și diversifice sursele de finanțare, reducând astfel dependența de finanțarea publică. Totodată, Promo-LEX recomandă partidelor să colecteze mai activ cotizațiile de membru. Aceste măsuri sunt necesare pentru a asigura o implicare mai activă a cetățenilor în dezvoltarea partidelor politice ca instituiții democratice”, îndeamnă asociația.