Principală  —  Ştiri   —   Profesorii vor fi scutiți de…

Profesorii vor fi scutiți de obligativitatea de a raporta utilizarea compensației bănești anuale

Sursă foto: Dan Perciun/ Facebook

Începând cu 1 ianuarie 2024, personalul de conducere şi didactic din instituţiile de învățământ general public vor primi compensația în valoare de 4 000 de lei în luna octombrie a fiecărui an. Totodată, profesorii au fost scutiți de obligativitatea de a raporta utilizarea compensației.

Regulamentul privind acordarea compensațiilor bănești anuale a fost aprobat prin Hotărârea Guvernului la ședința Cabinetului de miniștri de miercuri, 1 noiembrie.

Am înaintat această propunere în scopul debirocratizării activității pedagogilor, aceasta fiind una dintre prioritățile actuale ale Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova. Profesorii nu vor mai trebui să prezinte, până la 31 decembrie, administrației instituției de învățământ documente confirmative privind utilizarea compensației bănești conform destinației”, a precizat ministrul Educației Dan Perciun.

Până acum, nu exista un termen, astfel fiecare instituția decidea perioada în care aloca mijloacele financiare în acest sens.

Până în februarie 2022, cuantumului compensației era de 2 000 de lei pentru un an de studii. Executivul a aprobat creșterea compensației de la 2 000 de lei la 4 000 de lei pentru un an de studii la data de 23 februarie 2022 și tot atunci a fost stipulată obligativitatea de a raporta modalitatea de utilizare a banilor.

Compensațiile pentru personalul didactic sunt prevăzute pentru procurarea de suporturi didactice (dicționare, crestomații, reviste de specialitate, auxiliare didactice, literatură artistică); a tehnicii de calcul (calculator/laptop/tabletă, componente PC, periferice PC, software pentru PC), a produselor software, a consumabilelor pentru calculatoare, pentru servicii de Internet, dar și pentru produse de birotică și papetărie.

De aceste compensații beneficiază peste 43 000 de cadre didactice titulare și de conducere.