Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Video/ Ședința Parlamentului: Moțiunea simplă…

Video Ședința Parlamentului: Moțiunea simplă împotriva politicilor în domeniul sănătății nu a fost susținută în plen

Deputații Parlamentului Republicii Moldova se întrunesc într-o nouă ședință plenară, după ce ultimele trei au eșuat, opoziția boicotând față de proiectele Guvernului prin care și-a asumat răspunderea.

LIVE TEXT:

Ora 20:48 Următoarea ședință a Parlamentului va avea loc pe 16 iulie.

Ora 20:46 Moțiunea simplă nu a fost susținută în plen.

Ora 20:20 Deputații Partidului „Șor”, PAS și PPDA au anunțat că vor susține moțiunea simplă împotriva politicilor guvernamentale în domeniul sănătății.

Ora 19:25 Runda de întrebări și răspunsuri s-a încheiat. Urmează să fie prezentat raportul Comisiei în legătură cu moțiunea simplă împotriva politicilor guvernamentale în domeniul sănătății.

Ora 18:25 A început runda de întrebări – răspunsuri. Ministra Sănătății răspunde la întrebările deputaților.

Ora 17:45 Ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, prezintă raportul în legătură cu activitatea și măsurile întreprinse de către minister cu privire la situația epidemiologică privind infecția cu Covid-19 în R. Moldova.

Ora 17:41. În prima și a doua lectură a fost votat Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului, întocmit prin schimb de note, privind extinderea aplicabilității Acordului dintre Republica Moldova și Regatul Țărilor de Jos cu privire la asistența administrativă reciprocă în domeniul vamal, s.a.

Ora 17:40. A fost votat în a doua lectură Proiectul de lege pentru modificarea articolului 9 din Legea voluntariatului nr.121/2010.

Ora 17:38. A fost votat în prima lectură Proiectul de lege privind acordarea indemnizației urmașilor personalului medical decedat ca urmare a desfășurării activității medicale în lupta cu COVID-19 și Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr.156/1998 privind pensiile de asigurări sociale de stat (art.27’1, 56), care vor fi comasate. Au fost votate în lectura a doua.

Ora 17:37. A fost votat în lectura a doua Proiectul legii pentru modificarea articolului 41 din Codul Educației al Republicii Moldova nr.152 din 17 iulie 2014.

Ora 17:36. A fost aprobat Proiectul de hotărâre privind numirea în funcție a unor membri ai Consiliului Audiovizualului. Noii membri: Larisa Manole, Ion Robu și Ala Ursu-Antoci.

Ora 17:35. În prima lectură a fost votat Proiectul de lege pentru modificarea articolului 10 din Legea nr.173/1994 privind modul de publicare și intrare în vigoare a actelor oficiale.

Ora 17:34. A fost votat a doua lectură Proiectul de lege pentru modificarea Legii privind protecția datelor cu caracter personal nr.133 din 08.07.2011 (art.27).

Ora 17:33 A fost votat în prima lectură Proiectul de lege cu privire la sistemul informațional automatizat de evidență a contravențiilor, a cauzelor contravenționale și a persoanelor care au săvârșit contravenții.

Ora 17:32. A fost votat în prima și a doua lectură Proiectul de lege pentru modificarea articolului 1 din Legea nr.71/2020 privind anularea examenelor naționale de absolvire a programelor de studii în învățământul general, sesiunea de examene 2020.

Ora 17:25. A fost votat în prima lectură Proiectul de hotărâre cu privire la elaborarea Programului Național de irigare a terenurilor agricole.

Ora 17:22. A fost votat în prima lectură Proiectul de lege cu privire la modificarea Legii nr.544/1995 cu privire la statutul judecătorului (art.26, 32). Acesta va fi comasa cu Proiectul de lege pentru modificarea articolului 32 din Legea nr.544/1995 cu privire la statutul judecătorului.

Ora 17:21. A fost votat în prima lectură Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Lega nr.221/2007 privind activitatea sanitar-veterinară – art.42; Legea nr.10/2009 privind supravegherea de stat a sănătății publice – art.5, 14; ș.a.).

Ora 17:20. A fost votat în lectura a doua Proiectul legii privind organizarea și exercitarea profesiei de medic veterinar.

Ora 17:19. A fost votat în lectura finală Proiectul de lege pentru interpretarea articolului 25 alineatul (2) litera a) din Legea nr.158/2008 cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public.

Ora 17:18. A fost votat în prima și a doua lectură Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.71/2007 cu privire la registre (art.7, 8).

Ora 17:17. A fost votat în lectură finală Proiectul legii cu privire la răspunderea și cerințele de asigurare a operatorilor aerieni și a operatorilor de aeronave.

Ora 17:16. A fost votat în prima lectură Proiectul de lege privind modificarea unor acte normative (Legea nr.140/2001 privind Inspectoratul de Stat al Muncii – art.1, 4, 8, ș.a.; Legea nr.131/2012 privind controlul de stat asupra activității de întreprinzător – anexa; ș.a.).

Ora 17:06. Este prezentat Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului, întocmit prin schimb de note, privind extinderea aplicabilității Acordului dintre Republica Moldova și Regatul Țărilor de Jos cu privire la asistența administrativă reciprocă în domeniul vamal, s.a.

Ora 16:37. Deputatul independent Alexandru Oleinic prezintă Proiectul de hotărâre cu privire la elaborarea Programului Național de irigare a terenurilor agricole.

Ora 16:28. Este prezentat Proiectul de lege privind modificarea unor acte normative (Legea drumurilor nr.509/1995 – anexa nr.3; Legea nr.414/2006 cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule – art.39; ș.a.).

Ora 16:24. Este prezentat Proiectul de lege cu privire la sistemul informațional automatizat de evidență a contravențiilor, a cauzelor contravenționale și a persoanelor care au săvârșit contravenții.

Ora 16:18. Este prezentat Proiectul de lege pentru modificarea articolului 1 din Legea nr.71/2020 privind anularea examenelor naționale de absolvire a programelor de studii în învățământul general, sesiunea de examene 2020.

Ora 15:56. Este prezentat Proiectul de lege pentru modificarea articolului 10 din Legea nr.173/1994 privind modul de publicare și intrare în vigoare a actelor oficiale.

Ora 15:51. Deputatul Liviu Vovc prezintă Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr.156/1998 privind pensiile de asigurări sociale de stat (art.27’1, 56).

Ora 15:38. Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, prezintă Proiectul de lege privind acordarea indemnizației urmașilor personalului medical decedat ca urmare a desfășurării activității medicale în lupta cu COVID-19.

Ora 15:10. Au loc discuții privind Proiectul de hotărâre privind numirea în funcție a unor membri ai Consiliului Audiovizualului. Lilian Carp, Maria Ciobanu și Alexandr Slusari acuză că aceștia au fost selectați după criterii politice.

Ora 14:50. Proiectul de lege pentru modificarea Codului electoral, Codului contravențional și Codului serviciilor media audiovizuale, a fost votat în prima lectură. 

Ora 14:40. Participarea conducătorului mijlocului de transport la întreceri, concursuri sau antrenamente neautorizate pe drumurile publice va fi sancționată penal. În ședința de astăzi, Parlamentul a votat în cea de-a doua lectură un proiect de lege pentru modificarea unor acte normative în acest sens.

Ora 13:30. În aceste clipe are loc dezbateri pe marginea proiectului cu privire la modificarea unor acte normative din Codul Electoral.

Ora 11:51. Deputații au aprobat ordinea de zi a ședinței, iar procedura de vor va avea loc la ora 13:00.

Ora 11:17. Deputatul Platformei DA, Chiril Moțpan, a cerut audierea viceprim-ministerului pentru Reinegrare, însă inițiativa a fost respinsă.

Ora 11:oo. Ștefan Gațcan și-a retras în această dimineață cererea prin care anunțase că își dă demisia din funcția de deputat, a precizat președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, Vasile Bolea.

Ora 10:58. PAS, Platforma DA și deputații neafiliați s-au înregistrat la ședința Parlamentului, iar în sală sunt prezenți 74 de parlamentari.

Ora 10:25. Prim-ministrul Ion Chicu prezintă deputaților proiectele prin care Guvernul și-a angajat răspunderea. Opoziția a scandat „Rușine!” și „Afară!”. PAS și Platforma DA au părăsit plenul parlamentului în timpul prezentării angajării răspunderii Executivului.

Mulțumesc (anticipat) și deputaților din fracțiunile PAS și DA pentru munca pe care o vor depune în zilele, care au mai rămas din această sesiune parlamentară. Contăm enorm pe responsabilitatea acestor deputați, or în Parlament se află circa 50 de proiecte foarte importante înaintate de Guvern”, a comentat ulterior Chicu pe pagina sa de Facebook.

Ora 10:22. La ședința legislativă participă și deputatul Ștefan Gațcan. Acesta a venit cu un mesaj pe pagina sa de Facebook, menționând că rămâne la ideea de a se retrage din politică.

Chiar dacă luasem decizia de a părăsi politica, nu puteam să stau indiferent când am văzut ce haos, debandadă și populism s-a creat în Parlament. De aceea am luat decizia că prezența mea în Parlament este necesară cel puțin atâta vreme cât ea ajută ca țara să nu intre în instabilitate și blocaj. Rămân însă la ideea de a mă retrage din politică, atunci când retragerea mea nu va avea consecințe grave asupra oamenilor și a țării”, a scris Gațcan.

Ora 10:14. Ședința plenară are cvorum. Secretariatul Parlamentului a anunțat că la ședință și-au înregistrat prezența 51 de deputați, inclusiv Ștefan Gațcan. Platforma DA, Pro Moldova, Partidul Șor și deputații deafiliați – lipsesc. Ulterior, PAS a intrat în sală.

Pe ordinea de zi sunt mai multe subiecte, iar primul de pe ordinea de zi este angajarea răspunderii Guvernului în fața Parlamentului.

Ordinea de zi a ședinței poate fi găsită AICI.

Înainte de ședința plenară, Igor Dodon a venit „un ultim apel” către deputații din opoziție, în special parlamentarilor din partidele PAS și Platforma DA, îndemnându-i să vină la ședință. Șeful statului a mai spus că „în caz că azi nu va fi cvorum, împreună cu premierul vom lua niște decizii”, reiterând că „acest Parlament nu mai este reprezentativ” și „voi face uz de toate împuternicirile legale ca în termenii cei mai apropiați să-l dizolvăm”.

Totuși, vicepreședintele Parlamentului, Alexandr Slusari, ne-a comunicat că Platforma DA va boicota ședința Parlamentului atunci când se va examina de pe ordinea de zi subiectele prin care Guvernul și-a asumat răspunderea.