Principală  —  IMPORTANTE   —   CV-urile celor trei candidați propuși…

CV-urile celor trei candidați propuși de Parlament la funcția de membru al Consiliului Audiovizualului

Parlamentul urmează să numească în funcție trei noi membri ai Consiliului Audiovizualului (CA) după ce la sfârșitul anului trecut, membrii Olga Guțuțui, Dorina Curnic și Veronica Cojocaru, și-au anunțat demisia, manifestându-și nemulțumirea față activitatea și deciziile luate de către conducerea instituției.

Potrivit unei hotărâri ce urmează a fi propusă Parlamentului pentru adoptare, în funcțiile vacante urmează a fi numiți Ala Ursu-Antoci, Larisa Manole și Ion Robu. Primele două candidate ar urma să își exercite mandatul până în 2023, iar Ion Robu până în 2021.

Potrivit președintelui Comisiei de profil, Adrian Lebedinschi, membrii Comisiei au fost cei care au realizat etapa interviului și cei care au selectat candidaturile.

CV-urile celor trei candidați:

Ala Ursu-Antoci este în prezent șefă a cabinetului fracțiunii PSRM în Parlament, dar și profesoară în cadrul Colegiului de Ecologie. Anterior, pe o durată de patru ani, a activat în calitate de consilier în cabinetul președintelui Fracțiunii PSRM. În CV-ul său, Ala Ursu-Antoci mai precizează că a ocupat funcția de inspector școlar, director adjunct al Colegiului de Administrare și Business, dar și profesor în cadrul aceleiași instituții.

Larisa Manole este redactor în cadrul Agenției Informaționale de Stat „Moldpres”, funcție pe care o ocupă din 2017. Anterior, în perioada 2008-2017, a fost ofițer de presă și specialist în relații cu publicul în cadrul PLDM, ocupând și funcția de redactor responsabil al ziarului „Stejarul”. În cariera sa, Larisa Manole a mai ocupat pentru un an funcția de director al departamentului de actualități al EuroTV, dar și redactor șef adjunct în cadrul aceleași televiziuni. Activitatea sa jurnalistică a fost completată și de funcția de redactor-șef al Agenției de presă „Reporter.md”, dar și redactor-prezentator și coordonator de programe informative al „Teleradio-Moldova”.

Ion Robu este redactor-șef al revistei „Știința culturii fizice”, iar anterior a activat în calitate de redactor în cadrul mai multor instituții de presă, precum: agenția „Moldpres”, agenția de știri „BASA-press”, ziarele „Flux”, „Săptămâna”, „Cuvântul” și „Moldova Socialistă”.

Media-Azi notează că acest concurs privind numirea noilor membri CA a fost precedat de acuzații. Opoziția a invocat că deputații PSRM și PD ar fi viciat competiția prin desemnarea unor persoane afiliate politic. De altfel, inițial, Biroul permanent al Parlamentului a aprobat patru candidaturi pentru participare la concursul de suplinire a două funcții vacante – Victor Focșa, Larisa Manole, Ala Ursu-Antoci și Vadim Mișin. La acea etapă, numele lui Ion Robu nu figura pe listă, iar încercările Media Azi de a obține CV-urile tuturor candidaților nu au avut succes. Deputatul Platforma DA, Alexandr Slusari, a menționat anterior pentru Media Azi că Biroul nu a acceptat două candidaturi propuse de fracțiunea pe care o reprezintă, fiind vorba de Angela Aramă și Nelly Sambriș. Colegul său de partid și vicepreședinte al comisiei pe profil, Vasile Năstase, a declarat că formațiunea se va adresa la Curtea Constituțională în legătură cu acest concurs. PSRM a respins acuzațiile, iar PD nu a oferit comentarii pe marginea subiectului.