ULTIMA ORĂ Doi deputați și cinci lideri de partide, pe lista de sancțiuni europene. Motivele invocate de UE

Deputații Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, politicienii Victoria Furtună, Natalia Parasca, Alexei Lungu, Alexandru Beșchieru și Vadim Grozavu nu vor mai putea călători în statele membre ale UE. Marți, 15 iunie, miniștrii de Externe ai UE un ajuns la un acord privind includerea acestora pe lista de sancțiuni europene. Conform decizie, activele acestora în statele membre sunt blocate. De asemenea, pe lista de sancțiuni se regăsește compania A7, blocul politic „Victorie”, dar și Centrul Cultural Educațional al Moldovei de la Moscova.
Pe 15 iunie, șapte persoane și trei entități considerate „responsabile de acțiuni menite să destabilizeze, să submineze sau să amenințe suveranitatea și independența R. Moldova, precum și democrația, statul de drept și stabilitatea țării” au fost incluse pe lista de sancțiuni a UE:
- Alexandru Beșchieru – liderul Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei;
- Victoria Furtună – lidera partidului Moldova Mare;
- Alexei Lungu – liderul partidului Șansa;
- Natalia Parasca – președinta partidului „Renaștere”;
- Vadim Grozavu – liderul procului „Victorie”.
- Alexandr Nesterovschi – deputat, membru „Renaștere”
- Irina Lozovan – deputată, membră „Renaștere”
Cei doi deputați incluși pe lista neagră a UE au fost condamnați, în martie, la 12 și respectiv, 6 ani de închisoare cu executare, pentru finanțare ilegală a partidelor politice. Ambii au dispărut după condamnări, iar autoritățile presupun că s-ar ascunde în regiunea transnistreană.
Consiliul a explicat că noile sancțiuni vizează persoane din cercul apropiat al lui Ilan Șor, deja sancționat de UE pentru implicarea sa în finanțarea ilegală a partidelor politice din R. Moldova și pentru instigare la violență.
„Unele dintre persoanele vizate astăzi au fost implicate activ în scheme de cumpărare a voturilor, atât în contextul alegerilor prezidențiale, cât și al referendumului constituțional privind aderarea la UE din 2024, dar și în mituirea mai multor politicieni moldoveni”, menționează UE.
„Cei vizați sunt supuși unui blocaj asupra activelor. De asemenea, este interzisă punerea la dispoziția acestora, direct sau indirect, de fonduri sau resurse economice. Totodată, persoanele fizice incluse pe listă se confruntă cu o interdicție de călătorie, care le împiedică să intre sau să tranziteze teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene”, a punctat Consiliul.
Consiliul a inclus pe listă și compania A7, „o firmă cu multiple legături la Moscova, asociată cu tentative de influențare” a alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional din 2024. De asemenea, au fost sancționate blocul politic „Victorie”, fondat de Ilan Șor și „implicat în răspândirea de informații false și scheme de cumpărare a voturilor”, precum și Centrul Cultural Educațional al Moldovei, acuzat că „a facilitat ingerințe electorale” în scrutinul prezidențial din 2024.
Odată cu noile includeri pe listă, măsurile restrictive ale UE vizând acțiuni de destabilizare a R. Moldova se aplică, în total, unui număr de 23 de persoane și 5 entități.