Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   SONDAJ/ Noul Parlament European. Ce…

SONDAJ Noul Parlament European. Ce o așteaptă pe R. Moldova?

Foto: cdep.ro

Rezultatele preliminare ale scrutinului european de duminică, 26 mai 2019, arată că partidele care au condus Europa în ultimii ani și care au criticat rezultatele guvernării de la Chișinău, au obținut, din nou, cele mai multe voturi. În acest context, Ziarul de Gardă a vorbit cu câţiva experţi în politică despre cum vor influenţa rezultatele alegerilor europarlamentare situaţia R. Moldova pe plan extern.

Sergiu Mocanu, politician

După părerea mea, alegerile europarlamentare nu vor avea un impact direct pentru situaţia politică din R. Moldova, deoarece totul depinde de cum vor decurge lucrurile aici. Acum este greu să estimăm cât de atenţi vor fi cei de la Parlamentul European asupra situaţiei politice de aici. Este greu fiindcă majoritatea partidelor care au acces în Parlament sunt de orientare politică de dreapta, dar şi de extremă dreapta, în timp ce la noi guvernarea e de centru-stânga. Indiferent de cum se vor aranja lucrurile la Bruxelles, Chişinăul va avea calea sa, fără să se schimbe prea mult. Deocamdată, Bruxelles-ul rămâne surd şi orb în raport cu Chişinăul. Totodată, rezultatele alegerilor din România sunt foarte bune. Faptul că cetăţenii din R. Moldova au participat atât de activ la aceste alegeri este extraordinar şi neaşteptat.

Aurelia Peru-Balan, doctor habilitat în științe politice

Alegerile europarlamentare din 26 mai au alimentat alte prognoze şi alte speranțe politicii, dar şi cetăţenilor R. Moldova. Nu în zadar, orice analiză și previziune politică trebuie condiționată cu evoluția contextului. Nu am văzut din perioada sovietică atâta aglomerație şi cozi la secțiile de votare din capitală. Ideea ar fi că, atât clasa politică, cât procesul politic în R. Moldova nu se mai bucură de credibilitate în percepția cetățenilor. Așadar, rezultatul lamentabil al PSD –iștilor lui Dragnea în europarlamentare, înfrângerea lui Poroșenko în Ucraina – schimbă situația în regiune – nu doar structural – funcțional, dar și emoțional. Peste 38 de mii de moldoveni cu cetățenie română și-au exprimat opțiunea politică – una deloc favorabilă PSD! După votul din 26 mai, cred că și electoratul nostru a prins la curaj.

Mihai Țurcanu, Coordonator de Proiecte, IDIS „Viitorul”

Din perspectiva acestor rezultate, vectorul european rămâne în continuare viabil pentru R. Moldova, mai ales că alegerile din România, care este cel mai important partener al nostru din UE, au fost câștigate clar de forțele progresiste PNL și USR/PLUS, în timp ce PSD, pe fundalul inițiativelor legislative anti-populare de decriminalizare a corupției, a obținut doar 22,5%. Este posibil ca această slăbire de poziție a PSD, cuplată cu încarcerarea dlui Dragnea, să determine o reorientare a actualei politici a guvernului de la București de susținere a actualului regim de la Chișinău. Dacă aceasta se va întâmpla, ar putea atrage după sine și retragerea creditului politic al administrației americane pentru actuala guvernare de la Chișinău, în condițiile în care susținerea acesteia de la Bruxelles pare să nu mai existe deja de ceva vreme.

Victoria Bucătaru, directoare executivă, Asociația pentru Politică Externă

În dependență de negocierile care vor fi purtate, va fi clar care vor fi direcțiile de dezvoltare ale UE, însă un lucru este cert – UE are nevoie de o reformă și cu siguranță această reformă va veni și odată cu noul Parlament European și componența nouă a instituțiilor europene. Modul în care se va schimba atitudinea față de R. Moldova depinde foarte mult de negocierile care sunt purtate în momentul de față în cadrul UE. Trebuie să menționăm că există o înțelegere a faptului că atenția trebuie să fie acordată atât parteneriatului estic, cât și celui sudic, deci se înțelege că trebuie să existe o cooperare mult mai aprofundată cu partenerii UE, din est și din vest. În același timp, trebuie să menționăm faptul că există, de asemenea, un curent în cadrul UE care vorbește despre relația pe care o are UE cu Federația Rusă și în dependență de această relație se proiectează și politicile asupra statelor din vecinătate.