Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Igor Dodon: Avia Invest nu…

Igor Dodon: Avia Invest nu și-a îndeplinit obligațiunile investiționale. A modernizat Aeroportul din taxele plătite de pasageri

Președintele Igor Dodon susține că există mai multe temeiuri pentru rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului Chișinău, mai ales în condițiile în care „Avia Invest” nu și-a îndeplinit obligațiunile. Mai exact, potrivit Agenției Proprietății Publice (APP), compania concesionară a investit, până la sfârșitul anului 2019, cu 66 milioane de euro mai puțin decât prevedea contractul.

„Conform informațiilor prezentate de APP, investițiile ce urmau a fi făcute de către investitori, trebuiau să fie, până la sfârșitul anului 2019, în mărime de 160 milioane de euro. În realitate au fost investite 94 milioane de euro. Astfel, „Avia Invest” nu și-a executat obligațiunile investiționale. Guvernul va notifica investitorul că nu și-a îndeplinit angajamentele investiționale. Mai mult, s-a calculat că din cele 94 milioane de euro investite, 59 milioane sunt din taxele primite de către pasageri”, a declarat Igor Dodon după ședința Consiliului Suprem de Securitate.

Un alt motiv invocat de Igor Dodon, care ar putea genera rezilierea contractului de concesionare, ține de cinci dosare penale care au fost deschise pe numele celor care au semnat contractul de cesiune și care au organizat concursul în 2013.

„Contractul poate fi reziliat pe motiv că nu a fost semnat în interesele statului în 2013. Dosarele sunt deschise pe persoanele care au fost membri ai Comisiei la acea etapă, pentru că în opinia organelor de anchetă, semnarea contractului a prejudiciat interesele statului”, a adăugat președintele.

Cel de-al treilea motiv luat în considerare de autorități ține de condițiile preferențiale pe care la are investitorul și care ține de monopol și taxa de 9 euro pe care o plătesc pasagerii.

Totodată, Igor Dodon a mai precizat că statul urmează să ia o decizie și cu privire la compania Air Moldova, or investitorul nu și-ar fi îndeplinit obligațiunile de întoarce datoriile companiei în mărime de 1,2 miliarde de lei.

În septembrie curent, cabinetul de miniștri condus de Maia Sandu a abrogat hotărârile de Guvern cu privire la concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău. Ulterior, APP a depus o cerere de chemare în judecată împotriva companiei „Avia Invest”, care administrează Aeroportul Chișinău. După patru luni în care cererea a fost transmisă de la o instanță la alta, judecătorul Gandrabur Marcel, de la Judecătoria Chișinău, a decis să mai amâne procesul de examinare a cerererii, pe motiv că au fost depistate neajunsuri în cererea de chemare în judecată.