Fotoliu vacant în Guvernul Recean. Decretele de numire a lui Oleg Serebrian și Vladislav Kulminski, semnate de președintă și prim-ministru

Funcția de viceprim-ministru pentru Reintegrare va rămâne vacantă. Președinta Maia Sandu și prim-ministrul Dorin Recean au semnat vineri, 27 iunie, decretul de numire a lui Oleg Serebrian în funcția de ambasador al R. Moldova în Turcia. Decretul a intrat în vigoare sâmbătă, 28 iunie, când a fost publicat în Monitorul Oficial, alături de alte trei decrete de numire și două de rechemare din funcția de reprezentant al țării peste hotare.
Conform purtătorului de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, Serebrian încă ocupă funcția, până la emiterea unui decret de demisie, după care șeful Executivului va anunța cine îi va lua locul.
„Vicepremierul Oleg Serebrian a fost numit ambasador prin decret prezidențial, ce a intrat în vigoare la publicarea în Monitorul Oficial. Decretul de revocare din funcție urmează a fi emis. Premierul Dorin Recean va anunța noul titular al portofoliului de reintegrare la momentul potrivit”, a transmis Vodă.
Pentru a fi numit în funcție Oleg Serebrian, șefa statului a semnat decretul de rechemare a lui Dmitri Croitor, ambasador în Republica Turcia, în Republica Libaneză, în Republica Arabă Egipt, în Regatul Hașemit al Iordaniei, reprezentant permanent al R. Moldova pe lângă Organizația de Cooperare Economică la Marea Neagră.
Alături de Serebrian, Vladislav Kulminski, care a deținut aceeași funcție pentru două luni în 2021, a fost numit ambasador în Statele Unite ale Americii. Actualul ambasador în SUA, Viorel Ursu, a fost rechemat la Chișinău.
Maia Sandu și Dorin Recean au semnat și decretele de numire prin cumul a altor doi diplomați, Emil Jacotă și Mihai Barbulat.
Emil Jacotă, ambasador al R. Moldova în Bulgaria, a fost numit, prin cumul, în funcția de ambasador în Macedonia de Nord, cu reședința la Sofia. Mihail Barbulat, ambasador al R. Moldova în Ungaria, reprezentant al R. Moldova pe lângă Comisia Dunării, a fost numit, prin cumul, în funcția de ambasador al R. Moldova îm Slovenia, cu reședința la Budapesta.

Procesul de numire a ambasadorilor urmează pașii prevăzuți de lege: propunerea vine de la Ministerul Afacerilor Externe, este analizată în Comisia parlamentară pentru politică externă, iar decizia finală se ia prin decret prezidențial.
„Atât Oleg Serebrian, cât și Vladislav Kulminski sunt profesioniști cu o vastă experiență în domeniul afacerilor externe și al politicilor publice. Avem în față diplomați și experți cu peste două decenii de activitate, care au contribuit la promovarea imaginii țării pe arena internațională. Sunt convins că vor contribui substanțial la consolidarea relațiilor bilaterale cu Turcia și Statele Unite ale Americii, două parteneriate strategice pentru țara noastră”, a subliniat ministrul Mihai Popșoi.
Actualul vicepremier pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, este diplomat de carieră, cu rangul diplomatic de ambasador. Activează în serviciul public și diplomatic al R. Moldova de peste trei decenii, deținând atât funcții de conducere în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, cât și importante misiuni diplomatice în Europa Occidentală. A fost ambasador al Republicii Moldova în Franța și Germania, iar din ianuarie 2022 exercită funcția de viceprim-ministru pentru Reintegrare.
Oleg Serebrian este licențiat în istorie și drept al Universității Pedagogice de Stat din Chișinău și magistru în relații internaționale al Institutului European din Nisa. A urmat specializări la Școala Națională de Administrație din Paris și la universitățile din Edinburgh și Birmingham. Deține titlul de doctor în științe politice.
Pentru activitatea diplomatică, academică și literară, a fost distins cu Ordinul Național „Steaua României”, Ordinul Național de Merit al Franței, Ordinul Național Marea Cruce de Merit a Germaniei și premii literare naționale și străine.
Vladislav Kulminski este expert în politică externă, reglementarea conflictelor și planificare strategică, cu o experiență de peste 20 de ani în funcții de conducere în domeniul politicilor publice, administrației publice și dezvoltării internaționale. A deținut funcția de viceprim-ministru pentru Reintegrare și, anterior, a fost consilier pentru politică externă și planificare strategică al Maiei Sandu, când aceasta a fost prim-ministră.
A activat în cadrul ONU, PNUD, Băncii Mondiale, GIZ și Humanitarian Dialogue, fiind implicat în procese de negociere și mediere în Ucraina, Belarus, Turcia și regiunea Eurasiei. A participat la implementarea Inițiativei privind cerealele din Marea Neagră și a contribuit la programe de reformă, coeziune socială și consolidare a păcii. Anterior, a fost expert politic la ambasadele SUA și Regatului Unit în Moldova.
Deține masterate în Administrație Publică de la Școala Maxwell de Cetățenie și Afaceri Publice din SUA și în Relații Internaționale și Studii Europene de la Universitatea Central-Europeană din Budapesta. Este bursier Fulbright, John Smith și al Conferinței de Securitate din München.