Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Congresul extraordinar din Găgăuzia a…

Congresul extraordinar din Găgăuzia a fost amânat. Deputat din Adunarea Populară: „Nicidecum nu se va discuta despre distrugerea independenței, suveranității și integrității teritoriale a țării noastre”

Congresul extraordinar al deputaților de toate nivelurile și legislaturile din Adunarea Populară a Găgăuziei, care urma să se desfășoare pe 2 octombrie 2022, a fost amânat. Gheorghii Leiciu, deputat al Adunării Populare a Găgăuziei, a declarat pentru Ziarul de Gardă, că decizia a fost aprobată în contextul situației social-politice din R. Moldova, când „anumite forțe care nu doresc liniște și pace țării noastre, încearcă să prezinte acest Congres drept un eveniment organizat împotriva statatilității țării noastre”.

Decizia privind amânarea desfășurării Congresului a fost aprobată miercuri, 28 septembrie 2022.

„Congresul extraordinar este forumul care se convoacă doar în cele mai importate momente pentru aprobarea deciziilor necesare pentru popor. Situația din autonomie, în primul rând cea legată de relațiile cu puterea centrală, limitarea atribuțiilor, ignorarea legii privind statutul special al Găgăuziei, a dus la necesitatea organizării acestui Congres. În contextul situației social-politice din R. Moldova a fost aprobată recent decizia privind amânarea pentru o altă dată a Congresului. Data va fi anunțată ulterior. Din Comitetul de organizare (care a luat decizia n. red.) a făcut parte bașcana Găgăuziei, președintele Adunării Populare, președinții de raioane și alte persoane, inclusiv din societatea civilă. Decizia a fost luată în contextul în care, anumite forțe, care nu doresc liniște și pace țării noastre, încearcă să prezinte acest Congres drept un eveniment organizat împotriva statatilității țării noastre, pentru distrugerea instituțiilor de stat și chiar declararea independenței Găgăuziei. Ceea ce nici pe departe nu corespunde realității.

(…) Nu excludem că anumite servicii speciale, inclusiv servicii speciale de la noi, vor încerca să provoace o situație care ar ieși de sub control și care ar duce la înrăutățirea lucrurilor. Nu am dori un asemena rezultat. Am declarat tranșant că avem o țară, Găgăuzia își are atribuțiile sale ca parte a țării noastre și ele trebuie să fie realizate. (…) Problemele legate de distrugerea statalități țării noastre nu vor fi subiectul discuției (în cadrul Congresul extraordinar al deputaților de toate nivelurile și legislaturile din Adunarea Populară a Găgăuziei n. red.) și (încercările de a-l aborda n. red.) vor fi blocate. Subliniez, aceasta este poziția celor de dreapta și de stânga din Adunarea Populară. Avem persoane cu diferite viziuni politice, dar toți susțin ideea că nu trebuie admisă distrugerea statalități. Vor fi diferite discuții (în cadrul Congresului n. red.), dar nicidecum nu se va discuta despre distrugerea statalității, independenței, suveranității și cu atât mai mult a integrității teritoriale”, a declarat pentru Ziarul de Gardă, Gheorghii Leiciu, deputat al Adunării Populare as Găgăuziei.

Ulterior, pe site-ul oficial al Adunării Populare a Găgăuziei a fost publicată decizia privind amânarea Congresului.

În conformitate cu hotărârea deputaților Adunării Populare a Găgăuziei din 19 august 2022, pe 2 octombrie 2022 urma să se desfășoare Congresul Extraordinar al Deputaților de toate nivelurile și legislaturile ale Găgăuziei.

La congres urmează să participe deputații Consiliului Suprem și membri ai Guvernului Republicii Găgăuze, foști bașcani ai Găgăuziei, deputați ai Adunării Populare a Găgăuziei și deputați ai Parlamentului Republicii Moldova din Găgăuzia din toate legislaturile, membri ai Comitetului Executiv al Găgăuziei, actuali primari și consilieri ai localităților autonomiei.

Istoria Congreselor deputaților din autonomie

La 19 august 1990 a avut loc primul astfel de eveniment (Congresul Deputaților Poporului din Sudul RSS Moldovenești). La acesta, deputații au adoptat o declarație „privind libertatea și independența poporului găgăuz din R. Moldova”, proclamând Republica Găgăuzia ca parte a URSS, scrie notka.md.

Ultimele două congrese ale deputaților au avut loc în 2018 și 2014. Congresul deputaților de toate nivelurile din 2014 s-a desfășurat în urma unui referendum, așa că unele dintre puncte au vizat recunoașterea rezultatelor plebiscitului și condamnarea autorităților centrale pentru că au încercat să împiedice desfășurarea acestuia.

Controlul asupra implementării rezoluției acestei ședințe a fost încredințat Adunării Populare a Găgăuziei. Cu toate acestea, timp de 4 ani (din 2014 până în 2018), legislativul nu a furnizat un raport privind implementarea acesteia.

În ajunul Congresului Deputaților din Găgăuzia din 2018, a fost publicat un proiect de rezoluție, care a fost propus spre adoptare de către participanții la întrunire. Majoritatea punctelor rezoluției din 2014 au ajuns și în rezoluția din 2018. 

Rezoluții au inclus următoarele puncte:

  • privind necesitatea de a da Legii cu privire la statutul special al UTA Găgăuzia statutul de lege constituțională,
  • asupra necesității creării unei instanțe judiciare proprii în Găgăuzia
  • privind dotarea Găgăuziei cu un nivel special de autoguvernare
  • privind participarea reprezentanților Găgăuziei la distribuirea fondurilor publice și a fondurilor de la donatori externi
  • privind asigurarea reprezentării Găgăuziei în organele guvernamentale și în misiunile diplomatice
  • privind apelul către structurile internaționale cu cererea de a asigura monitorizarea respectării de către Moldova a obligațiilor de exercitare a atribuțiilor Găgăuziei
  • privind desființarea oficiului teritorial al Cancelariei de Stat pe teritoriul autonomiei
  • privind adoptarea de programe naționale de dezvoltare a limbii găgăuze și de studiu a limbilor de stat pe teritoriul autonomiei.