Principală  —  Ştiri  —  Social   —   VIDEO/Precizările IGP privind desfășurarea alegerilor:…

VIDEO/Precizările IGP privind desfășurarea alegerilor: secțiile de votare își desfășoară activitatea în regim normal

Inspectoratul General al Poliției vine cu noi precizări privind desfășurarea alegerilor. Cele 2004 de secții de votare deschise pe teritoriul R. Moldova își desfășoară activitatea în regim obișnuit, fără excese, precizează Marin Maxian, șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției al Ministerului Afacerilor Interne a R. Moldova.

Poliția a intervenit în 63 de cazuri. Anterior au fost constatate incidente de de blocare a accesului către secțiile de votare. Totuși, accesul către toate secțiile de votare a fost asigurat și oamenii pot merge liber la vot.

Au fost documentate cinci cazuri de fotografiere a buletinelor de vot.

Există cinci cazuri de bănuială rezonabilă de corupere a alegătorilor.

Au fost înregistrate 17 cazuri de transportare a alegătorilor către secțiile de votare. Poliția, dar și angajații ANTA documentează cazurile.

În unele cazuri se sesizează presupuneri de transportare organizată a votanților la secțiile de vot.

Se consideră transportare organizată a alegătorilor dacă numărul persoanelo este mai mult de opt, iar ca excepție se consideră rutele regulate. Suntem sesizați și în cazul tansportului mic și transportului personal, a spus Marin Maxian.

Marin Maxian menționează că se creează impresia că unele sesizări privitor la transportarea organizată a alegătorilor se înaintează intenționat. Chiar și așa, poliția înregistrează toate cazurile. În 35 de cazuri au fost atestate cazuri de transportare repetată a alegătorilor la secțiile de vot.

Au fost înregistrate patru cazuri de agitație electorală și șase cazuri de afișaj electoral. De asemenea, au fost înregistrate patru cazuri de nerespectare a măsurilor anti-epidemice. Poliția recomandă persoanelor să respecte măsurile de protecție anti- COVID-19: purtarea corectă a măștilor, dar și respectarea distanței sociale.

De asemenea, poliția atenționează persoanele să nu admită urcarea în stare de ebrietate la volan.

A fost depistat un caz în care la Rezina mai mulți jurnaliști au fost agresați verbal de către unii alegători care se deplasau la secțiile de votare.

La Comrat au fost înregistrate două cazuri în care grupuri de volunari ajutau persoanele în etate să se deplaseze la secția de votare.

Anterior, poliția anunța că 60% dintre sesizările parvenite la IGP nu corespund realității.