Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Fostul sportiv Ivan Șoltoianu, inculpat…

Fostul sportiv Ivan Șoltoianu, inculpat pe trei capete de acuzare, a fost eliberat din arest

Sursa foto: Stella Enachi

Fostul sportiv Ivan Șoltoianu, inculpat pe trei capete de acuzare, a fost eliberat din arest, transmite agenția de știri IPN. O hotărâre în acest sens a fost emisă de către Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, după ce a fost examinat demersul acuzatorului de stat privind schimbarea măsurii preventive în privința inculpatului.

Contactat de IPN, purtătorul de cuvânt al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), Emil Gaitur, a declarat că demersul procurorului a fost motivat de faptul că expiră termenul constituțional de arest de 12 luni. Drept consecință, instanța a dispus aplicarea controlului judiciar asupra inculpatului, a cărui cauză o are pe rol de 6 luni.

Fostul sportiv Ivan Șoltoianu este bănuit că ar fi pretins ilegal de la un bărbat peste cinci milioane de lei. Acesta a fost plasat în arest preventiv la 13 aprilie prin decizia Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana. Pe 10 octombrie, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a anunțat trimiterea în judecată a lui Ivan Șoltoianu pe trei capete de acuzare.

Sportivul are și statut de inculpat în dosarul agresiunii fizice a unui bărbat din sectorul Botanica din Chișinău, care-și plimba câinele, în martie 2022.

În 2013, fostul sportiv Ivan Șoltoianu a fost condamnat la 12 de ani de închisoare pentru omor, păstrare ilegală de arme şi şantaj. Instanța a constatat că în 2011, aflat la terasa unui restaurant din centrul Chişinăului, Şoltoianu l-a împuşcat mortal pe fostul poliţist şi om de afaceri Ion Stratulat. Sportivul a fugit imediat de la locul crimei.

Acesta a fost eliberat în 2019, după ce a obținut o hotărâre de judecată prin care „condițiile inumane și degradante” în care a fost deținut au fost compensate prin reducerea termenului de pedeapsă.