Expoziții, proiecții de filme și lecții tematice, organizate în memoria victimelor foametei organizate din 1946–1947

Instituțiile de învățământ din țară vor desfășura, în perioada 29 aprilie – 6 mai 2025, o serie de activități educaționale dedicate comemorării victimelor foametei organizate din anii 1946–1947, marcate anual pe, anunță Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MEC). Printre acestea se numără lecții tematice, expoziții, proiecții de filme, discuții și activități de comemorare.
Aceste evenimente fac parte din acțiunile dedicate Zilei comemorării victimelor foametei organizate, marcată anual în a treia sâmbătă a lunii aprilie, conform unei decizii a Parlamentului R. Moldova.
„Prin aceste inițiative, elevii și studenții vor avea ocazia să înțeleagă mai bine impactul tragic al foametei organizate de regimul comunist de ocupație și să reflecteze asupra valorii vieții umane și a respectării drepturilor fundamentale, în contextul istoriei noastre recente”, a declarat Valentina Olaru, secretar de stat în cadrul Ministerului Educației și Cercetării.
Câteva dintre activitățile recomandate de MEC :
- Lecții de istorie despre foametea din anii 1946–1947, desfășurate în clasele V–XII;
- Vizionarea expoziției virtuale oferite de Arhiva Națională;
- Vizite la muzee și expoziții foto-documentare;
- Vizionarea de documentare și organizarea de dezbateri;
- Participarea la momente de reculegere și depuneri de flori în locuri simbolice;
- Activități de cercetare istorică locală desfășurate de elevi;
- Întâlniri și dialoguri cu istorici sau cu supraviețuitori ai acelei perioade.
În primăvara anului 2025, se împlinesc 78 de ani de la înregistrarea celui mai mare număr de victime ale foametei din perioada anilor 1946-1947.