Fostul deputat de la PCRM, PDM și Șor, Vladimir Vitiuc, constatat în 2022 cu avere nejustificată de peste jumătate de milion de lei, pierde în instanța de apel procesul cu ANI

Fostul deputat comunist, democrat, iar mai apoi membru al fostului partid Șor, Vladimir Vitiuc, a pierdut acțiunea în contencios administrativ înaintată împotriva Autorității Naționale de Integritate (ANI), prin care cerea anularea actului de constatare în care era identificat cu avere nejustificată de peste jumătate de milion de lei. O hotărâre în acest sens a fost pronunțată pe 12 mai 2025 de către magistrații Curții de Apel Centru.
Purtătoarea de cuvânt a instanței de apel, Adela Roșca, a confirmat pentru Ziarul de Gardă că decizia instanței se referă la actul de constatare al ANI din 6 ianuarie 2022.
„Acțiunea în contencios administrativ înaintată de Vitiuc Vladimir către Autoritatea Națională de Integritate, cu privire la anularea actului, se respinge ca neîntemeiată.
Hotărârea poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție în termen de două luni”, se spune în document.
Avere nejustificată de peste jumătate de milion de lei
În ianuarie 2022, ANI anunța că a emis un act de constatare în privința lui Vladimir Vitiuc, fost deputat al partidului Șor, care nu a reușit să justifice proveniența a sumei totale de 2 947 659 de lei.
Potrivit ANI, în cazul fostului deputat Vladimir Vitiuc, inspectorul de integritate a identificat prezența diferenței vădite de 2 268 248 de lei, generată în perioada 2014–2016 de procurarea unui autoturism de model Land Rover Range Rover în valoare de 85 250 euro și de suplinirea bugetului familial cu mijloace financiare sub formă de depuneri în numerar la cont/card bancar.
În cadrul controlului s-a constatat și prezența unei diferențe substanțiale de 679 411 de lei, generată în perioada 2016–2020 de suplinirea bugetului familial cu mijloace financiare sub formă de depuneri în numerar la cont/card bancar.
Vladimir Vitiuc, cunoscut pentru traseismul său politic, a ajuns în Parlament în 2005 pe listele PCRM, iar în 2015 a fost propus la funcţia de vicepreşedinte de Parlament de către PCRM. În 2010, Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat l-a inclus într-o listă neagră, formată din persoane incompatibile cu funcţia de deputat pentru că, în anii 2004-2007, organizaţia teritorială Bălţi a PCRM, pe care o conducea, a folosit oficii publice fără a achita pentru chirie, dar şi pentru că, fiind deputat, a promovat mai multe legi sensibile la corupţie, potrivit Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei.
Dosarul deputaților transfugi, clasat
În decembrie 2015, Vladimir Vitiuc, împreună cu alți 13 deputați comuniști, care au declarat, la o conferință de presă, că nu mai vor „să facă jocurile” formațiunii care i-a adus în Parlament, au părăsit rândurile PCRM.

Cei 14 deputați ieșiți din PCRM au format Platforma parlamentară social-democratice „Pentru Moldova” și au avut prima întâlnire oficială cu Vladimir Plahotniuc, reîntors atunci în politică pentru a deveni candidatul PDM la funcția de premier. Fiind acuzați că au primit bani pentru a părăsi PCRM, cei 14 foști deputați au fost cercetați penal. Dosarul a fost construit pe declarațiile făcute în 2016 de ex-deputata comunistă Elena Bondarenco. Potrivit denunțului, deputații ar fi transmis și primit sume cuprinse între 200.000 euro și 300.000 euro, în noiembrie-decembrie 2015, ca să părăsească fracțiunea PCRM și să voteze proiectele de legi înaintate de PDM. Niciunul dintre ei nu și-au recunoscut vina, iar în ianuarie 2023 dosarul a fost clasat, procurorii spunând că declarațiile fostei deputate Bondarenco nu au putut fi confirmate prin probe, iar în iulie 2022 aceasta a decedat.
În mai 2020, Vladimir Vitiuc a schimbat, din nou, tabăra politică. Mai exact, acesta, împreună cu fosta lui colegă în PCRM și PDM, Violeta Ivanov, a părăsit fracțiunea PDM și s-a alăturat fostului partid Șor.
În februarie 2023, ZdG a scris că Vitiuc, vorbitor de limba rusă, originar din Bălţi, a depus jurământul de credință față de România la Autoritatea Națională pentru Cetățenie din București. El a fost surprins întâmplător înainte de a depune jurământul de cetățean al României.