Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   Concert dedicat sărbătorii suedeze Santa…

Concert dedicat sărbătorii suedeze Santa Lucia

Ambasada Suediei împreună cu corul suedez Carl Gustaf’s Pop și reprezentanții companiei suedeze Samres de la Chișinău vă invită să savurați un concert inedit Santa Lucia, care va avea loc la  Filarmonica Națională “Serghei Lunchevici” din Chișinău.

În mijlocul lunii decembrie, Suedia celebrează sărbătoarea Santa Lucia. Evenimentul simbolizează revenirea luminii în toiul iernii întunecoase. Ca și sărbătoarea Midsummer (mijloc de vară), Santa Lucia reprezintă una din cele mai importante tradiții culturale din Suedia, avînd legături fundamentale legate de cursul vieții și comunitățile rurale: întunericul și lumina, frigul și căldura. Lucia este un personaj mitic antic, care are rolul de a aduce lumina în întunericul iernilor suedeze.

Toți suedezii știu textul cîntecelor tradiționale ale acestei sărbători, și absolut toți cîntă, mai bine sau mai puțin bine. În dimineața zilei Santa Lucia, radiourile suedeze încep programul cu cîntece tradiționale, cîntate de coruri bine pregătite. În familii, sărbătoarea începe cu prăjituri din ghimbir și dulciuri, chifle tradiționale cu șofran (lussekatter) în formă de pisici arcuite, cu ochi din stafide. Aceste prăjituri sunt de obicei servite cu glögg (vin fiert) sau cafea.

Mai multe informații despre Santa Lucia: https://sweden.se/culture-traditions/lucia/

Informații despre corul suedez Carl Gustaf’s Pop: https://www.facebook.com/carlgustafspop/

Evenimentul pe Facebook: https://www.facebook.com/events/156669604944655/

Informații despre compania Samres: https://www.facebook.com/SamresSouthEast/.