Concert dedicat sărbătorii suedeze Santa Lucia

Ambasada Suediei împreună cu corul suedez Carl Gustaf’s Pop și reprezentanții companiei suedeze Samres de la Chișinău vă invită să savurați un concert inedit Santa Lucia, care va avea loc la  Filarmonica Națională “Serghei Lunchevici” din Chișinău.

În mijlocul lunii decembrie, Suedia celebrează sărbătoarea Santa Lucia. Evenimentul simbolizează revenirea luminii în toiul iernii întunecoase. Ca și sărbătoarea Midsummer (mijloc de vară), Santa Lucia reprezintă una din cele mai importante tradiții culturale din Suedia, avînd legături fundamentale legate de cursul vieții și comunitățile rurale: întunericul și lumina, frigul și căldura. Lucia este un personaj mitic antic, care are rolul de a aduce lumina în întunericul iernilor suedeze.

Toți suedezii știu textul cîntecelor tradiționale ale acestei sărbători, și absolut toți cîntă, mai bine sau mai puțin bine. În dimineața zilei Santa Lucia, radiourile suedeze încep programul cu cîntece tradiționale, cîntate de coruri bine pregătite. În familii, sărbătoarea începe cu prăjituri din ghimbir și dulciuri, chifle tradiționale cu șofran (lussekatter) în formă de pisici arcuite, cu ochi din stafide. Aceste prăjituri sunt de obicei servite cu glögg (vin fiert) sau cafea.

Mai multe informații despre Santa Lucia: https://sweden.se/culture-traditions/lucia/

Informații despre corul suedez Carl Gustaf’s Pop: https://www.facebook.com/carlgustafspop/

Evenimentul pe Facebook: https://www.facebook.com/events/156669604944655/

Informații despre compania Samres: https://www.facebook.com/SamresSouthEast/.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *