Avocatul Poporului: „Represaliile asupra presei trebuie tratate ca atacuri care subminează principiile și mecanismele democratice”

După ce, în ultimele zile, au avut loc cel puțin trei cazuri de intimidare și hărțuire a reprezentanților presei, inclusiv a unei jurnaliste ZdG, de către unii actori politici, Avocatul Poporului, Ceslav Panico, a venit cu o reacție. Acesta și-a exprimat îngrijorarea față de aceste cazuri.
Cazurile de atac verbal, presiune și amenințare asupra jurnaliștilor este, potrivit Avocatului Poporului, și mai alarmantă în contextul apropiatelor alegeri parlamentare, „în care o presă liberă și independentă este esențială pentru asigurarea transparenței și informării corecte a publicului”.
„Astfel de acțiuni pot avea ca efect intimidarea jurnaliștilor și limitarea capacității acestora de a reflecta în mod obiectiv activitatea politică”, a explicat Ombudsmanul, într-un comunicat din 3 iulie.
Potrivit lui Ceslav Panico, acțiunile reprezentanților partidelor politice implicate în cele trei cazuri „afectează drepturile fundamentale ale jurnaliștilor și subminează libertatea de exprimare și accesul publicului la informații de interes general”.
„Comportamentele de acest tip – cu atât mai grave atunci când provin din partea persoanelor publice sau a reprezentanților partidelor politice – nu pot fi tolerate într-un stat de drept. Intimidările, presiunile și represaliile asupra presei trebuie tratate cu maximă seriozitate, ca atacuri care subminează principiile și mecanismele democratice. Lipsa de reacție în fața acestor practici riscă să le normalizeze și să contribuie la crearea unui climat de autocenzură”, se arată în comunicat.
Avocatul Poporului a amintit că, potrivit standardelor internaționale în domeniul drepturilor omului, siguranța jurnaliștilor este o condiție esențială pentru existența unei prese libere și pentru garantarea libertății de exprimare. Articolul 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului și articolul 19 din Pactul internațional cu privire la drepturile civile și politice consacră aceste drepturi, iar statul are obligația de a crea un mediu care să permită exercitarea lor efectivă.
„Presa are nu doar responsabilitatea de a informa publicul, ci și dreptul legitim de a monitoriza activitatea autorităților și de a investiga subiecte de interes public. Chiar dacă unele relatări pot fi critice sau incomode, ele nu justifică în niciun caz represaliile sau intimidările la adresa jurnaliștilor.
Ombudsmanul își exprimă solidaritatea cu toți jurnaliștii care își exercită profesia în mod responsabil și profesionist, deseori în condiții dificile. Condamnă cu fermitate orice încercare de reducere la tăcere a vocilor critice și îndeamnă reprezentanții formațiunilor politice, autoritățile publice și funcționarii să înceteze orice formă de intimidare, denigrare sau presiune asupra presei”, se menționează în comunicat.
În acest context, Avocatul Poporului a solicitat instituțiilor statului să își îndeplinească „obligațiile legale și internaționale în ceea ce privește protecția jurnaliștilor” și să asigure investigarea promptă și eficientă a cazurilor de hărțuire, intimidare și amenințare. „Persoanele responsabile trebuie trase la răspundere, indiferent de statutul acestora”, a punctat Ombudsmanul.
Avocatul Poporului Ceslav Panico a făcut și un apel la toți actorii din viața publică să manifeste responsabilitate în raport cu libertatea presei, să respecte independența mass-mediei și să contribuie la menținerea unui climat favorabil exercitării libere și sigure a activității jurnalistice.