Asociația Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Moldova, despre concertul cu artiști pro-război din PMAN: „Lipsă de sensibilitate față de istoria și durerea colectivă”

Asociația Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Moldova și-a expirmat, într-o declarație din 16 iulie, „profundul regret” și dezaprobarea față de decizia autorităților publice locale de a permite organizarea concertului în cadrul „Festivalului Absolvenților”, cu participarea unor artiști din Federația Rusă care au susținut războiul de agresiune a Federației Ruse în Ucraina, în imediata apropiere cu expoziția „Teroarea de stat în Moldova sovietică. Amploare, victime și făptași” din Piața Marii Adunări Naționale (PMAN).
Asociația a venit cu un apel către autoritățile publice, solicitându-le acestora să se asigure „că evenimentele comemorative nu sunt eclipsate de activități care nu se aliniază cu solemnitatea momentului”.
„Această expoziție în aer liber este dedicată comemorării deportaților, deținuților politici și victimelor regimului totalitar-comunist. Contextul istoric pe care această expoziție îl subliniază, este unul tragic și este organizat în contextul unor zile de comemorare oficiale.
(…) Expoziția din PMAN prezintă materiale documentare, mărturii emoționante, obiecte personale, opere de artă și materiale video tematice care ilustrează ororile regimului totalitar-comunist în R.S.S. Moldovenească.
Considerăm că organizarea unor evenimente artistice festive în această perioadă și în această locație reduce semnificativ din atenția și respectul cuvenit victimelor. Prezența muzicii și a distracției lângă un simbol al suferinței și al memoriei istorice este percepută ca o lipsă crasă de empatie față de cei care au suferit și au pierit în chinuri”, se arată în declarație.
Potrivit asociației, municipiul Chișinău dispune de numeroase alte locații adecvate pentru evenimente artistice.
„Alegerea Pieței Marii Adunări Naționale, într-un moment în care se comemorează tragediile naționale, este, în opinia noastră, o decizie regretabilă care denotă o lipsă de sensibilitate față de istoria și durerea colectivă.
La fel condamnăm orice întruniri cu caracter electoral în preajma acestei expoziții. Încercare de a face o analogie cu alte fenomene de migrație care au avut și au loc în R. Moldova vin de fapt să minimalizeze amploarea terorii”, se menționează în declarație.
Astfel, asociația a făcut un apel public către autorități „să reconsidere prioritățile și să manifeste un respect profund față de memoria victimelor, asigurându-se că evenimentele comemorative nu sunt eclipsate de activități care nu se aliniază cu solemnitatea momentului”.
„Este esențial ca sacrificiul și suferința deportaților și deținuților politici să fie onorate cu demnitate și seriozitate. Prin comemorarea solemnă a victimelor și prin asumarea responsabilității de a nu uita, construim o fundație solidă pentru unitatea națională”, a punctat Asociația Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Moldova.
Pe 15 iulie, președintele Partidului Nostru, Renato Usatîi, a organizat al 2-lea concert din cadrul „Festivalului Absolvenților”, la care au cântat artiștii ruși pro-război Leonid Agutin și Liusia Cebotina, și care a avut loc în Piața Marii Adunări Naționale, acolo unde se desfășoară Expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, în memoria victimelor deportărilor. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat că „Guvernul califică acest eveniment ca o insultă la adresa memoriei noastre colective”. Și purtătoarea de cuvânt a Primăriei, Natalia Ixari, a venit cu o reacție, acuzând Guvernul de manipulare.