Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Apel public către autorități: Mai…

Apel public către autorități: Mai multe organizații cer recunoașterea noțiunii de „femicid” în legislația R. Moldova

foto simbol
Imagine simbol

Centrul de Drept al Femeilor a inițiat un apel public, la care s-au alăturat mai multe organizații ale societății civile din R. Moldova și România, prin care se cere recunoașterea noțiunii de „femicid” în legislația R. Moldova și investigarea cu diligență a tuturor cazurilor de omor a femeilor.

Organizațiile cer sistemului de justiție penală din R. Moldova investigarea „cu diligența cuvenită” a cazului de omor al tinerei Ana-Maria și „pedepsirea corespunzătoare a agresorului”, cu aplicarea pedepsei maxime privative de libertate și a agravantelor prevăzute de Codul Penal, conform art. 145 al (2) al R. Moldova.

Apel Public_recunoasterea F… by Ziarul de Gardă

În plus, semnatarii au venit cu solicitări față de mai multe instituții de stat:

  • Parlamentului R. Moldova revizuirea Codului Penal prin stabilirea obligativității aplicării unor pedepse complementare în cazurile săvârșirii infracțiunilor bazate pe prejudecată pe criteriu de gen, care ar presupune privarea de desfășurarea activităților în domeniul educației, social, etc.
  • Parlamentului Republicii Moldova revizuirea articolului 90 alineatul (6) din Codul penal pentru a extinde gama de obligații impuse persoanelor eliberate condiționat, inclusiv interdicția consumului de alcool, droguri sau alte substanțe interzise și impunerea unor măsuri de control, cum ar fi dezintoxicare sau tratament.
  • Guvernului Republicii Moldova instituirea unui grup de lucru privind introducerea noțiunii de „femicid” în legislație și Codul Penal, pe platforma Comisei de Monitorizare și analiză a cazurilor de violență în familie soldate cu deces sau vătămare gravă a integrității corporale, până în luna octombrie 2024, și transmiterea propunerilor legislative spre aprobare Parlamentului.
  • Guvernului Republicii Moldova extinderea mandatului Comisiei de Monitorizare și analiză a cazurilor de violență în familie soldate cu deces sau vătămare gravă a integrității corporale pentru a include și cazurile soldate cu deces a victimelor-femei în rezultatul infracțiunilor be prejudecată pe criteriu de gen, in care agresorul și victima nu sunt membri de familie în sensul Art. art. 1331 Cod penal sau au avut o relație asemănătoare cu relația dintre parteneri.
  • Comisiei de Monitorizare și analiză a cazurilor de violență în familie soldate cu deces sau vătămare gravă a integrității corporale, în baza recomandărilor Raportului anual de analiză a cazurilor examinate de Comisia de monitorizare și analiză a cazurilor de violență în familie soldate cu deces sau vătămare gravă a integrității corporale a victime formulate către autoritățile competente să fie elaborat un Plan Anual de Acțiune cu stabilirea termenilor de implementare a recomandărilor și a indicatorilor de rezultat. Elaborarea unui mecanism de evaluare și monitorizare a progresului în baza Planului de Acțiune anual.
  • Sistemului de justiție penală asigurarea unui răspuns prompt la toate cazurile de violență împotriva femeilor, prin crearea în cadrul Procuraturii și a Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a entităților specializate. Evaluarea obligatorie a riscului în toate cazurile de violenta împotriva femeilor. Tragerea la răspundere a făptuitorilor, adoptarea de sentințe proporționale și disuasive.
  • Autorităților statului să întreprindă „măsuri concrete” și să se implice activ în prevenirea tuturor cazurilor de femicid și în general a cazurilor de violență în privința femeilor.
  • Sistemului de justiție să încurajeze practica judiciară de solicitare de către acuzatorii de stat, în cazul suspendării condiționale a executării pedepsei pentru violența în familie/violența sexuală, a obligării agresorului de a participa la un program special de tratament sau consiliere, în vederea reducerii comportamentului violent sau de a urma un tratament, în caz de alcoolism sau narcomanie.
  • Sistemului de probațiune să dezvolte programe de reducere a agresivității, inclus programe recuperative, orientate spre problematica consumului/dependenței de alcool, droguri și alte substanței stupefiante și psihotrope, pentru persoanele aflate în evidența probațiunii și/sau eliberate din detenție pe final de termen.
  • Sistemului penitenciar să evalueze programele corecționale existente destinate persoanelor condamnate pentru violența în familie/violența sexuală, precum și desfășurarea activităților orientate spre dezvoltarea abilităților personalului penitenciar în vederea realizării intervențiilor specifice necesităților persoanelor private de libertate.
  • Autorităților statului să ofere instruiri obligatorii pentru lanțul justiției penale privind răspunsul la cazurile cu risc sporit de  letalitate/femicid, identificarea motivului de gen în cazurile de violență față de femei si sensibilizare privitor la intervenția centrata pe drepturile victimei.
  • Recunoașterea drepturilor membrilor familiei afectați de femicid. Oferirea informațiilor depline privind drepturile victimei în procedura penala, asigurând o abordare axată pe victima, inclusiv prin garantarea accesului la masuri de protecție a martorilor, în special copiii.
  • Analiza sistematică a cazurilor de femicid prin colectarea datelor cantitative si calitative privind omorul femeilor si a copiilor lor cu participarea organizațiilor non-guvernamentale și a mediului academic.
  • Dezvoltarea de programe pentru ca succesorii victimelor femicidului să primească din partea statului compensația integrală a prejudiciului material și moral cauzat prin infracțiune.
  • Asigurarea accesului succesorilor victimelor femicidului la sprijin specializat pentru a depăși trauma psihologică pe o durata de timp necesara.

„Uciderea cu cruzime a Anei-Maria, tânăra gravidă din Orhei, de către un bărbat, în aprilie 2024, a șocat societatea. Două vieți au fost curmate fără nicio vină.  Este o crimă comisă pe bază de gen, o femeie este omorâtă de un bărbat după ce acesta a violat-o și a torturat-o.

Ce i s-a întâmplat Anei – Maria este tragedia a zeci de femei care sunt omorâte anual în Moldova. Aceste cazuri au și o denumire – FEMICID. Din păcate a fost nevoie de o nouă tragedie pentru ca să vorbim cu voce tare despre acest fenomen și ca autoritățile să se mobilizeze. Acest caz se înscrie perfect în cultura de normalizare și justificare a violenței față de femei, care există în societatea noastră. Cazul Anei-Maria ne arată clar cât de lipsite de protecție sunt în continuare fetele și femeile în Republica Moldova, în pofida eforturilor de ajustare a cadrului legislativ și de implementare a prevederilor tratatelor internaționale în domeniu, în special Convenția de la Istanbul în vigoare pentru Republica Moldova din mai 2022”, se arată în apelul public.

Femicidul este definit ca uciderea unei femei sau a unei fete din cauza genului ei și poate lua diferite forme: uciderea femeilor ca urmare a violenței partenerului intim, tortura și uciderea misogină a femeilor.  Clasificarea internațională a infracțiunilor a Oficiului Națiunilor Unite pentru Combaterea Drogurilor și a Criminalității (UNODC) definește „femicidul”, drept uciderea intenționată a unei femei din motive misogine sau bazate pe gen.

Declarația ONU de la Viena privind femicidul relevă că „femicidul se exprimă în omorul săvârșit asupra femeilor sau fetelor din cauza genului lor”, care poate lua următoarele forme:

1) omorul rezultat în urma violenței în familie/violența din partea partenerului intim;

2) tortura sau omorul misogin al unei femei;

3) omorul femeilor în numele onoarei;

4) omorul țintit asupra femeilor în cadrul conflictului armat;

5) omorul femeilor legat de zestre; 

6) omorul femeilor din cauza orientării lor sexuale și identității de gen;

7) omorul femeilor și fetelor indigene și aborigene din cauza genului;

8) infanticidul feminin și pruncuciderea (selecția în baza de gen a sexului fătului);

9) decesul în urma mutilării genitale a femeilor;

10) omorul sub acuzația de vrăjitorie;

11) alte forme de femicid legate de crima organizată, droguri, traficul de ființe umane și traficul de armament.

Totuși, UNODC subliniază faptul că uciderea intenționată a victimelor de sex feminin comisă de către partenerii intimi sau de membrii familiei este cea mai răspândită formă de femicid. Conform datelor Studiului Global privind cazurile de omucidere, cazurile de omucidere din sfera privată afectează ambele sexe. Ponderea femeilor ucise de parteneri intimi sau de alți membri ai familiei este mult mai mare reprezentând aproximativ 6 din 10 persoane.