Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Andrei Năstase și Olesea Stamate…

Andrei Năstase și Olesea Stamate pot începe colectarea semnăturilor pentru a candida la alegerile parlamentare

Colaj ZdG

Candidații independenți la parlamentare, Andrei Năstase și Olesea Stamate pot începe colectarea semnăturilor pentru a candida la alegerile parlamentare din 28 septembrie 2025.

În ședința de astăzi, 22 iulie, a Comisiei Electorale Centrale (CEC), în unanimitate, a fost luată decizia pentru înregistrarea cererii de înregistrare a grupului de inițiativă pentru susținerea celor două candidaturi. Astfel, susținătorii celor doi pot colecta semnături până pe 19 august.

În cazul lui Andrei Năstase, autoritatea electorală a constatat că cei 55 de membri ai grupului de inițiativă întrunesc cerințele legale pentru colectarea semnăturilor, iar în cazul Olesei Stamate, grupul este format din zece persoane.

Olesea Stamate este avocată de profesie, și ex-vicepreședintă a PAS. A condus Ministerul Justiției în perioada în care Maia Sandu s-a aflat în fruntea Guvernului, iar ulterior a fost candidata PAS la alegerile din circumscripția nr. 38, Hîncești, însă a fost învinsă de candidatul socialist, Ștefan Gațcan. Până a intra în politică, Stamate a condus, timp de cinci ani, Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă, unde figurează ca membru fondator. Ulterior a deținut funcția de consilieră a șefei statului în domeniul justiției.

Olesea Stamate a fost deputată PAS până pe 4 aprilie 2025, când reprezentanții PAS au anunțat că au exclus-o din formațiune pe Stamate în contextul scandalului legat de modificările la Legea amnistiei, care au permis eliberarea din penitenciar a unor deținuți condamnați la închisoare pe viață.

După un val de critici aduse în contextul scandalului legat de modificările legislative, Olesea Stamate a explicat într-o intervenție video cum au fost votate, în 2022, amendamentele, susținând că „nu legea este problema, ci aplicarea ei”. Totodată, Stamate a respins acuzațiile că ar fi avut un interes personal în promovarea modificărilor legislative.

Ulterior, Stamate a declarat că se retrage din fracțiune și că-și va continua activitatea în Parlament în calitate de deputată neafiliată, susținând că toate acțiunile sale „au fost conforme cu legea și făcute în deplină transparență”.

Andrei Năstase este unul din fondatorii Paltformei DA. În 2016, liderul Platformei DA s-a înscris în cursa pentru fotoliul de președinte, însă și-a retras ulterior candidatura în favoarea Maiei Sandu. În urma alegerilor locale noi din 2018, Năstase a fost ales primar general de Chișinău, dar rezultatul alegerilor a fost invalidat prin decizia instanțelor judecătorești. În urma scrutinului parlamentar din 2019, Năstase ajunge deputat, mandat pe care l-a depus la scurt timp, pentru a accede în funcția de ministru al Afacerilor Interne în Guvernul Sandu.

La alegerile locale din octombrie 2019, Năstase a încercat din nou să ajungă primar general al Chișinăului, dar a pierdut alegerile în fața socialistului Ion Ceban. Zece zile mai târziu, Năstase a pierdut și fotoliul de ministru, după ce Guvernul Blocului ACUM a fost demis. A rămas însă cu postul de consilier în Consiliul Municipal Chișinău.

Năstase a participat și la scrutinul prezidențial din noiembrie 2020, obținând 3,26% din voturi, iar la scrutinul din octombrie 2024, a obținut 0,64% (peste 9 mii de voturi).