Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Administrația Trump oprește temporar interviurile…

Administrația Trump oprește temporar interviurile pentru vizele de student din SUA

Foto: FoxNews

Șeful Departamentului de Stat, Marco Rubio, a trimis o instrucțiune ambasadelor și departamentelor consulare ale SUA de a suspenda programarea de noi interviuri pentru solicitanții de vize de student până la următorul ordin, scrie Politico.

Potrivit publicației, autoritățile americane urmează să introducă verificări obligatorii ale rețelelor sociale pentru toate persoanele care solicită vize de student în SUA.

Dacă administrația va pune în aplicare acest plan, ar putea încetini considerabil procesarea vizelor pentru studenți. De asemenea, ar putea afecta multe universități care se bazează în mare măsură pe studenții străini pentru a-și spori fondurile financiare.

Telegrama semnată de Rubio nu precizează în mod direct ce ar urma să depisteze viitorul control al rețelelor de socializare, dar face aluzie la ordinele executive care vizează excluderea teroriștilor și combaterea antisemitismului.

Administrația a impus anterior unele cerințe de verificare a rețelelor de socializare, dar acestea vizau în mare parte studenții care se întorceau și care ar fi putut participa la proteste împotriva acțiunilor Israelului în Gaza.

Administrația Trump a pus în aplicare până acum o serie de reguli care vizau universitățile, în special pe cele de elită precum Harvard, pe care le consideră prea liberale și pe care le acuză că permit antisemitismului să înflorească în campusurile lor. În același timp, administrația desfășoară acțiuni de reprimare a imigrației care au cuprins un număr de studenți.

Purtătorii de cuvânt ai Departamentului de Stat nu au răspuns deocamdată la o solicitarea Politico de a comenta telegrama.

NAFSA: Associazione degli Educatori Internaționali, un grup care militează pentru studenții străini, a criticat decizia. Directorul general al grupului, Fanta Aw, a declarat că au fost lansate pe nedrept „acuzații asupra studenților harnici”.

„Ideea că ambasadele au timpul, capacitatea și banii contribuabililor sunt cheltuiți în acest fel este foarte problematică. Studenții internaționali nu sunt o amenințare la adresa acestei țări. În orice caz, ei sunt un avantaj incredibil pentru această țară”, a declarat Aw.

Meta, care deține Facebook, WhatsApp și Instagram, a refuzat să comenteze. Purtătorii de cuvânt ai altor platforme, inclusiv Google, Snap, X, TikTok, Discord, Bluesky și Reddit, de asemenea, nu au răspuns la întrebări privind politica