A fost decisă înființarea Tribunalului Penal Special pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei. Ministrul Popșoi, în vizită la Lviv

Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe, Mihai Popșoi, a participat vineri, 9 mai, la Lviv, Ucraina, la reuniunea ministerială a coaliției de state care au decis înființarea Tribunalului Penal Special pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei. La eveniment a participat prim-ministrul Denîs Șmîhal, oficiali ai Comisiei Europene și ai UE, precum și miniștrii de externe din țările care au contribuit la pregătirea documentelor pentru funcționarea noului tribunal.
Potrivit unui comunicat de presă de la Ministerul Afacerilor Externe, Tribunalul va fi o instanță internațională independentă, dedicată judecării crimei de agresiune comise de conducerea politică și militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei. „Acesta va completa mecanismele existente de justiție internațională, în condițiile în care Curtea Penală Internațională nu are competența deplină de a investiga acest tip de crimă.”
R. Moldova a fost parte a grupului de lucru care, timp de peste doi ani, a contribuit la fundamentarea juridică și diplomatică a noului mecanism.
„Acest tribunal este o necesitate pentru întreaga comunitate internațională. Doar prin justiție putem garanta responsabilitate și putem descuraja viitoare acte de agresiune”, a declarat Mihai Popșoi.
În cadrul reuniunii a fost adoptată Declarația de la Lviv, care consfințește angajamentul comun de a trage la răspundere autorii crimei de agresiune.
„Această agresiune nu este doar un atac asupra Ucrainei, ci o lovitură împotriva întregului sistem internațional care protejează siguranța și drepturile tuturor statelor. Istoria ne va judeca după fapte. Tocmai de aceea, trebuie să acționăm acum”, a declarat oficialul moldovean.
Potrivit Declarației de la Lviv, obiectivul comun de a asigura răspunderea pentru crima de agresiune comisă împotriva Ucrainei.
„Subliniem că, odată înființat, în conformitate cu Statutul său, Tribunalul Special își va desfășura procedurile cu respectarea deplină a dreptului internațional și a drepturilor omului, cu scopul de a asigura răspunderea pentru crima de agresiune și de a consolida ordinea juridică internațională. Reafirmăm importanța crucială a Tribunalului Special în înfăptuirea justiției prin tragerea la răspundere a celor care poartă cea mai mare responsabilitate pentru această crimă internațională gravă comisă împotriva Ucrainei”, se arată în Declarație.
Conform MAE, etapa următoare în procesul de creare a noii instanțe internaționale va avea loc pe 14 mai 2025, la Luxemburg, când Ucraina va transmite oficial Consiliului Europei proiectele de instrumente juridice elaborate de grupul de lucru. „Acest demers va marca lansarea procedurii de instituire a Tribunalului de către Comitetul de Miniștri ai Consiliului Europei, în cadrul sesiunii ministeriale.”
Această declarație a fost adoptată în prezența lui Kaja Kallas, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate și vicepreședinte al Comisiei Europene, și a lui Michael McGrath, comisar pentru democrație, justiție, statul de drept și protecția consumatorilor.