Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   16 ani de la agresiunea…

16 ani de la agresiunea militară a Rusiei asupra Georgiei. UE reafirmă mesajul de condamnare a „prezenței militare a Rusiei în regiunile separatiste”

Imagine din războiul ruso-georgian din 2008
Imagine din războiul ruso-georgian din 2008

Uniunea Europeană, prin vocea Înaltului său Reprezentant pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, reiterează mesajul de condamnare a „prezenței militare permanente a Rusiei în regiunile separatiste” georgiene ocupate, Abhazia și Osetia de Sud, la 16 ani de la începutul războiului din august 2008 dintre Rusia și Georgia, scrie Calea Europeană.

„La 7 august, se împlinesc 16 ani de la începutul războiului dintre Rusia și Georgia, în august 2008. Angajamentul Uniunii Europene față de soluționarea pașnică a conflictelor din Georgia rămâne ferm. Ne reiterăm condamnarea prezenței militare permanente a Rusiei în regiunile separatiste ocupate Abhazia și Osetia de Sud, care încalcă atât dreptul internațional, cât și angajamentele asumate de Rusia în temeiul acordului în șase puncte din 12 august 2008”, precizează Borrell într-un comunicat publicat de Serviciul European de Acțiune Externă.

Acesta a arătat că „drepturile omului în cazul comunităților afectate de conflict din Georgia continuă să fie încălcate, inclusiv prin politici de <<frontieră>>, închiderea punctelor de trecere și detenții ilegale de către armata rusă și autoritățile de facto”.

„Restricțiile privind libertatea de circulație trebuie să înceteze, încălcările drepturilor omului trebuie investigate, iar justiția trebuie să fie asigurată pentru toate victimele”, solicită Borrell.

„Uniunea Europeană își reafirmă sprijinul de neclintit pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Georgiei în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional”, a continuat acesta.

Un mesaj în aceeași cheie a transmis și România prin Ministerul de Externe.

„Acum 16 ani, Rusia a lansat invazia militară împotriva Georgiei, o încălcare gravă a dreptului internațional și un alt exemplu de agresiune a Rusiei în vecinătatea estică. Ca parteneri strategici, România își menține angajamentul de a sprijini suveranitatea Georgiei, integritatea teritorială și viitorul european”, a transmis MAE într-un mesaj publicat pe platforma X.

Georgia și-a redobândit independența la 9 aprilie 1991, în contextul destrămării URSS. Primii ani de independenţă au fost marcaţi de conflictele declanşate în regiunile separatiste Osetia de Sud şi Abhazia, confruntările armate încheindu-se prin armistiţiile din 1992 şi, respectiv, 1994. Acordurile nu au condus însă şi la reglementarea celor două conflicte, ci la „îngheţarea” acestora.

Urmare alegerilor parlamentare din 3 noiembrie 2003, marcate de numeroase nereguli, au fost declanşate proteste de stradă, cunoscute sub denumirea de „Revoluţia Trandafirilor”, care au condus la demisia preşedintelui Eduard Şevarnadze.

Tensiunile acumulate în zonele de conflict au culminat, în august 2008, cu ciocniri armate între Georgia şi Rusia, finalizate prin acordul din 12 august 2008, mediat de preşedintele Franţei, Nikolas Sarkozy, țară care la momentul respectiv deținea președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene.

Ca urmare acestor evoluţii, a fost dislocată în teren o misiune europeană de monitorizare a respectării acordurilor de pace – EUMM Georgia, al cărei mandat este încă în vigoare.

În timpul războiului ruso-georgian, care a durat în total cinci zile, armata georgiană a pierdut 171 de soldaţi, iar cea rusă – 64, alte câteva sute din ambele tabere fiind răniți.

În cei 22 de ani de când se află la conducerea Rusiei, Vladimir Putin a participat sau a ordonat cinci intervenții militare în afara țării: Cecenia, Georgia, Siria și Ucraina, în două rânduri acestea fiind țintele „țarului” de la Kremlin.

Încă din 1999, de când a preluat puterea în Rusia, Putin a jucat, cu fiecare ocazie, cartea intervențiilor militare. În urma acestora, zeci de mii de persoane au fost ucise, majoritatea civili.