12 mii de km pentru un vot. Povestea unei moldovence din Dubai care va merge la vot în Italia

Marianna Bulbuc, originară din Chișinău, este stabilită de 5 ani în orașul Dubai, Emiratele Arabe Unite (EAU). Pentru că nu are o secție de votare în orașul său, pe 13 noiembrie va merge la vot în orașul italian Bologna, la 6 mii de km distanță.

Ca și alți cetățeni moldoveni care locuiesc în EAU, Marianna Bulbuc trebuie să facă un efort deosebit pentru a-și putea vota președintele. Cea mai apropiată secție de votare din regiune se află la Doha, în Qatar, însă, spune Marianna, e foarte greu să obții viza pentru acest stat. Astfel, unii concetățeni de-ai noștri din EAU au ales să zboare 6 ore până la Istanbul, iar alții străbat chiar și două continente pentru a-și face datoria de cetățean. Este și cazul Mariannei care, împreună cu alți câțiva moldoveni, va călători tocmai în Italia. „Eu mi-am procurat bilet să merg în Europa. Votez, stau o noapte la hotel și mă întorc a doua zi. Ne-am adunat un grup cam de 6 persoane care călătorim din Dubai spre Europa și votăm acolo. Cu mine merge fratele meu, mama, o colegă de muncă, un verișor care trăiește în Dubai… Cu ocazia asta, în Italia, ne vom întâlni și cu niște rude și împreună vom merge să votăm”, spune Marianna.

marianna-bulbuc-2

Marianna Bulbuc este stabilită în Emiratele Arabe Unite de 5 ani

„Din păcate, în pofida comunității de moldoveni mult mai mare din Emiratele Arabe Unite, singura secție din regiune a fost deschisă în Qatar. De două săptămâni am tot încercat să obțin viza pentru Qatar însă procedura e lungă și sunt necesare numeroase acte”, explică Marianna Bulbuc. Ea mai spune că, în aceeași situație, sunt alte câteva sute de moldoveni care și-ar fi permis să călătorească în Qatar, pentru că e un drum scurt și se pot întoarce în aceași zi la Dubai, dar, din cauza problemelor cu viza, sunt nevoiți să meargă la mii de km distanță. „Duminica în Emirate e zi lucrătoare și multe persoane nu și-ar permite să meargă în Europa sau în Istanbul, unde ar avea nevoie de 2 zile. Nu poți lipsi două zile de la muncă. Cunosc și persoane care vor zbura spre Istanbul, pentru că Istanbulul este a doua variantă. În pofida zborului de 6 ore, poți pleca pe la 2 noaptea spre Istanbul, să votezi și, cam după miezul nopții, să ajungi înapoi în Dubai. E un zbor lung și acolo, dar asta este, sacrificăm timp și poate un pic mai mult din bani doar ca să fim activi la vot”, spune tânăra, plină de mândrie.

Alți moldoveni din Dubai, mai norocoși, care au putut obține viza pentru Qatar, vor merge să voteze la Doha, unde vor fi întâmpinați de alți conaționali de-ai noștri. „Oameni minunați s-au oferit să îi întâlnească la aeroport cu mașina, să le ofere o masă moldovenească, un tur al orașului. E minunat! Îți crește inima de bucurie când îi vezi pe moldoveni atât de uniți”, mărturisește Marianna, vădit emoționată. Ea a ținut să transmită un mesaj și celor rămași acasă: „Să iasă la vot pentru că acum votul nostru contează, acum noi putem face o schimbare. Nu aveți de făcut decât un pas până la secția de votare. Fiți activi, în special cei tineri. Mergeți la vot!”

Citiți și:

6 mii de km pen­tru un vot. „Indi­fe­rent de dis­tan­ță vreau sa par­ti­cip. Este puți­nul pe care îl pot face”

Au făcut o mie de km pentru a vota. „Vrem un președinte care să ne facă mândri de locul din care venim”

Din Copenhaga la Berlin, din Los-Angeles la Sacramento. Ce eforturi fac moldovenii din străinătate pentru a vota


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. Grigore Petrov

  Am auzit că și în antarctida sunt 2 moldoveni iar ipocriții de guvernanți nu a deschis secții de votare că nu au în plus vreo cîteva zeci de milioane… PORCII!! cum pot așa chiar???
  Dar care e sensul să cheltui milioane pentru secții de votare unde să vie cîțiva oameni în cruce/??

 2. Lina Patrascu

  Bravo, Marianna! Bravo, celor care nu se opresc in fata obstacolelor
  create de guvernarea Plahotniucista in acest scrutin! #maiavemosansa la
  un viitor mai bun!

 3. Artur

  Bai lingau prost de 2 bani, macar nu-ti fie greu sa te uti pe harta la ce distanta e Israelul de Dubai. Deagaba mai luati bani, nici la mancat c..t nu va pricepeti ca lumea.

 4. Sandu Miron

  Apreciez mult asa persoane, oamenii din alte tari parcurg sute de kilometri pentru a vota iar la noi ii este greu sa duca pina in sat,raion sau oras sa voteze, asta este culmea. Da hai sa fim serios statul cheltuie o suma mare de bani pentru aceste alegeri sa deschida multe sectii sunt cheltuieli si mai mari si in cazul dat vor fi criticata guvernare ca cheltuie multi bani, cum nai da ori asa ori asa statul procedeaza gresit, paradoxal suna. ))

 5. Eugen

  Si mai e un lucru, cu viza de Israel in pasaport nu te primeste in EAU, poti sa perzi serviciu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *