Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Cum a (re)devenit comunistul Găgăuz…

Cum a (re)devenit comunistul Găgăuz șef la Căile Ferate

Miron Găgăuz, fost director al Căilor Ferate ale Moldovei în perioada 2000—2009, plecat în urma mai multor nereguli depistate de procurori la această instituţie, tot el, fost deputat comunist în perioada 2011—2014, a revenit într-o funcţie de conducere la CFM, fiind acum unul din cei şase vicedirectori ai instituţiei conduse, din aprilie 2015 și până ieri de Vladimir Cebotari, fost viceministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, actual ministru al Justiției.

Găgăuz pleca din funcţia de director al CFM pe 16 decembrie 2009, după mai multe articole în care ZdG scria despre neregulile din cadrul instituţiei, dar în special, după dosarul aflat în gestiunea ofiţerilor CCCEC, actualul CNA. Aceştia, în urma unui control au stabilit că, pe parcursul anilor 2005-2008, CFM, în persoana administratorului Miron Găgăuz, a semnat, contra sumei de 55 milioane lei, 4 contracte de transmitere în chirie a circa 500 de vagoane mărfare întreprinderii mixte „Intertranscord” SRL, cu dreptul exploatării acestora pe teritoriul CSI. Această întreprindere, care are un capital social de numai 5400 lei şi era fondată de către Vladimir Kiko, din Tiraspol şi compania „Terboch Limited”, înregistrată într-o zonă of-shore din Cipru, a transmis vagoanele în subchirie unor companii din Rusia, obţinând din această tranzacţie un venit de 75 milioane de lei. Mai mult, fiind exportator de servicii în loc de CFM, acest agent economic a beneficiat de restituirea TVA din bugetul de stat al R. Moldova în mărime de aproximativ 11 milioane lei. În consecinţă, prin transmiterea în chirie ÎM „Intertranscord” SRL a circa 500 de vagoane, administratorul ÎS „Calea Ferată din Moldova”, Miron Găgăuz, a prejudiciat interesele publice cu 31 milioane de lei, anunţau atunci procurorii, care menţionează că Legea cu privire la întreprinderea de stat prevede că una dintre atribuţiile de bază ale administratorului întreprinderii este asigurarea folosirii eficiente a bunurilor primite în gestiune operativă. Pe faptele menţionate, Procuratura Generală a pornit urmărirea penală în temeiul art.329 alin.2 lit. b, Cod Penal, „neglijenţă în serviciu”, iar cauza penală era expediată Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC), actualul CNA pentru exercitarea urmăririi penale.

Dosarul, însă, nu a avut o finalitate, nefiind trimis în judecată. La scurt timp, Găgăuz s-a ales şi cu imunitate, devenind deputat PCRM, în ianuarie 2011, mandat pe care l-a exercitat până la finele anului trecut. După asta, a revenit la CFM. Şi deşi, în 2009, când pleca din funcţia de şef, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor care gestionează CFM, anunţa că Găgăuz urma să fie retrogradat până la funcţia de inginer, recent, acesta a revenit la CFM în funcţia de vicedirector general, fiind responsabil de Deservire Tehnică şi Reparaţii.

Vladimir Cebotari, care a condus CFM din aprilie 2015 și până joi, 30 iulie, când a devenit ministru al Justiției, ne-a spus că atât Codul Electoral, cât şi Codul Muncii stabileşte că unei persoane aleasă într-o funcţie electivă, i se menţine locul de muncă. Din acest motiv, după ce-i expiră mandatul, ea poate reveni la funcţia de dinaintea alegerii. În acest caz, dl Găgăuz a fost deputat. d-lui este vicedirector de atunci de când a expirat mandatul său de deputat. Funcţiile, atunci când d-lui a plecat se numeau diferit, iar acum, după reorganizarea din 2013, ele se numesc altfel. Astfel, funcţia de atunci a lui corespunde cu funcţia de vicedirector de acum. D-lui a revenit fizic la serviciu, la sfârşitul lunii aprilie 2015. D-lui a fost deputat, iar ulterior a fost într-un concediu binemeritat, înainte de a reveni la CFM”, ne-a explicat Cebotari.

Încercările ZdG de a discuta cu Miron Găgăuz s-au soldat cu eşec. Prin intermediul serviciului de presă al instituţiei acesta ne-a anunţat că nu vrea să discute cu presa, dar ne-a transmis că a revenit la CFM după ce i-a expirat mandatul de deputat în funcţia de inginer şef de serviciu, iar după patru luni i s-a propus funcţia de vicedirector, pe care a acceptat-o. Precizăm că, Miron Găgăuz a condus CFM din 2000 şi până în 2009. Ulterior a fost deputat pe listele PCRM, până la finele anului 2014. Acesta a candidat, tot pe listele PCRM, şi la alegerile din 30 noiembrie 2014. Fiind însă pe locul 49 în listă, nu a reuşit să acceadă în Legislativ.

V.M.