SRL „Cristal clean”: O afacere „curată” a familiei Hotineanu? – Ziarul de Gardă
 • SRL „Cristal clean”: O afacere „curată” a familiei Hotineanu?

  SRL „Cristal clean”: O afacere „curată” a familiei Hotineanu?
  de
  24 mai 2012 | 14:34

  Vladimir Hotineanu, preşedintele Comisiei parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie, susţine că nu o cunoaşte pe Iulia Scobioală, cofondatoare a SRL “Cristal clean”, şi nici nu are vreo atribuţie la câştigarea de către această firmă a licitaţiilor organizate de spitalele din Chişinău pentru spălarea rufelor din banii publici. În acelaşi timp, unele firme cu acelaşi gen de activitate acuză SRL “Cristal clean” de acaparare a comenzilor spitalelor pe baza relaţiilor de rudenie ale fondatorilor acesteia cu Vladimir Hotineanu. Chiar dacă oficialul neagă orice legătură cu această firmă, reporterul ZdG a descoperit o serie de coincidenţe care converg spre concluzia că Iulia Scobioală este, totuşi, fiica lui Vladimir Hotineanu.

  Un reprezentant al întreprinderilor pentru spălarea rufelor a comunicat ZdG că mai multe firme din domeniu sunt ameninţate cu sistarea activităţii şi cu disponibilizarea angajaţilor după ce toate comenzile de la spitale au fost concentrate la întreprinderile unor oficiali ai Ministerului Sănătăţii şi Parlamentului. Sub acoperirea anonimatului, sursa ZdG a dezvăluit că afacerea se desfăşoară în incinta spălătoriei de la Spitalul Clinic Republican şi este gestionată de către Cristina Mudrea, fina lui Vladimir Hotineanu, preşedintele Comisiei parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie.

  Preţ de dumping?

  Reprezentantul firmelor concurente a menţionat că, la ora actuală, majoritatea firmelor recurg la speculaţii prin abaterea de la normele tehnologice în vigoare privind spălarea rufelor pentru a reduce preţurile şi a câştiga licitaţiile organizate de spitale. Cu toate acestea, el constată că, în cazul concentrării unor volume mai mari de rufe, eficienţa creşte şi spălătoria respectivă are posibilitatea de a stabili un preţ mai mic.

  De cealaltă parte, Cristina Mudrea, conducătoarea SRL “Cristal clean”, declară că dispune de dovezi că acuzaţiile respective sunt nefondate. “Este vorba de business. E concurenţă. Multora nu le place că noi am intrat pe piaţă şi le-am stricat piaţa lor. Ei lucrează incorect, iar noi lucrăm corect”, susţine Cristina Mudrea.

  Ieftin şi de calitate?

  Solicitat de ZdG, Marin Rotaru, directorul interimar al Institutului de Cercetări Ştiinţifice “Centrul Mamei şi Copilului”, a specificat că, în ultimii trei ani, instituţia pe care o reprezintă a contractat diferiţi prestatori de servicii pentru spălarea rufelor. Rotaru a numit printre aceştia o firmă din Durleşti şi SA “Nufărul”, dar s-a eschivat să dea prea multe detalii despre firma cu sediul la Spitalul Clinic Republican, contractată în 2012.

  Publicitate

  “Anul acesta e mai ieftin decât anul trecut. Dacă, în 2011, noi spălam lenjeria cu aproape 12 lei/kg, anul acesta e cu 10 lei/kg. Se spală mai ieftin şi mai curat. Economisim sume mari faţă de anul trecut”, a specificat Marin Rotaru. Cu toate acestea, la secţia internare a Centrului Mamei şi Copilului, reporterului ZdG i s-a recomandat ca la spitalizare să-şi aducă albituri de acasă, pe motiv că ale instituţiei “sunt spălate toate la un loc şi nu arată prea bine”.

  Refuzăm să scrieţi

  Cristina Mudrea a declarat că pe reprezentanţii SRL “Cristal clean” nu-i interesează ceea ce vrem să scriem despre afacerea legată de spălarea rufelor din banii publici. Cu toate acestea, conducătoarea firmei a accentuat că se va adresa în judecată dacă nu vom scrie adevărul. “Noi, pur şi simplu, refuzăm să scrieţi orice articol. Suntem gata să mergem în judecată dacă srieţi ceva care nu este corect, dacă nu e dreptate”, a declarat Cristina Mudrea.

  Conducătoarea întreprinderii spune că reprezentanţii firmelor concurente au încercat să intre în contact cu cei de la SRL “Cristal clean”, dar au fost refuzaţi. “Au zis: dacă vreţi război, noi o să vă facem război”. Cristina Mudrea afirmă că dispune de dovezi că firmele concurente plătesc bani unor persoane ca ele să vorbească “în dodii” despre SRL “Cristal clean”. “Noi am vrut să lucrăm liniştit, fără nicio problemă, dar dacă ei se bagă în probleme, şi noi o să le facem lor probleme şi atunci o să vedem cine o să câştige”.

  De unde au ei informaţii?

  Cristina Mudrea a menţionat că SRL “Cristal clean” a câştigat cinstit licitaţiile organizate de spitalele din Chişinău pentru spălarea rufelor, iar beneficiarii nu au nimic împotriva serviciilor prestate. Solicitată să comenteze acuzaţiile aduse de firmele concurente precum că succesul la licitaţii s-ar datora relaţiilor de rudenie ale partenerei sale de afaceri, Iulia Scobioală, cu Vladimir Hotineanu, Cristina Mudrea a răspuns: “De unde au ei informaţia aceasta, că este fiica sau cine este?”.

  Vladimir Hotineanu a respins acuzaţiile ce i se aduc. “Eu nu am spălătorii şi nici Iulia Scobioală nu e fiica mea. Toate minciunile acestea lăsaţi-le într-o parte. Nici Cristina Mudrea nu este fina mea. Nu ştiu cine este Cristina Mudrea. Dumneavoastră ce, sunteţi anchetator?!”, a întrebat retoric Vladimir Hotineanu şi a închis telefonul.

  Facebook şi viaţa privată

  În mai multe poze postate pe reţeaua de socializare Facebook, Cristina Mudrea apare în compania Iuliei Hotineau, care, întâmplător sau nu, a absolvit aceeaşi instituţie de învăţământ ca şi fiica lui Vladimir Hotineanu – UMF “Carol Davila” din Bucureşti. Pe acelaşi portal de socializare mai puteau fi văzute fotografii ale Iuliei Hotineanu în ipostaze de cuplu cu Andrei Scobioală, iar într-un comentariu postat la 30 ianuarie 2011 de Ludmila Cuzmici se menţiona: “Scumpii noştri fini Iulia şi Andrei… in love… forever…”.

  Anterior, Vladimir Hotineanu a declarat presei că toată familia sa activează în sistemul de sănătate. “Soţia mea este medic, fiul – chirurg, iar fiica e studentă la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” de la Bucureşti”. Chiar dacă, la momentul scrierii acestui articol, toate informaţiile de pe contul Iuliei Hotineanu pe Facebook fuseseră şterse, pe aceeaşi reţea mai puteau fi găsite postări cu fotografiile ei şi comentarii ale prietenilor.

  Publicitate

  Fondatorii “Cristal clean”

  Potrivit unei informaţii a Camerei Înregistrării de Stat, Întreprinderea mixtă “Cristal clean” SRL a fost înregistrată la 14.12.2010 cu un capital social de 3,2 mln de lei. Aceasta are patru fondatori: Mudrea Cristina Valeriu cu o cotă de 35%, Puddu Francesco – 20%, Enachi Mihail Anton – 20% şi Scobioală Iulia Vladimir – 25%.

  Reprezentanţii unor medii de informare au publicat, la finele anului trecut, informaţii conform cărora SRL “Cristal clean” ar dispune de un contract pentru arendarea unor încăperi ale Spitalului Clinic Republican cu suprafaţa de aproape 622 metri pătraţi până în anul 2060.

  Andrei Usatâi, ministrul Sănătăţii, a declarat că nu cunoaşte nimic despre SRL “Cristal clean”. “Nu cunosc nici compania, nici pe fiica lui Hotineanu. Sunt foarte multe şi nu pot să le ţin minte pe toate… În special, pe aceasta chiar nu o cunosc”, a accentuat ministrul Sănătăţii.

  Potrivit unei informaţii oferite ZdG de Ministerul Sănătăţii, SRL “Cristal clean” dispune de contracte pentru spălarea lenjeriei cu spitalele clinice republican, de psihiatrie şi de boli infecţioase “Toma Ciorbă”, precum şi Institutul de Cardiologie şi Centrul Mamei şi Copilului.

  Cristian BUNESCU
  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția. • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  În ediția ZdG din 10 februarie, găsiți o anchetă despre sediul pe care îl închiriază Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, o clădire luxoasă, cu cinci etaje, aproape de centrul Chișinăului. Astfel,…
  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  După ce Guvernul a decis prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a termenului de schimbare a legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou, în R. Moldova continuă procedurile de evalua…
  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Proiectul de ratificare a Acordului privind asistența macrofinanciară de 150 de milioane de euro din partea UE a fost votat în prima lectură

  R. Moldova va beneficia de asistență macrofinanciară în valoare de 150 de milioane de euro din partea Uniunii Europene. În cadrul ședinței plenare de joi, 7 iulie, deputații au aprobat proiectul de ratificare a…
  Proiectul de ratificare a Acordului privind asistența macrofinanciară de 150 de milioane de euro din partea UE a fost votat în prima lectură

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler