Screening-ul pe Capitolul 15: energie verde, securitate, independență și investiții costisitoare

Reprezentanții Ministerului Energiei au participat, pe 10 și 11 iulie, la Bruxelles, la procesul de screening pentru capitolul 15 – Energie, ultima reuniune de acest tip din această vară. În cadrul sesiunii bilaterale, aceștia au prezentat oficialilor Comisiei Europene nivelul de pregătire al R. Moldova pentru adoptarea și implementarea acquis-ului comunitar în domeniul energetic.
În acest context, ZdG a discutat cu secretarii de stat Constantin Borosan, Carolina Novac și Cristina Pereteatcu. La întâlnire au mai participat viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, și ambasadoarea Daniela Morari, șefa Misiunii R. Moldova pe lângă Uniunea Europeană.
Reuniunea de la Bruxelles – prilej pentru „o radiografie clară”
Șefa Misiunii R. Moldova pe lângă Uniunea Europeană, Daniela Morari, care participă la toate sesiunile de screening, a explicat că procesul de evaluare pe domeniul energetic este „unul dintre cele mai complexe, având în vedere legislația, directivele și regulamentele noi care sunt adoptate acum în UE”. Totodată, aceasta a subliniat că energia „este o dimensiune costisitoare, care necesită investiții majore și implică decizii politice dificile”.

„Noi trecem prin anumite crize, prin anumite realități și acestea ne mobilizează să luăm aceste decizii mult mai repede. Avem exemplul Hotărârii de Guvern pentru a asigura că nu mai procurăm gaz din Federația Rusă, lucru care coincide și cu inițiativa UE «REPowerEU», care are același obiectiv.
(…) Reuniunea de astăzi este un prilej ca experții din R. Moldova și cei ai Uniunii Europene să lucreze împreună, analizând act cu act, lege cu lege și fiecare cadru de politici, pentru a face o radiografie clară a situației. Stabilim unde ne aflăm, ce am realizat până acum și care este foaia de parcurs pentru a deveni pe deplin funcționali atunci când vom adera la Uniunea Europeană”, a explicat Daniela Morari.
Cristina Gherasimov, despre negocierile cu rușii
În context, viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, a comentat pentru cititorii ZdG așa-numitele „întâlniri bilaterale” ale liderilor partidelor pro-ruse de la Chișinău cu autorități din Federația Rusă la care s-ar fi discutat „cooperare bilaterală în domeniul energetic”.

„A sta la masă cu un ministru al Energiei, într-o fotografie, nu înseamnă a negocia ceva, înseamnă susținere politică din partea Rusiei anume pentru aceste figuri politice din țara noastră. Până la negocieri este foarte mult. Noi am văzut câte au reușit ei să negocieze în ultimii 30 de ani: am fost total dependenți de o singură sursă, ceea ce ne făcea vulnerabili, șantajabili, nu aveam nicio putere de negociere. Faptul că am folosit acel gaz ieftin vine contra unui cost politic.
Și iată că ne-am trezit, în toamna anului 2021, cu un șantaj politic pentru că s-a schimbat guvernarea. Anume de asta este foarte important ca țara noastră să aibă cât mai multe surse de energie. La asta am muncit în ultimii patru ani: am reușit să stabilim și să contruim acest mecanism de piață prin care putem procura gaze naturale de pe piața internațională, la fel facem și cu electricitatea, urmează să finalizăm construcția liniei de înaltă tensiune Vulcănești-Chișinău până la sfârșitul acestui an (2025, n.r.). Toate acestea ne vor elibera și mai mult mâinile și ne vor întări independența energetică și, implicit, pe cea a țării. Asta facem noi. Să mergi la Moscova pentru o fotografie cu ministrul Energiei nu înseamnă a negocia ceva”, a explicat ministra Gherasimov.
R. Moldova va solicita o perioadă de tranziție pentru două directive pe domeniul energetic
În cadrul procesului propriu-zis de screening, experții din R. Moldova au pregătit 14 prezentări pe diverse teme, precum stocurile de securitate, energia electrică, energia nucleară, guvernanța, măsuri anticorupție în sectorul energeti și altele.
Secretara de stat Cristina Pereteatcu a menționat că o parte dintre regulamentele europene au fost deja transpuse în legislația națională, iar altele se află în curs de implementare. Potrivit ei, există însă două directive mai complexe, cele referitoare la stocurile de produse petroliere și la energia regenerabilă, pentru care R. Moldova va solicita o perioadă de tranziție, „întrucât implementarea lor este costisitoare și necesită mai mult timp”.

Conform secretarei de stat, la revenirea în R. Moldova, echipa ministerului se va concentra „pe poziția de negocieri pe care trebuie să o pregătim și continuăm să lucrăm la legislație pentru că sunt încă multe acte normative pe care urmează să le transpunem până în 2028”.
R. Moldova și-a asumat angajamentul de creștere a ponderii regenerabilelor în mixul energetic național la 30% până în anul 2030, conform obiectivelor asumate în cadrul politicilor energetice europene. Totuși, nu există soluții de stocare a acesteia. Constantin Barosan a relatat că cea mai simplă soluție pentru a rezolva problema stocării energiei verzi ar fi adaptarea consumului.

„Există probleme, în toată lumea, că uneori, când se produce (energie regenerabilă, nr.), nu se consumă. Și atunci, care sunt opțiunile pentru noi, pentru consumatori? Cel mai simplu este să ne adaptăm consumul. Atunci când este energie – să o consumăm, să mutăm vârfurile de consum. Asta este cel mai simplu, nu implică costuri. (…) Tot ce trebuie de făcut este ca furnizorii, producătorii, să facă pachete de oferte către consumatori: «Uitați-vă, asta este energia. Ea se vinde în dependență de oră. Acesta este prețul». Sunt și alte opțiuni, deja cu costuri, desigur. Cea mai scumpă fiind stocarea în baterii, fiind și cea mai avansată tehnologie”, a relatat secretarul de stat.

„Atât timp cât transpunem corect și aplicăm integral prevederile europene, investitorilor le va fi mult mai ușor să facă investiții în R. Moldova. Același principiu se aplică și în domeniul eficienței energetice, pentru că standardele vor fi aceleași ca în restul spațiului UE. În plus, furnizorii noștri vor putea accesa mai ușor piața europeană. La final, toate aceste standarde urmăresc să reducă consumul – deci facturi mai mici pentru cetățeni – și să crească nivelul de confort și standardele de sănătate”, a concluzionat Carolina Novac.
În urma reuniunilor bilaterale organizate pentru fiecare grup de capitole, Comisia Europeană întocmește un raport de screening al clusterului respectiv. Acest raport evaluează nivelul de pregătire al unei țări candidate pentru fiecare capitol, prezintă planurile de acțiune pentru perioada următoare și oferă primele indicații despre aspectele care vor fi, cel mai probabil, abordate în negocierile de aderare.