Principală  —  IMPORTANTE   —   R. Moldova va oferi Ucrainei…

R. Moldova va oferi Ucrainei un ajutor umanitar în valoare de 16,8 milioane de lei

Imagine simbol

Comisia Situații Excepționale a decis, în cadrul ședinței de sâmbătă, 28 ianuarie, acordarea unor bunuri din rezervele Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Sănătății în calitate de asistență internațională cu titlu gratuit pentru Ucraina, informează Guvernul printr-un comunicat de presă.

Valoarea totală a lotului se ridică la circa 16,8 milioane de lei. Acesta va ajunge în țara vecină la începutul lunii februarie. În lotul de ajutoare sunt incluse mai multe tipuri de medicamente, echipamente pentru sectorul energetic, precum și corturi, seturi de lenjerie de pat, de veselă, măști medicinale și articole vestimentare.  

„Poporul ucrainean are nevoie de sprijinul nostru, al tuturor celor care cred că războiul nu poate aduce decât distrugeri și suferințe. Suntem alături în continuare, cu speranța că putem contribui cât de puțin la necesitățile oamenilor şi la încheierea acestui război nedrept”, a declarat prim-ministra Natalia Gavrilița.

Cea mai mare parte a asistenței sunt bunuri din rezervele Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Acestea constau în corturi, plapume, saltele, perne, cearșafuri, prosoape, seturi de veselă, salopete lavabile, măști medicale, mănuși din latex și cizme din cauciuc. 

Alte componente ale donației reprezintă mai multe tipuri de medicamente (antibiotice, anestezice, sisteme de perfuzie, imunostimulatoare), precum și bunuri necesare pentru restabilirea sectorului energetic afectat de bombardamente (cabluri, siguranțe, transformatoare, întrerupătoare). 

Actualul lot de ajutoare umanitare oferit Ucrainei este al patrulea la număr. 

Tot astăzi, membrii CSE au aprobat decizii ce vizează acoperirea cheltuielilor suportate în procesul de gestionare a crizei refugiaților. Astfel, 327 300 de lei, din fondul de intervenție a Guvernului, vor fi alocate pentru întreținerea centrelor de plasament temporar, instituite de autoritățile publice locale de nivelul întâi, și 3 952 400 de lei pentru cele de nivelul doi. Totodată, 1 582 700 de lei vor fi alocate pentru acoperirea costurilor de funcționare a centrelor create de întreprinderile de stat, organizațiile necomerciale și instituțiile bugetare din subordinea Ministerului Educației și Cercetării, Ministerului Muncii și Protecției Sociale.