Principală  —  IMPORTANTE   —   Guvernul Sandu la 100 de…

Guvernul Sandu la 100 de zile: Cum își apreciază miniștrii activitatea

Pentru că Guvernul Sandu face curând 100 de zile de activitate, ZdG a solicitat fiecare ministru din actualul Cabinet să enumere trei succese și trei nereușite înregistrate în această perioadă de instituția pe care o conduce. Prezentăm aici răspunsurile și tăcerile la cele două întrebări adresate actualilor guvernanți.

Maia Sandu, prim-ministra Republicii Moldova

Realizări:

Am reușit să decapităm regimul lui Plahotniuc și să începem curățarea sistemului de elemente corupte și loiale intereselor de grup, să începem să restabilim procesele democratice.

Am reușit să deblocăm finanțarea externă, în special din partea UE și FMI, și să îmbunătățim substanțial relațiile cu partenerii externi.

Am pus bazele reformei justiției: au fost elaborate și adoptate modificările la Legea procuraturii și a fost elaborat proiectul de lege care vine să curețe sistemul judiciar de persoane corupte și vulnerabile. Ultimul este la etapa consultărilor cu părțile interesate.

Nereușite:

Instituțiile statului sunt doar parțial eliberate de sub controlul fostului regim, în unele dintre ele continuă practicile de folosire a resursei administrative în scopuri de partid sau de grup, iar acțiunile actualei guvernări sunt sabotate.

Din cauza dezastrului lăsat în urmă de regimul PD, echipa guvernamentală a trebuit să aloce cea mai mare parte a timpului său pentru a stopa perpetuarea practicilor de irosire, furt și folosire în interese proprii a resurselor statului.

Nu am reușit încă să punem la treabă toți funcționarii publici și să-i facem să conștientizeze că sarcina lor este să contribuie la rezolvarea problemelor cetățenilor. Vom insista, iar cei care nu vor înțelege vor trebui să plece.

Andrei Năstase, ministrul Afacerilor Interne

Realizări:

Lichidarea Poliției Politice – Direcția nr. 5 a Inspectoratului Național de Investigații.

Lansarea procesului de demantelare a schemelor de contrabandă și trafic ilicit în țară și la frontieră.

Reluarea cooperării cu partenerii internaționali de dezvoltare și deblocarea finanțărilor externe.

Nereușite:

Imposibilitatea pe moment de a crește salariile polițiștilor.

Numărul mare de posturi de conducere rămase vacante.

Olesea Stamate, ministra Justiției

Realizări:

Iniţierea elaborării proiectului de Lege cu privire la reformarea Curții Supreme de Justiție și a organelor Procuraturii.

Operarea modificărilor la Legea nr.3/2016 cu privire la Procuratură, ce ține de numirea în funcție a Procurorului general.

Revocarea a 3 membri ai Consiliului Institutului Național al Justiției desemnați de Consiliul Superior al Magistraturii în legătură cu suspiciunile ce țin de integritate.

Nereușite:

Dificultățile ce țin de realizarea reformei în justiție din motivul opunerii rezistenței actorilor din sectorul justiției, în special, a judecătorilor și a procurorilor, care se împotrivesc schimbărilor în domeniu.

Numărul mare al arestărilor preventive. Deși în perioada celor 100 de zile ale noului Guvern numărul arestărilor a fost micșorat, totuși, acesta continuă să fie excesiv.

Pavel Voicu, ministrul Apărării

Realizări:

Realizarea procesului de reformă şi modernizare a sectorului de apărare şi crearea unui mecanism integrat de planificare a apărării naţionale.

Creşterea calităţii vieţii şi îmbunătăţirea condiţiilor de serviciu a personalului militar şi civil.

Dezvoltarea relaţiilor de cooperare internaţională.

Nereușite:

Resursele financiare insuficiente.

Protecţia socială a militarilor și profesionalizarea Armatei.

Dotarea insuficientă a Armatei Naţionale cu armament şi tehnică militară şi infrastructura învechită.

Ala Nemerenco, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

Succese:

Am început majorarea de salarii în sistemul de sănătate.

A fost aprobată de Guvern modificarea Hotărârii Guvernului nr.1016/2016 pentru aprobarea Regulamentului privind numirea în funcţie pe bază de concurs a conducătorilor instituţiilor medico-sanitare publice şi a Contractului-tip de management al instituţiei.

Se află în transparență decizională modificarea Regulamentului cu privire la organizarea studiilor de rezidenţiat (HG 884/2015).

Au fost inițiate și înaintate modificări la Codul Muncii (se află în procedură de avizare la Guvern).

Se află în procedură de avizare proiectul de modificare a cadrului legal cu privire la plafonarea pensiei pentru a introduce o standardizare și uniformizare a contribuțiilor cu scopul de a nu mai avea diferențe între pensia minimă și cea mai mare.

Nereușite:

Referitor la insuccese, nu cred că am înregistrat insuccese, dat fiind faptul că perioada este una scurtă. Dar trebuie să recunosc că există și subiecte mai problematice. Așa ca pensiile, ajutoarele sociale, indemnizațiile și alte beneficii, dar și salarizarea asistenților sociali. Pentru a realiza aceste majorări sunt necesare resurse financiare impunătoare, pe care încercăm să le identificăm acum, cu Ministerul Finanțelor.

Liliana Nicolaecu-Onofrei, ministra Educației, Culturii și Cercetării

Succese:

Elaborarea și aprobarea noii generații de documente curriculare pentru învățământul general.

Descentralizarea deciziilor cu privire la organizarea conferințelor pedagogice raionale la nivelul organelor locale de specialitate în domeniul învățământului.

Organizarea, în alt format, prietenos publicului, a manifestărilor consacrate comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare, Zilei Independenței , sărbătorii „Limba noastră cea română”, precum și organizarea Festivalului Internațional de Operă și Balet „Maria Bieșu”, ediția a XXVII-a.

Elaborarea și aprobarea Programului național în domeniile cercetării și inovării pentru anii 2020-2023 și a Planului de acțiuni privind implementarea acestuia.

Nereușite:

Asigurarea insuficientă a instituțiilor preuniversitare de învățământ cu cadre didactice.

Editarea întârziată a unor manuale.

Eradicarea practicilor de colectare a plăților neformale. Ne propunem o intensificare a măsurilor prevăzute în planul de acțiuni pentru combaterea corupției în sectorul educațional, inclusiv prin implicarea comunităților școlare în monitorizarea cheltuirii corecte și eficiente a banului public.

Întârzierea procedurilor de reorganizare a instituțiilor de cultură.

Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene

Succese:

Obținerea sprijinului internațional pentru transferul pașnic al puterii. MAEIE a asigurat susţinerea şi recunoaşterea de către partenerii internaţionali a noii majorități parlamentare şi a guvernului legitim condus de către Maia Sandu. Au fost realizate o serie de vizite în capitalele cheie pentru asigurarea acestui sprijin internaţional. De asemenea, în cadrul vizitei de la Paris a avut loc şi o discuţie cu reprezentanţii diplomatici ai statelor G7, lucru care a contribuit la luarea unei poziţii comune a acestor state privind recunoaşterea noului guvern legitim de la Chişinău. Aceste prime contacte au fost dezvoltate ulterior printr-o serie de vizite la nivel de premier si ministru de externe.

Reluare finanțărilor directe la bugetul de stat şi asistenţa financiară. În contextul în care, datorită relelor practici ale guvernării precedente, R. Moldova ajunsese un stat izolat şi nefrecventabil, aflat în pragul intrării în insolvenţă. Prioritatea numărul unu a MAEIE, imediat după schimbarea guvernării, a fost ca prin eforturi diplomatice în contacte cu autorităţile din UE şi SUA să obţină reluarea finanţărilor externe sub formă de granturi în cea mai mare parte, esenţiale pentru funcţionarea normală a statului şi a instituţiilor sale. Acţiunile întreprinse au permis, printre altele, şi plata la timp a salariilor, pensiilor şi a contribuţiilor sociale.

Fortificarea relației cu România. Construcţia gazoductului Iaşi-Chişinău. În eforturile naţionale de diversificare a surselor energetice şi obţinerea independenţei energetice, MAEIE a asigurat reluarea şi accelerarea discuţiilor cu partea română pentru construcţia gazoductului Iaşi-Chişinău, astfel încât cetăţenii R. Moldova să poată beneficia de gazul românesc, cât mai repede posibil. A fost eliminat blocajul legat de livrarea ţevilor din România pe teritoriul R. Moldova.

Pentru confortul financiar al cetăţenilor din R. Moldova, atunci când călătoresc peste hotarele ţării, a fost stabilită drept o prioritate reducerea tarifelor la roaming cu mai multe state. Se duc discuţii intense, formale şi informale, cu România, Polonia, Letonia, Lituania, statele PaE, Rusia etc, pentru obţinerea acestei facilităţi. În speţă, au avut loc discuţii punctuale cu omologii din România şi responsabilii din guvernul de la Bucureşti şi companiile de telefonie pentru ca acest lucru să fie posibil de obţinut cât mai curând posibil. Celorlalte state le-au fost lansate propuneri formale pentru a demara aceste acţiuni.

Nereușite:

Restanțe la completarea echipei ministerului. În primele 100 de zile de activitate au fost numiți în funcție doi secretari de stat. A fost lansat concursul pentru funcția de secretar general al ministerului și, totodată, rămâne vacantă o poziție de secretar de stat. De asemenea, ne-am fi dorit să finalizăm mai repede și numirea unor ambasadori în statele partenere cheie. Urmează completarea și a acestor funcții vacante pentru ca ministerul să poată avansa mai rapid pe toate dosarele aflate în gestiune.

Rezolvarea parțială a problemelor diasporei noastre. Ministerul a întreprins o serie de acțiuni, în remodelarea activității misiunilor diplomatice și consulare, astfel încât cetățenii moldoveni să poată beneficia de servicii consulare mai calitative. În acest sens, urmează să fie semnate o serie de documente bilaterale care să permită facilitarea acestor procese, vor fi luate măsuri de către ASP și misiuni pentru ca cetățenii moldoveni peste hotare să poată beneficia de ele. Aceste proceduri, cu regret, birocratice, necesită puțin mai mult timp decât doar 3 luni pentru realizarea lor.

Vadim Brînzan, ministrul Economiei și Infrastructurii

Succese:

Au fost supuse auditului mai multe Agenții, instituții de stat și proiecte din gestiunea MEI. Au fost identificate și analizate un șir de scheme de corupție, iar oamenii care au prejudiciat interesul statului au fost demiși sau au plecat din funcție.

Au fost elaborate un șir de inițiative legislative: pachetul de regulamente pentru îmbunătățirea guvernanței corporative în cadrul Întreprinderilor de Stat și Municipale, un set de acte legislative și normative privind demonopolizarea exportului deșeurilor de metale feroase. Au fost inițiate procese de analiză a monopolurilor pe domeniile de export a nucilor, a cărnii. Subiectul rezilienței energetice a fost unul prioritar pe agenda MEI.

MEI este în proces de elaborare a mai multor documente care vizează liberalizarea și îmbunătățirea serviciilor de transport, intensificarea comerțului interior și îmbunătățirea climatului investițional.

Nereușite:

Acestea sunt legate de problemele moștenite de la fostele guvernări, probleme acute și urgente, ignorate ani de zile, în domenii strategice de dezvoltare. Insuccesele MEI înseamnă lipsă de oameni profesioniști și dedicați.

Nu au răspuns solicitării: Natalia Gavrilița, Ministerul Finanțelor și Georgeta Mincu, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului