Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Oazu Nantoi: „Iurie Leancă trebuie…

Oazu Nantoi: „Iurie Leancă trebuie să explice cetățenilor de ce a intrat în cârdășie cu Plahotniuc”

Partidul Popular European din Moldova (PPEM), condus de Iurie Leancă, va negocia un acord de parteneriat cu Coaliţia Majoritară. Decizia a fost luată duminică, 24 iulie, la şedinţa Consiliului Național al PPEM.

Am con­vo­cat acest Con­si­liu Națio­nal, am dis­cu­tat și anu­mite pro­bleme teh­nice, am ana­li­zat evo­lu­ți­ile din Mol­dova. Prin coin­ci­dență, exact un an în urmă am făcut con­gre­sul de con­sti­tu­i­rea  PPE. Am dis­cu­tat și oferta ali­an­ței majo­ri­tare, am analizat-o, am dezbătut-o. Am spus și atunci la dis­cu­ții că e un lucru pozi­tiv pen­tru par­cur­sul euro­pean al R. Mol­dova, dar am vrut să ana­li­zăm și dede­sub­tu­rile aces­tei gene­ro­zi­tăți. În urma aces­tei ana­lize, prin majo­ri­ta­tea votu­ri­lor, am decis să ofe­rim man­da­tul nece­sar biro­u­lui poli­tic al par­ti­du­lui pen­tru a ini­ția dis­cu­ți­ile cu majo­ri­ta­tea  în vede­rea ela­bo­ră­rii unui par­te­ne­riat   pe subiec­tul inte­gră­rii euro­pene. Avem temeri, pro­vo­că­rile sunt mul­ti­ple”, a declarat Leancă, după ședința Con­si­li­u­lui Națio­nal al PPEM. Tot atunci, lide­rul PPEM a sub­li­niat că va nego­cia for­ma­rea unui Acord în care să se sti­pu­leze clar care sunt pri­o­ri­tă­țile noii majo­ri­tăți. Tot­o­dată, Leancă a men­țio­nat că a fost desem­nat can­di­dat la pre­zi­den­ți­ale din par­tea par­ti­du­lui.

Cu toate acestea, decizia PPEM a stârnit nemulțumirea mai multor oameni. Într-un interviu acordat DW, vicepreședintele PPEM, Oazu Nantoi, a criticat dur disponibilitatea lui Iurie Leancă de a intra „în cârdășie cu Vlad Plahotniuc”, adăugând că aceasta va „lovi în ideea candidatului comun al dreptei pro-europene la alegerile prezidențiale și va face ca în turul doi să iasă doi candidați – ambii din buzunarul oligahului care controlează în prezent puterea în R. Moldova.

Am fost singurul care, duminică, la ședința Consiliului Național al PPEM, am ieșit la microfon și am spus că am să votez împotrivă. Am spus că în anul 2015 a fost mare entuziasm legat de lansarea proiectului politic PPEM. Criza proiectului a început după alegeri, când PPEM a avut șansa să se identifice cu spiritele protestatare din societate. Leancă s-a opus acestei direcții a partidului și proiectul politic a intrat în declin. Am spus că în asemenea situații partidele europene convoacă congrese, pentru a analiza situația, iar liderii demisionează. Și am mai spus că această ofertă otrăvită de parteneriat venită din partea așa-zisei alianțe de guvernare urmărește scopul de a reduce firavele șanse de consolidare a dreptei în perspectiva alegerilor prezidențiale din 30 octombrie curent… Iurie Leacă trebuie să explice cetățenilor R. Moldova de ce a ajuns să intre în cârdășie cu Plahotniuc. Eu nu știu de ce. Dar eu constat că statul de drept R. Moldova nu există și, în asemenea situație, cel care se află la putere, îl am în vedere pe Plahotniuc, poate decide atât intentarea sau neintentarea dosarelor penale, cât și ținerea cuiva în suspans”, a subliniat Nantoi, în cadrul interviului.