Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ce spun liderii Coaliției de…

Ce spun liderii Coaliției de guvernare după discuția de azi cu PPEM

Recent, Coaliţia de Guvernare a invitat la dialog forțele proeuropene din Parlament. Astfel, liderii Coaliției de Guvernare au purtat azi discuţii cu liderii Partidului Popular European din Moldova în cadrul unei întâlniri la sediul Partidului Democrat.

Citiți mai jos declarațiile de presă oferite de participanții la întâlnire în urma discuțiilor :

Valeriu Munteanu, PL: 

„Noi am lansat un apel la dialog către toate partidele și grupurile proeuropene din Parlament în vederea consolidării parcursului european.  A răspuns apelului nostru grupul PPEM, am avut un prim schimb de idei, dialogul va continua și săptămâna viitoare”.

Ștefan Creangă: 

„Coaliția majoritară a arătat deschidere pentru proiectul proeuropean și mă bucur foarte mult că la discuția aceasta  a dat curs invitației PPEM.  Eu mizez foarte mult pe faptul că forul suprem al acestui partid va gândi echilibrat asupra propunerii din partea coaliției, sperăm foarte mult că va fi un răspuns pozitiv din partea dânșilor. Noi mizăm pe un parteneriat cu acest partid care are viziuni pro-europene ca și toată coaliția. Sunt ferm  convins că vom avea o conlucrare eficientă la nivel de dezvoltare a proiectului proeuropean a R. Moldova”.

Violeta Ivanov: 

„Vrem consolidarea eforturilor pentru atingerea scopurilor comune. Sperăm foarte mult că vom avea un plan comun de activități, vom avea acei indicatori spre care vom tinde. Colegii noștri văzând că se fac pași concreți, că s-a reușit să se facă ceea ce în șase ani în diferite coaliții nu s-a reușit, cred eu că pot să examineze în interiorul partidelor posibilitatea de a adera. Și nu numai dumnealor, noi îi invităm pe toți. Vom vedea dacă aceste discuții înseamnă și o platformă comună pentru alegeri prezidențiale”.

Marian Lupu, PDM: 

„Întrevederea de azi a venit ca urmarea apelului pe care  l-a făcut zilele trecute  majoritatea parlamentară, în special către PPEM, PLDM, forțele pro-europene parlamentare  de ne a consolida eforturile și energia în contextul de consolidare europeană, care trebuie, în viziunea noastră să fie proiectul național. Colegii de la PPEM au dat curs invitației. Am avut o primă discuție despre ce presupune acest apel. Noi propunem un parteneriat care ar duce la o consolidare a forțelor politice care susțin proiectul proeuropean al R. Moldova. Am atins anumite elemente, în special să semnăm, cu majoritatea parlamentară un acord de parteneriat, alte detalii.  În consecință, colegii urmează să discute în cadrul forurilor naționale pentru a avea mandatul și posibilitatea să continuăm acest dialog în cele mai  mici detalii.

În privința altei componente parlamentare, mă refer la PLDM. Am văzut azi cu toții ce s-a întâmplat astăzi. Nu doar că nu au dat curs acestui apel, dar au făcu un pas anapoda, din punctul meu de vedere, au semnat împreună socialiștii moțiunea care de astăzi vreau să vă spun se va termina cu nimic, pentru că nu poate fi altfel. Poate s-au lăsat pradă unor frustrări destul de ieftine și puțin fundamentate. Eu trag nădejde că se vor trezi și cumva vor reveni la acest dialog, fiindcă dincolo de toate competițiile politice să nu uităm că există proiectul european  și trebuie să continuăm realizarea acestuia.

Noi nu vrem să asimilăm alte formațiuni, această majoritate parlamentară este una destul de confortabilă, deci noi propunem o formulă care să fie avantajoasă și pentru autori și pentru partidele care vor dori să se alipească acestei inițiative”.

Iurie Leancă, PPEM: 

„Așa cum am înțeles din discuția pe care avut-o cu colegii din coaliție,  ideea este ca printr-un eventual parteneriat PPEM să-și asume un rol și o responsabilitate mai mare pentru tot ce înseamnă proiectul european, care înseamnă în mod special reforme. Această ofertă vine iarăși, după cum am înțeles din discuțiile anterioare și în urma faptului că în PPEM  există și o expertiză pe  acest subiect.

Această invitație este una interesantă pentru că această  majoritate deține suficiente voturi în Parlament pentru a-și promova  proiectele  de legi pe care le consideră importante. Totuși, vreau să remarc că astfel de generozitate care nu prea se întâmplă în viața politică din R. Moldova, ne face să analizăm mult mai riguros această ofertă”.