Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Octavian Iachimovschi, procurorul cu cel…

Octavian Iachimovschi, procurorul cu cel mai bun discurs

În scopul sporirii măiestriei profesionale a procurorilor şi verificării calităţii prestaţiei în instanţă, recent, s-a desfăşurat ediţia ordinară a Concursului sub genericul „Cel mai bun discurs al procurorului în dezbaterile judiciare în cauzele penale”, în cadrul căruia au concurat practic toţi procurorii din republică, anunță PG.

Juriul, compus din procurori cu bogată experienţă, l-a desemnat învingător al concursului pe Octavian Iachimovschi, procuror în Procuratura Anticorupţie, care prin discursul său a efectuat o analiză consecutivă a probelor examinate în cadrul cercetării judecătoreşti a unui caz de corupţie, fiind convingător şi bine argumentat juridic.

Octavian Iachimovschi este procurorul care a condus urmărirea penală în dosarul judecătorului Gheorghe Popa, condamnat în aprilie la 7 ani de închisoare cu executare. Iachimovschi este absolvent al Institutului Național al Justiției.

De asemenea, cu discursuri pe potrivă s-au prezentat procurorii Sergiu Russu – adjunct al procurorului raionului Dubăsari şi Radu Palencu – procuror în procuratura militară Cahul, care au obţinut locurile doi şi trei. Mai mulţi procurori au demonstrat capacităţi analitice şi oratorice deosebite, urmînd a fi menţionaţi.

Potrivit Procurorului General, Corneliu Gurin, fiecare acuzator de stat are maniera proprie de a vorbi, stilul său de a prezenta un discurs public, modalitatea personală de construcţie a cuvîntării. Această activitate urmează a fi desfăşurată la un înalt nivel profesional, pentru a contribui la corecta judecare a cauzelor penale, la  protejarea persoanei, societăţii şi a statului de atentate criminale, astfel încît, fiecare persoană care a comis o infracţiune să fie pedepsită potrivit vinovăţiei sale şi nici o persoană nevinovată să nu fie condamnată.

Practica a conturat anumite cerinţe generale, care sînt înaintate faţă de discursurile oratorilor judiciari, inclusiv sub aspectul accesibilităţii acestuia nu doar pentru magistraţi, dar şi pentru toţi cei prezenţi în sala judecăţii, să-i convingă de justeţea şi temeinicia concluziilor şi cerinţelor procurorului.

Procurorul General, Corneliu Gurin a sesizat Consiliul Superior al Procurorilor în vederea încurajării învingătorilor şi premianţilor concursului cu daruri de preţ şi diplome de onoare.