Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   „Fuck you EU.RO.PA!” la Sibiu

„Fuck you EU.RO.PA!” la Sibiu

Într-o cafenea din Sibiu s-a jucat, marţi seara, piesa „Fuck you Eu.Ro.Pa!”, interpretată de Cristina Ragoș, după monodrama Nicoletei Esinencu. Piesa exprimă o realitate a oamenilor din R. Moldova care au trăit în URSS și ulterior au încercat să plece spre Europa, spre SUA.

„Apoi cum jucam fotbal și cine pierdea trebuia să-și dea jos pantalonii… Nu, tată, în Uniunea Sovietică sex nu exista! Un fel de menstruație continuă. Primul orgasm l-am simțit în ziua când am uitat cravata roșie acasă. Învățătoarea încerca să-mi explice că fapta mea nu este demnă de comportamentul unui pionier. Ca și cum mi-ar fi zis, tu nu vei fi niciodată Zoia Kosmodemianskaia”, acesta este unul din fragmentele care a stârnit emoții în public.

Piesa, jucată în cea de-a cincea zi a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, i-a impresionat pe turiști prin muzica scenografică unde au fost montate fragmente din „Gândul Mâței”, „Tatu” și „Rammstein”. La fel de interesant a fost amenajat decorul scenic: un panou din sticlă, două valize din care actrița scotea lămâi pe care le mușca, ulterior, aranjându-le într-un cerc în care acestea semnificau steluțele de pe drapelul UE.

„Piesa exprimă o realitate a oamenilor din R. Moldova care au trăit în URSS și ulterior au încercat să plece spre Europa, spre SUA. Am observat că, URSS există și astăzi în R. Moldova. Au fost multe cuvinte în rusă. Eu am înțeles doar înjurăturile”, spune Vlad Prelucă, unul dintre spectatori.

Cristina Ragoș a declarat pentru ZdG că interpretează această piesă din 2005. „Am debutat cu acest spectacol la Cluj. Regizorul Cristian Nedeea mi-a propus textul. A spus: Cristina tu ești actorul care va juca acestă piesă. Tot el a găsit muzica scenică”, povestește actrița care își dorește mult să ajungă şi la Chișinău, ca să o cunoască personal pe Nicoleta Esinencu.

I.S.