Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   [Săptămâna patimilor] O mână întinsă…

[Săptămâna patimilor] O mână întinsă pentru copiii care nasc copii

O familie tânără din Chişinău trăieşte într-o cocioabă dărâmată, pe care cu greu o poţi numi „casă”, împreună cu mama băiatului, concubinul ei şi o altă rudă. Situaţia nu ar fi atât de dificilă dacă cei doi tineri de doar (!) 18 ani nu ar mai avea şi un copil de numai opt luni, pe care îl cresc în cocioaba insalubră, plină de mucegai şi fum.

Colac peste pupăză, mama este însărcinată cu cel de-al doilea copil, pe care îl va naşte peste trei luni. Pe cât e de critică situaţia lor materială, pe atât sunt ei de uniţi: tatăl munceşte pe brânci pentru a-şi întreţine familia, iar ambii părinţi îşi iubesc nespus de mult copilul şi nu vor să renunţe la el. Cea mai mare frică a celor doi este ca statul să nu le ia bebeluşul, iar pentru asta tinerii părinţi vor să facă urgent reparaţie în casă.

514-copii-parinti-2Doi copii fac alţi doi copii

Când intri în curtea casei unde locuiesc Eugenia şi Victor (nume modificate), îţi sare în ochi cuvântul „mamă”, scris cu vopsea galbenă pe poartă. Stă acolo ca o sentinţă, lăsat probabil de un suflet care a tânjit după dragostea unei mame, dar nu a primit-o. Eugenia nu a cunoscut vreodată afecţiunea şi grija mamei. Nimeni nu a iubit-o, pentru că mama ei a fost preocupată mai mult de bărbaţi şi de alcool, decât de propriii săi copii. Chiar şi azi, când Eugenia a ieşit din internat, mama nu şi-a schimbat comportamentul faţă de ea, aşa că fata nu se poate bizui pe ajutorul din partea ei. Victor, tatăl copilului, nu a avut nici el o soartă mai fericită. A ajuns la internat pentru că nu prea reuşea să însuşească programa de studii. Ambii sunt absolvenţi de internat, trecuţi prin acest sistem, mutilaţi de el şi nepregătiţi pentru viaţă. S-au cunoscut atunci când fata avea 16 ani, iar la 17 ani acesta a născut deja un copil. Atipic pentru asemenea situaţii, tatăl şi-a recunoscut imediat pruncul şi a început să aibă grijă de el împreună cu Eugenia. Victor are acum 18 ani, iar Eugenia îi va împlini curând.

514-copii-parinti-4„Stăm aici, nu avem altă soluţie”

La început, locuiau într-un apartament din Chişinău, împreună cu rudele băiatului, însă au decis să se mute, pentru că erau prea multe suflete în acel spaţiu. S-au refugiat în casa mamei fetei, dintr-o comună de lângă Chişinău – unde anterior au vagabondat nişte haimanale, după cum povesteşte Eugenia, iar locuinţa, aflată cândva în stare cât de cât satisfăcătoare, este acum dărâmată. Nu au apă, gaz, ferestrele nu au geamuri, pereţii sunt plini de igrasie, dar tânărul cuplu nu are altă opţiune. În casa dărăpănată un om normal nu poate rezista nici 5 minute din cauza mirosului greu, venit de la fum şi mucegai. „Când eram eu mică, am locuit aici, iar casa nu era chiar aşa. Dar când mama a plecat la un concubin, a început a primi chiriaşi…iar când am venit şi am văzut casa…”, oftează Eugenia. „Cu ajutorul Domnului, poate o să o facem şi noi câte oleacă… O să stăm aici, altă soluţie nu avem”, povesteşte tânăra mamă şi îşi mângâie uşor copilul pe creştet. De altfel, copilaşul a început a vorbi, iar primul cuvânt spus a fost „tata”. Cu ochi albaştri şi cu un zâmbet larg pe faţă, bebeluşul pare foarte fericit în braţele mamei sale. Atât Eugenia, cât şi Victor îşi iubesc nespus odrasla şi nu vor să renunţe la ea. „Foarte bine ne împăcăm noi doi. Sunt unii care bat, dar el niciodată nu a pus mâna pe mine. E cuminte, e harnic, iubeşte mult copilul. Nu pot spune nimic de rău despre el”, îşi laudă Eugenia partenerul de viaţă. Cei doi intenţionează să se căsătorească când vor avea bani.

1500 de lei pentru 5 suflete

Pentru a-şi întreţine familia, Victor lucrează în comunicaţii şi primeşte 1500-2000 de lei pe lună. „Luna asta a lucrat mai puţin şi a primit 1000 de lei”, ne povesteşte Eugenia. „Cu noi trăieşte mama lui, concubinul ei şi un verişor, care nu are o mână. El a chemat-o pe mama lui să mă ajute pe mine, pentru că eu nu pot duce greu…iar de verişorul lui îi este jale şi l-a primit la noi”, mărturiseşte tânăra mamă. Şi astfel, Victor trebuie să ducă în spate povara a patru adulţi, care trăiesc toţi pe banii puţini câştigaţi de el. Potrivit asistentului social din comunitate, familia ar putea primi ajutor social, pe lângă cei 400 de lei pe care îi primeşte pentru creşterea copilului, însă doar dacă mama şi concubinul său ar pleca de la ei. „Ei s-au adresat după ajutor, însă ar trebui ca tânărul să lucreze legal, iar mama şi concubinul să plece de acolo. Acest cuplu are nevoie de ajutor şi de sprijin. Eu voi scrie o cerere la primăria comunei noastre, poate ar putea să aloce nişte bani din fondul disponibil”, a declarat asistentul social. Cea mai mare grijă a cuplului este să nu rămână fără copii. „Mă gândesc dacă nu vor fi oameni care să ne ajute… Şi dacă eu o să nasc şi o să stau în aşa condiţii? Nu o să fie sănătos pentru copii…Dacă nu o să facem reparaţie urgent în casă, o să ne ia copiii…”, spune cu tristeţe şi îngrijorare mama.

514-copii-parinti-334Copiii trebuie să rămână cu părinţii

Potrivit Tatianei Muntean, asistentă socială la CCF Moldova, care a început să lucreze cu această familie la începutul anului, la sesizarea Direcţiei Protecţiei Copilului din sector, soluţia cea mai bună pentru această familie este ca micuţul să rămână alături de părinţii săi. „Ea are abilităţi, poate găti, are grijă de copil, el nu este în pericol alături de ea. Mama deja a intrat în ritm, iar la recomandarea noastră a trecut cu evidenţa la medicul de familie din această comună”, precizează Tatiana Muntean. „Misiunea organizaţiei noastre este de a oferi fiecărui copil un mediu familial sigur şi protejat. Am observat ataşamentul mamei şi al tatălui faţă de copil şi credem că sărăcia nu poate fi un motiv pentru a-i separa. Putem ajuta această tânără familie doar unindu-ne eforturile. Reieşind din practicile noastre anterioare, s-a dovedit că atunci când ajutăm familiile în perioade de criză, reuşim să menţinem copilul în familie”, a mai declarat Tatiana Muntean. În preajma sfintelor sărbători de Paşte, familia îşi doreşte nespus de mult să reuşească să facă reparaţie în casă, ca atunci când va veni pe lume cel de-al doilea copil, totul să fie pregătit.

Dacă doriţi să ajutaţi această familie pentru a face reparaţie în casă, vă rugăm să sunaţi direct la organizaţia CCF Moldova – Copil, Comunitate, Familie, la numărul de telefon 069 387 059, sau scrieţi un e-mail la: contact@ccfmoldova.org.

Tatiana SCUTARI