Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Declarată inaptă mintal, nu mai…

Declarată inaptă mintal, nu mai poate demonstra contrariul

Unei persoane din R. Moldova declarată inaptă mintal, îi este aproape imposibil să-şi restituie capacitatea de exerciţiu. Cel puţin până în prezent, la noi nu sunt cunoscute cazuri de acest gen. Astfel, legislaţia R. Moldova este un băţ cu două capete, care, pe de o parte, privează persoana de capacitatea de exerciţiu, lipsind-o, totodată, de toate drepturile, iar pe de altă parte, nu prevede vreun mecanism de redobândire a capacităţii la cererea persoanei în cauză, lipsind-o de şansa de a duce un mod obişnuit de viaţă.

Elena Voronina, 69 de ani, a fost declarată inaptă mintal încă în 2007. Femeia încearcă de ani buni să demonstreze contrariul, însă, deocamdată, fără rezultat. Fiica Elenei a fost cea care s-a adresat în instanţa de judecată cu cererea ca mama ei să fie declarată inaptă mintal. Femeia susţine că aceasta a făcut pasul respectiv pentru a deveni singura proprietară a apartamentului.

Legislaţia nu prevede redobândirea capacităţii de exerciţiu

ZdG a scris despre cazul Elenei Voronina în numărul din 10 ianuarie 2013. Între timp, situaţia nu s-a schimbat prea mult. Lipsită de capacitate de exerciţiu (în urma raportului de expertiză psihiatrică nr. – 642 a din 19.12.2007), femeia s-a trezit în drum din cauza neînţelegerilor cu propria fiică. La început, a închiriat o locuinţă. Astăzi, o prietenă este dispusă să o găzduiască. Totuşi, ceea ce o frământă cel mai mult este lipsirea de drepturi, care-i închide toate uşile. În speranţa de a-şi redobândi capacitatea de exerciţiu, aceasta s-a adresat în instanţa de judecată, însă nicio instanţă nu acceptă cererea unei persoane declarate inaptă mintal, scoţând imediat cererea de pe rol.

Asta în pofida faptului că dreptul la capacitatea juridică este reglementat de articolul 12 al Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, ratificată de Parlamentul R. Moldova în data de 9 iulie 2010, care prevede că „persoanele cu dizabilităţi au dreptul să fie recunoscute oriunde ca persoane cu drepturi egale în faţa legii. Persoanele cu dizabilităţi beneficiază de aceeaşi capacitate juridică ca şi alte persoane în toate aspectele vieţii”. Doar la insistenţa lui Vitalie Meşter, director executiv la Centrul de Asistenţă Juridică pentru Persoanele cu Dizabilităţi (CAJPD), instanţa a acceptat cererea. Totuşi, aceasta nu a găsit temei să-i restituie femeii capacitatea de exerciţiu. „Legislaţia naţională a R. Moldova, instituind mecanismul de lipsire de capacitate juridică a persoanei fizice, nu a asigurat totodată şi mecanismul de redobândire a acestei capacităţi în baza unei acţiuni proprii a persoanei care a fost declarată incapabilă de acest drept”, se indignează Vitalie Meşter.

Expertiza staţionară – „un chin”

În 2006, Elenei Voronina i s-a făcut expertiză staţionară. Atunci, femeia a fost internată pentru o perioadă de 50 de zile şi nu-şi doreşte să repete experienţa trăită. „Expertiza staţionară este un adevărat chin. Am mai fost acolo. Mi s-a spus că o să fiu internată pentru câteva zile şi m-au ţinut 50 de zile. Te afli alături de oameni bolnavi mintal. E foarte greu”, relatează femeia. Îşi aminteşte cu durere de acea perioadă. „Ziua, te mai descurci, dar noaptea nu ai pic de linişte, pentru că oamenii uită care este locul lor sau se pornesc în căutarea hranei. Ei pribegesc mereu prin saloanele vecine”, susţine Elena.

Mai mult, femeia are vederea foarte slabă şi, atunci când se deplasează, are nevoie de baston, care, la internare, i-a fost luat. Angajaţii au acţionat conform regulamentului. „Înţeleg faptul că e vorba de siguranţa mea, să nu fiu atacată cu propriul meu baston. Pe de altă parte, fără el, nu mă descurc, pentru că nu văd. Pot să cad, să mă lovesc”, explică Elena Voronina. A avut loc şi un incident, când femeia n-a văzut o căldare care era plasată în mijlocul încăperii, s-a împiedicat şi a căzut. Drept urmare, şi-a spart sprânceana. „Atunci, în 2006, eram cu aproape zece ani mai tânără şi tot am avut necazuri. Acum am o altă vârstă şi nu sunt de acord să mai trec o dată prin torturile de cândva. Ştiţi cât de dificil e să fii internat într-o instituţie cu oameni cu deficienţe mintale?”, punctează femeia. Abia Curtea de Apel Chişinău a decis expertiză repetată ambulatorie.

Statul deţine monopolul asupra expertizelor psihiatrice

Pe 17 aprilie 2015, Elena Voronina a făcut expertiză psihiatrică repetată, însă, de data aceasta, ambulatorie. Spune că nu a durat mult şi speră că medicii vor fi corecţi, însă rezultatul îl va putea afla doar în cadrul unei alte şedinţe de judecată. Alexandru Cebanaş, avocatul Elenei Voronina, consideră că este o problemă serioasă faptul că „statul deţine monopol asupra expertizelor psihiatrice. Nu există centre private, unde ai putea să te adresezi, să faci expertiza la un expert şi să obţii o concluzie. La alte categorii de expertize există specialişti privaţi”. Anterior, avocatul afirma că o soluţie ar fi efectuarea unei expertize psihiatrice în străinătate, însă aici se iscă o altă problemă. „În judecată, sunt acceptate doar expertizele psihiatrice efectuate la spitalele de pe teritoriul ţării”, spune Alexandru Cebanaş.

Vitalie Meşter, director executiv la CAJPD, susţine că „reforma legislaţiei R. Moldova în ceea ce priveşte capacitatea juridică este absolut necesară, pentru a se conforma articolului 12 din CRPD (Convenţia privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi)”. Potrivit lui, în conformitate cu articolul 12.4 din CRPD, trebuie să fie stabilite un set de măsuri de protecţie (garanţii), care să protejeze şi să respecte integritatea tuturor aspectelor de luare a deciziilor şi drepturile persoanelor cu dizabilităţi. Totuşi, până în prezent, în practica judiciară a R. Moldova nu există cazuri cunoscute când o persoană care a fost declarată incapabilă să-şi fi redobândit capacitatea juridică fie prin acţiuni proprii, fie la acţiunea persoanelor investite prin lege cu acest drept.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Drepturile persoanelor cu dizabilităţi mintale la capacitatea juridică. Un nou nivel de protecţie”, implementat de Centrul de Asistenţă Juridică pentru Persoane cu Dizabilităţi, cu sprijinul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova/Programul Egalitate şi Participare Civică. Opiniile exprimate aparţin autoarei şi nu reflectă neapărat poziţia Fundaţiei.