Ziua Internațională a Familiei. Activități dedicate evenimentului

Ziua Internațională a Familiei este marcată în fiecare an pe 15 mai și reflectă importanța pe care comunitatea internațională o acordă familiilor.
Guvernul a aprobat pe 14 mai Planul de acțiuni pentru organizarea și desfășurarea activităților consacrate Zilei Familiei în anul 2025, care conține o serie de evenimente menite „să evidențieze rolul esențial pe care familia îl joacă în societate și să promoveze valorile sale fundamentale precum dragostea, respectul, egalitatea și sprijinul reciproc”.
În acest an, evenimentele vor fi desfășurate sub genericul „Politici familiale pentru dezvoltare durabilă”, având ca focus incluziunea socială, echilibrul între viața profesională și personală, și solidaritatea între generații.
Potrivit documentului aprobat, autoritățile centrale și locale, instituțiile publice și agențiile de stat, vor organiza „activități și măsuri consacrate evidențierii rolului multidimensional care revine familiei în societatea contemporană, planificare pentru a fi desfășurate pe parcursul tot lunii mai a anului curent”.
Ministerul Muncii și Protecției Sociale va avea calitatea de coordonator și va monitoriza implementarea activităților la nivel național. Concomitent, autoritatea va desfășura mai multe activități dedicate Zilei Familiei, printre care se numără: evenimentul tematic „Adu-ți copilul la muncă”, campania „Creștem împreună”, lansată alături de UN Women, conferința științifico-practică „Consolidarea rezilienței familiei în contextul dezvoltării durabile”, evenimentul „Consolidarea relațiilor intergeneraționale în cadrul familiei. Bunicii cu nepoțeii la ceremonia de absolvire a Universității pentru Vârsta a Treia”, mese rotunde, ateliere de lucru tematice, campanii de informare la nivel local și concursuri de desen, organizate prin intermediul Agențiilor Teritoriale de Asistență Socială.
Familia a fost prima instituție socială din istoria lumii
„Familia este un grup social legat prin relații psihologice, morale și juridice care răspund în fața societății. Familia a fost prima instituție socială din istoria lumii”. Deși există „mai multe tipuri de familii:
- Familii tradiționale alcătuite din soț, soție și copii – numite și familii nucleare;
- Familii multinucleare – create din câteva generații, inclusiv bunici;
- Familii mixte – în care părinții au mai fost căsătoriți, iar în familie trăiesc copiii din căsătoriile anterioare;
- Familii monoparentale și
- Familii cu părinți separați, care formal sunt căsătoriți, dar nu locuiesc împreună”;
Cea mai importantă tipologizare făcută anterior pentru ZdG de psihologa Angela Nicolaou este despre „familiile funcționale/sănătoase” care în pofida tuturor provocărilor prin care trec reușesc să creeze un mediu în care „este plăcut să petreci timpul împreună și să oferi ajutor la nevoie” și „familiile disfuncționale în care există etape de pace și război, iar aceste etape sunt ciclice și se repetă”.