Principală  —  Ştiri   —   Vizita MAI la ZdG

Vizita MAI la ZdG

Declarație a echipei Ziarului de Gardă privind presiuni din partea MAI: Pe 16 decembrie, din partea Ministerului de Interne asupra redacției Ziarului de Gardă s-au făcut presiuni care afectează libertatea de expresie și imaginea ZdG.

În dimineața zilei de 16 decembrie, până la începutul zilei de muncă, o persoană din anturajul ministrului de Interne a solicitat telefonic o întrevedere urgentă cu conducerea redacției.

În cadrul acestei întrevederi, reprezentantul Ministerului a declarat că, la MAI, a parvenit un video în care o persoană declară că un reporter ZdG ar fi acceptat să scrie un articol denigrator despre ministrul Balan contra sumei de 2000 de euro. Ni s-a mai spus că, în acel video, nu apare reporterul, ci doar o persoană care prezintă un plic și spune că a pregătit acești bani pentru reporterul ZdG.

Deși redacția a solicitat imediat să vadă acest video și să discute deschis cazul, reprezentantul MAI a spus că nu are video asupra sa, dar insista să afle dacă pregătim sau nu un articol despre ministrul de Interne.

Am declarat imediat că scrierea unui articol nu poate fi condiționată/anulată de prezența unor imagini video, mai ales că acel video ar fi elucidat o schemă de corupere. Am insistat să vedem secvențele video, căci era vorba de imaginea redacției în care domină regula încrederii reciproce și a respectării standardelor profesionale. Ni s-a spus că imaginile aparțin SPIA (Serviciului de Protecție Internă și Anticorupție) și că pot fi văzute doar la MAI. Ne-am declarat disponibilitatea de a merge la MAI să vedem aceste imagini. Reprezentantul Ministerului a plecat să aranjeze vizionarea, dar nu înainte de a ne întreba de câteva ori dacă pregătim sau nu un articol pentru numărul de mâine în care este vizat ministrul Balan. Am reiterat că fiecare persoană publică trebuie să fie conștientă că este în vizorul presei în fiecare zi.

Publicitate
Publicitate

Peste puțin timp, persoana a revenit cu un apel telefonic și a declarat că nu vom putea viziona acel video, deoarece ministrul e plecat la ședința Guvernului și fără prezența sa vizionarea ar fi imposibilă. Am verificat imediat la ce oră e ședința Guvernului și am stabilit că aceasta era la 15.00, adică peste 4 ore. L-am apelat telefonic pe ministrul Balan. Acesta nu a confirmat că ar fi la Guvern, dar a spus că nu putem vedea acel video, deoarece persoana care îl deține se află în străinătate. Am revenit la persoana care a vizitat redacția și am solicitat să vedem, totuși, acel video, deoarece ministrul mai avea 4 ore până la ședința Guvernului. Persoana a spus deja că nu putem vedea video, deoarece este de calitate proastă și că, la începutul săptămânii viitoare, vom putea vedea un video de calitate mai bună.

Reieșind din faptul că redacția a fost informată despre un caz de mituire a unui reporter, fără niciun fel de dovezi, în paralel fiind somați să declarăm ce fel de articol scriem despre conducerea MAI, declarăm că ne confruntăm cu un caz de presiuni din partea unei instituții publice, care contravin legii și normelor de asigurare a libertăților jurnalistice.

Cerem, în mod public, elucidarea originii acestui caz de intimidare a jurnaliștilor ZdG. Cerem să ni se prezinte aceste imagini video, dacă există, dar și intenția reală a conducerii MAI care a alertat redacția prin declararea unei fraude care nu a fost probată.

Solicităm ONG-urilor de media, societății civile dar și partenerilor de dezvoltare ai R. Moldova să ia act de acest caz și să insiste asupra respectării de către MAI și alte instituții publice a normelor care asigură libertatea jurnaliștilor de a scrie despre persoane publice.

PS. Redacția consideră că aceste presiuni au fost declanșate după ce, în seara zilei de 15 decembrie 2015, reporterul ZdG a contactat Primăria din satul de baștină al colonelului Gheorghe Cavcaliuc, șef-interimar al IGP, solicitând informații privind averile și interesele acestuia.

Echipa ZdG

 

Publicitate
Publicitate