Principală  —  Ştiri   —   (VIDEO) Protestul studenților: Vrem să…

(VIDEO) Protestul studenților: Vrem să votăm, unde învățăm!

Protest organizat de un grup de studenți în faţa Comisiei Electorale Centrale (CEC). Tinerii cer să poată vota în oraşele în care îşi fac studiile și au scandat mesaje de genul: „Nu daţi afară, tinerii din ţară!” & ”Vrem să votă, unde învățăm!”. Protestul a continuat la sediul Parlamentului.

Sursa Video: www.ZdG.md

Reprezentanții protestatarilor au intrat să discute cu administrația CEC, iar ceilalți au continuat acțiunea de protest pe străzile Chișinăului până la sediul legislativului. În fața Parlamentului, protestatarii au ținut discursuri și au scandat să le fie permis dreptul la vot în oraș.

Stu­den­ții au drep­tul legal de a vota la locul de stu­diu, în baza car­ne­tu­lui de mun­că. Decla­ra­ția a fost făcu­tă de pre­șe­din­te­le frac­țiu­nii PLDM, Tudor Deliu, care a cerut Comi­si­ei Elec­to­ra­le Cen­tra­le să per­mi­tă stu­den­ți­lor să vote­ze în baza car­ne­tu­lui de stu­dent, la locul de stu­diu, așa cum pre­ve­de arti­co­lul 84 din Codul Elec­to­ral. Un pro­iect în acest sens a fost pro­pus pen­tru exa­mi­na­rea pe ordi­nea de zi de către depu­ta­ții nea­fi­li­ați Vale­riu Ghi­leţ­chi, Ghe­or­ghe Moca­ni și Miha­e­la Spa­ta­ri, dar ini­ția­ti­va nu a acu­mu­lat sufi­cien­te votu­ri.

Ini­ția­ti­va a fost sus­ți­nu­tă doar de frac­țiu­nea PLDM, foștii liberal-democrați și depu­ta­ții libe­ra­li, pe când comu­niș­tii și soci­a­liș­tii s-au pro­nun­țat împo­tri­vă.

Cum a reacționat CEC la protestul studenților

Alina Russu, președinta Comisiei Electorale Centrale, susține că legislația nu a fost schimbată, astfel încât studenților să li se permite să voteze la locul unde-și fac studiile. Conform Codului Electoral, acest lucru este posibil doar la alegerile parlamentare.

Codul Elec­to­ral pre­ve­de acest drept doar în cazul ale­ge­ri­lor par­la­men­ta­re.

„Stu­denţii şi ele­vii cu drept de vot înma­tri­cu­la­ţi la insti­tu­ţii de învă­ţă­mînt într-o loca­li­ta­te în care nu au înre­gis­tra­re la domi­ci­liu sau la reşe­dinţă pot vota la ori­ce secţie de vota­re des­chi­să în aceas­tă loca­li­ta­te, fiind obli­ga­ţi să res­pec­te urmă­toa­re­le con­di­ţii:
a) să pre­zin­te bule­ti­nul de iden­ti­ta­te cu fişa de însoţi­re;
b) să pre­zin­te car­ne­tul de student/elev al insti­tu­ţi­ei de învă­ţă­mînt din loca­li­ta­tea res­pec­ti­vă;
c) să com­ple­te­ze şi să sem­ne­ze o decla­ra­ţie pe pro­prie răs­pun­de­re pri­vind abţi­ne­rea de la vota­rea mul­ti­plă, fiind infor­ma­ţi des­pre răs­pun­de­rea pena­lă în caz de încăl­ca­re a aces­tei obli­ga­ţii.”