(VIDEO) Problema transnistreană, abordată de Președinția Austriei a OSCE

Președinția Austriei a Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) va acorda o prioritate sporită procesului de negocieri în soluționarea problemei transnistrene. Acest mesaj a fost transmis de către Wolf Dietrich Heim, reprezentantul special al OSCE.

Sursa Video: www.ZdG.md

Astăzi, Ambasadorul Wolf Dietrich Heim a încheiat prima vizită în regiune în noua sa calitate de Reprezentant Special al Președintelui în exercițiu al OSCE din partea Austriei pentru procesul de reglementare transnistreană. În cadrul vizitei au avut loc mai multe întrevederi cu conducerea de la Chișinău și Tiraspol, precum și cu reprezentanți ai formatului „5+2”.

La Chișinău, Ambasadorul Heim s-a întâlnit cu Prim-ministrul Pavel Filip, Viceprim-ministru pentru Reintegrare și reprezentantul politic Gheorghe Bălan, Viceministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene Lilian Darii și Președintele Parlamentului Andrian Candu.

La Tiraspol, Reprezentantul Special s-a întâlnit cu liderul republicii separatiste nistrene, Vadim Krasnoselski, șeful sovietului suprem Alexandr Șcerba și reprezentantul politic Vitali Ignatiev.

„În timpul vizitei mele, am evaluat pozitiv devotamentul părților de a se angaja într-un dialog substanțial și orientat spre rezultate, propus anul trecut, pe parcursul Președinției germane în OSCE, de către partenerii internaționali în formatul „5+2”. În acest context, am relevat importanța de a rămâne concentrați pe implementarea Protocolului de la Berlin și pe alte aspecte importante pentru ambele părți, cum ar fi subiectul terenurilor agricole din raionul Dubăsari, funcționarea școlilor cu predare în grafie latină și libera circulație a persoanelor și mărfurilor. Această abordare va consolida încrederea reciprocă, va avansa procesul de reglementare și va îmbunătăți viața oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului”, a spus Ambasadorul Heim.

La negocierile în formatul „5+2” participă reprezentanți ai părților, mediatorilor și observatorilor – R.Moldova, autoproclamata republică nistreană, OSCE, Federația Rusă, Ucraina, Statele Unite și Uniunea Europeană. Scopul formatului „5+2” este de a elabora parametrii pentru o soluționare cuprinzătoare, bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în hotarele ei recunoscute pe plan internațional, cu un statut special pentru Transnistria. Acest obiectiv a fost reconfirmat de către toate cele 57 state participante ale OSCE pe 9 decembrie 2016, la Hamburg, în Declarația Consiliului Ministerial cu privire la negocierile în procesul de reglementare transnistreană.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. Grigore Petrov

  Da anume aceasta și este soluția! A fost propusă și de OSCE , dar ultima vreme ea apare și în declarațiile politicienilor noștri tot mai ferm. Adrian Candu a reiterat asta nu o singură dată și are chiar dreptate, pentru RM doar dialogul în formatul 5+2 poate fi o soluție adevărată și nu soluțiile aberante ale lui Dodon sau demagogi de genul lui!

 2. Jora

  Iată asta-i cea mai bună metodă de a rezolva acest conflict! Dodon a promis în campania electorală că primul lucru pe care îl face va interprinde o vizită la Mosocova să rezolve conflictul Transnistrian, șia efectuat-o am auzit noi să ne spunpă ceva despre asta ? Nimic cum a spus așa și s-a uitat!

 3. Sandu Miron

  Problema data trebuie solutionata doar prin formatul 5+2, nici decum prin ideei nebune de federalizare spuse de Dodon.

 4. Anatolie Mereuta

  Mi se pare o abordare europeana,despre care federalistul Dodon nu stiu ce va zice,dupa ce a promis reluarea planului Kozac ,daca PSRM va castiga alegerile,adica indirect a cerut ajutor lui Putin pt,alegerile viitoare,ceea ce il duce exact in pozitia de tradare pt,ca vrea schimbarea organizatiei statale,exact cum spune el de unionisti,ca trebuie arestati,acelasi lucru este valabil si pt,el,,

  pS

 5. ivan cel groaznic

  Numai formatul ” 5+2″ ne poate oferi o garantsie ca lucrurile se vor petrece normal, nu dupe scenariile haluchinante shi nebune a lu Dodon. federalist dement.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *