(VIDEO) Marș pentru drepturi egale la Chișinău

Grupul de Inițiative Feministe din Moldova a organizat pe 8 martie cel de al doilea marș feminist, care anul acesta a avut titlul „Sexismul ne fură șansele”.
Scopul marșului a fost să atragă atenția asupra gradului înalt de sexism manifestat în spațiul public și a efectelor sale nocive.

Anul 2015 a fost un an bogat în declarații sexiste lansate în spațiul public de un șir de persoane publice cum ar fi: Dorin Chirtoacă, primarul mun.Chișinău, Mihai Ghimpu, liderul partidului liberal, Marian Lupu, liderul partidului democrat, Valeriu Munteanu, ministrul mediului ș.a.
“Sexismul se referă la stereotipuri, prejudecăți și discriminare de gen. Este sexism atunci când femeile și bărbații sunt percepuți, tratați și judecați în baza stereotipurilor de gen cum ar fi: femeile sunt isterice, bărbații nu plâng, politica este doar pentru bărbați, femeile trebuie sa fie gospodine etc. Într-o societate patriarhală cum este cea din Moldova, femeile sunt cel mai des afectate de sexism și umilite prin declarații sexiste. Credem că spațiul public trebuie să fie sigur și comfortabil pentru toți și toate. Discuțiile și dezbaterile publice trebuie să aibă loc fără declarații sexiste, iar cei și cele care le fac trebuie responsabilizați”, au declarat organizatorii.

La acțiune a participat și activista „Femen” Yana Jdanova, care din cauza persecuțiilor la care a fost supusă în Ucraina a fost nevoită să se stabilească cu traiul în Franța.

Marșul s-a desfășurat fără incidente pe bulevardul „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Chișinău, iar la final a fost prezentată și o scenetă în care au fost prezentate declarațiile sexiste pe care l-au făcut în 2015 unii politicieni din RM.

Sursa Video: www.ZdG.md


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *