Bărbați din Rusia au depus cereri de azil pentru a fugi de armată, dar Germania i-a respins în proporție de 95%

Germania a respins majoritatea covârșitoare a cererilor de azil depuse de bărbați ruși, care au vârsta necesară de a fi recrutați în armată, de la începutul invaziei pe scară largă din Ucraina a forțelor Moscovei și până în prezent, relatează publicația germană T-online.
Doar 349 din cei 6 374 de bărbați ruși cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani care au solicitat azil între începutul anului 2022 și aprilie 2025 au primit protecție, a scris miercuri ziarul, citând date ale Ministerului german de Interne. Aceasta include statutul de refugiat, azil sau protecție împotriva deportării.
Restul de 95% au fost respinși sau cazurile lor au fost închise după ce au primit azil într-o altă țară europeană, notează The Moscow Times.
„Este un număr rușinos de mic”, a declarat Clara Bünger, deputată din partidul de opoziție de stânga, care a solicitat aceste cifre pentru a evalua sprijinul acordat de Germania dezertorilor militari ruși.
Cea mai mare organizație din Germania care militează pentru apărarea drepturilor imigranților, Pro Asyl, a remarcat că disidenții și bărbații eligibili pentru recrutare au, în general, șanse mai mici de succes pentru a primi azil decât cei care au fugit deja de serviciul militar.
Îngrijorările cu privire la scăderea numărului de aprobări pentru acordarea de azil au crescut după ce un tribunal din Berlin a decis în august anul trecut că tinerii recruți ruși aveau mai multe șanse să fie repartizați în unități de pază a frontierelor decât să fie trimiși în Ucraina, un argument care a slăbit astfel motivația solicitărilor lor.
Ministrul de interne Alexander Dobrindt a declarat săptămâna trecută că noul guvern condus de cancelarul Friedrich Merz a dat instrucțiuni poliției de frontieră să respingă migranții fără documente, inclusiv solicitanții de azil.
Fostul cancelar Olaf Scholz susținuse, în 2022, acordarea de azil bărbaților ruși care refuzau încorporarea în armată.
Putin a anunțat în septembrie 2022 mobilizarea parțială a aproximativ 300 000 de rezerviști, în contextul contraofensivei ucrainene, decizie care i-a determinat pe mii de bărbați eligibili pentru recrutare să fugă din țară pentru a evita eventualul serviciu militar.