Principală  —  Ştiri  —  Social   —   VOX/ Este sau nu remunerată…

VOX Este sau nu remunerată bine munca în R. Moldova?

Colaj ZdG

Anual, pe 1 mai este sărbătorită Ziua Muncii. În Chicago, pe 1 mai 1886, membrii Federației Sindicatelor din Statele Unite și Canada au ieșit în stradă cerând introducerea unei rezoluții care stipula că „ziua legală de muncă trebuie să constituie 8 ore”. Protestul început pașnic s-a întins pe mai multe zile, în care au avut loc confruntări violente, înregistrându-se morți și răniți atât în rândul protestatarilor, cât și în cel al polițiștilor. Decizia de sărbătorire a zilei de 1 mai a fost luată în 1889 de Congresul Internaționalei Socialiste, desfășurat la Paris.

În R. Moldova, dar și în alte peste 60 de țări, ziua de 1 mai este inclusă în categoria zilelor libere legale. Reportera ZdG a discutat cu cetățenii despre cum este remunerată munca în R. Moldova, ce salariu ar fi suficient, dar și care sunt cerințele față de locul de muncă.

Este sau nu remunerată bine munca în R. Moldova?

Dacă lucrezi, este răsplătită (munca, n.r.). Acum, eu primesc 10 mii și-mi ajunge. Vreo 15, așa ar fi bun. Nu cum alții au peste sută – două sute de mii au și nu le ajunge. Da mie îmi ajunge și 10, și 15 mii. Angajatorul ar trebui să respecte toate regulile. Să plătească la timp și atât.

Nu, n-aș spune că este bine răsplătită. Adică trebuie mereu să te gândești ce să faci extra ca să poți duce o viață liniștită de zi cu zi. Ar fi bine ca salariile să fie de 20 de mii de lei aproximativ, dacă ai o familie pe care să o întreții, dar ajunge doar pentru minimumul, strictul necesar. De la locul de muncă îmi doresc să fie o balanță strictă între muncă și viață personală, pentru că munca nu este tot ce contează în viață – contează familia, contează persoanele dragi de alături. La bătrânețe n-o să ajungi să te gândești numai la muncă, dar o să te gândești cum ai petrecut timpul cu familia, asta contează.

Cred că în unele domenii este remunerat bine, dar nu în toate. Luând în considerație cât de scumpe sunt acum produsele și serviciile, cred că minim 700 de euro (crica 13 700 de lei) ar trebui să câștige un om. Eu sunt angajatoare și ofer angajaților mei, începând cu un salariu decent, până la condiții de muncă confortabile și, desigur, omenie și înțelegere.

Eu cred că dacă muncești cinstit, atunci și remunerarea va fi pe măsură. Respectiv, cred că da. Salariul la noi pe economie este de 16 100 de lei, cred că este un salariu decent, dacă să luăm o medie. Comparativ cu Ucraina (care de mai bine de trei ani se află în război, n.r.), la noi, practic este de două ori mai mare salariul mediu pe economie. În primul rând, să fie un loc de muncă friendly (prietenos, n.r.), unde toți ne ajutăm împreună, să nu fie tensionat. În linii generale, lucrul legat de remunerare cred că rămâne pe locul doi, mai mult contează cum te simți la locul de muncă.

Depinde, poate o muncă e remunerată mai bine. Îmi dau seama că la privat se remunerează mai bine decât la stat. Asta e situația. Mă gândesc că vreo 20 de mii ar fi bine să câștige un om. Înainte de angajare, în primul rând, să vadă care este salariul și, pe urmă, se mai gândește: face ori nu face (să se angajeze, n.r.). Dar mai sunt și oameni pasionați de anumite munci și ei refuză poate acel salariu mare, dar să aibă plăcere de la ceea ce face.