VIDEO/ Săptămâna de Gardă: cele mai importante evenimente ale săptămânii. Ediția din 4 decembrie 2021 – Ziarul de Gardă
 • VIDEO/ Săptămâna de Gardă: cele mai importante evenimente ale săptămânii. Ediția din 4 decembrie 2021

  VIDEO/ Săptămâna de Gardă: cele mai importante evenimente ale săptămânii. Ediția din 4 decembrie 2021
  04 decembrie 2021 | 11:00

  În urma unui scandal mediatic, Oficiul Avocatului Poporului rămâne fără conducător. Natalia Moloșag și-a depus la Parlament demisia din funcția de Avocată a Poporului. Decizia vine după ce avocata a fost surprinsă de mai multe ori, în spațiul public, inclusiv la evenimente organizate de către Oficiul Avocatului Poporului, alături de Dumitru Godorog, un cetățean pe care anterior l-a apărat în instanța de judecată și care a fost condamnat pentru proxenetism în anul 2017. În apărarea sa, Natalia Moloșag, a declarat că doar l-a ajutat pe clientul său să se reîncadreze în societate, oferindu-i un post de muncă temporar în cadrul oficiului în calitate de șofer, agent de pază, dar și alte funcții auxiliare. În context, Godorog crede că angajarea sa în calitate de asistent al Avocatei Poporului nu știrbește imaginea instituției, iar demisia Nataliei Moloșag din această funcție este o „greșeală”.

  În ultimele săptămâni subiectul pensiilor ne fierbe la foc mic. O nouă lege a pensiilor, elaborată de deputații Partidului Acțiune și Solidaritate, care prevede introducerea pensionării anticipate pentru stagiu lung, așa numita „pensie pentru carieră lungă”, păstrarea formulei de majorare a vârstei de pensionare și modificarea formulei de indexare a pensiilor a fost votată în prima lectură. Pentru că în spațiul public au apărut mai multe discuții legate de acest subiect, iar în multe cazuri, inclusiv informații false, ZdG a discutat despre noua lege a pensiilor cu Marcel Spatari, ministrul Muncii și Protecției Sociale. Ministrul susține că prin noul proiect de lege, în primul rând s-au menținut condițiile actuale pentru pensionarea standard, iar noutatea este – includerea pensionării anticipate și o nouă formulă de indexare a pensiilor. Informațiile sunt multe și noi, iar Marcel Spatari afirmă că nu este exclus ca în scurt timp autorii proiectului să vină cu unele ajustări.

  În topul subiectelor fierbinți din această săptămână avem și solicitarea CEC-ului de a fi anulată înregistrarea candidatei Partidului Șor Marina Tauber în cursa pentru Primăria de la Bălți.  Membrii CEC susțin că Tauber, care a obținut cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor de la Bălți,  a utilizat în campania electorală peste 100 de mii de lei, bani nedeclarați în rapoartele depuse la CEC, banii fiind folosiți pentru cazarea și alimentarea într-o tabără de la Bălți a susținătorilor lui Tauber. Decizia finală urmează să fie luată de către instanța de fond de la Bălți, care va decide și cum anume se va desfășura cel de-al doilea tur de scrutin programat duminică la Bălți. Între timp, Marina Tauber a contestat la Curtea de Apel Chișinău hotărârea Comisiei Electorale Centrale privind excluderea sa din cursa electorală.

  Subiectul gazelor naturale rămânea a fi unul sensibil. „Moldovagaz” a anunțat că unii angajați ai întreprinderilor de distribuție a gazelor au inclus zeci de mii de metri cubi de gaz în baza de date și, ca urmare, în facturi, care nu au fost consumați în realitate. În context, Curtea de Conturi ar putea efectua un audit public extern în domeniul gazelor naturale. Un proiectul care prevede acest lucru a fost înregistrat la Parlament.  Potrivit deputaților PAS, autori ai proiectului, Curtea de Conturi va efectua auditul conformității cheltuielilor și investițiilor capitale la societățile comerciale din domeniul gazelor naturale, iar termenul limită de prezentare a raportului auditului este de 31 octombrie 2022.

  Publicitate
  Publicitate

  Între timp, Autoritatea Națională de Integritate a dispus confiscarea „averii nejustificate”, a fostului deputat Serghei Sîrbu, în sumă de 1,9 milioane de lei. În replică, Sîrbu spune că nu a primit oficial actul de constatare al ANI ca să-l examinez în detaliu, dar, din start, „constată absurditatea concluziilor și cifrelor menționate, deoarece acestea nu corespund realității”. 

  Trecem la judecăți. Desfășurarea Adunării Generale a Judecătorilor, preconizată pentru 3 decembrie curent, a fost amânată din cauza situației pandemice. În aceste condiții, actualii membri ai Consiliului Superior ai Magistraturii vor rămâne în funcție până la noi decizii. Așteptăm noi anunțuri!

  Avem primele acțiuni în dosarul Stoianoglo. Urmărirea penală pe un capăt de acuzare ce îl privește pe procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo căruia îi este imputată comiterea infracțiunii – depășirea atribuțiilor de serviciu, urmează să fie trimisă în instanță. Pe acest capăt de acuzare, lui Stoianoglo îi este incriminat că la eliberarea din funcție a procurorului Nicolae Chitoroagă, cunoscând că la acel moment se efectua urmărirea penală în privința persoanei respective și acesta avea statut de învinuit, a dispus achitarea totală a indemnizației de concediere în mărime de peste 163 de mii de lei.

  Tot în această săptămână Consiliul Superior al Procurorilor a respins cererea lui Alexandr Stoianoglo de a fi suspendată procedura de evaluare a performanțelor sale. Așa că, urmează să vedem ce notă va primi procurorul general suspendat aflat în arest la domiciliu pentru activitatea desfășurată în cei doi ani de mandat.

  IAR fostul polițist de frontieră Gheorghe Petic, condamnat anterior la trei ani și șase luni de închisoare pentru viol, a fost achitat. O decizie în acest sens a fost luată de Judecătoria Orhei. Autoritățile au demonstrat că pretinsul viol de care a fost acuzat Petic a fost o înscenare, acest fapt fiind dovedit și de imaginile publicate de SIS în acest sens.

  Între timp, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au admis cererea depusă de către șeful Oficiului Ciocana al Procuraturii Chișinău, Igor Popa, cercetat pentru îmbogățire ilicită, prin care a solicitat permisiunea de a pleca la București în scopuri medicale. Acum, așteptăm ca să revină.

  Vă mai spunem că Olga Bondarciuc, notara implicată în autentificarea mai multor documente ce vizează afacerile lui Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor și Veaceslav Platon și care ar fi prestat servicii de notariat și pentru fostul președinte al R. Moldova Igor Dodon și care a fost anunțată în căutare internațională de autoritățile moldovene, a solicitat azil politic în Belgia. Urmează să vedem ce decizie vor lua autoritățile belgiene.

  Publicitate

  Noutăți avem și la capitolul demisii și numiri în funcție. În ultimele zile, mai mulți judecători au demisionat din funcții. Rând pe rând magistrații cer să plece din sistem. Printre cei care au depus deja cereri de demisie sunt judecătorul care a emis sentințe în privința lui Filat, Șor și Botnari, magistrata Galina Moscalciuc, cercetată anterior pentru acte de corupție și judecătorul Curții de Apel Chișinău Igor Mânăscurtă, care a examinat dosarul în care controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare. O sursă a ZdG din sistemul judecătoresc susține că unii magistrați demisionează din motiv că se tem de procedura de evaluare a activității lor. Detalii la acest subiect găsiți pe site-ul zdg.md.

  Vă informăm că directorul general SA „Termoelectrica”, Veaceslav Eni, recunoscut în calitate de bănuit în cadrul unei cauze penale pornită pe faptul îmbogățirii ilicite, și-a depus demisia, iar, printr-o decizie a APP, interimatul funcției de director al instituției va fi asigurat de Vasile Leu.

  Directorul interimar al Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, Ion Ștefăniță, a fost înștiințat să se prezinte la Ministerul Culturii pentru a lua cunoștință cu ordinul de demitere. Ștefăniță îi urează următorului manager general al AIRM succese în realizarea a cât mai multe fapte bune pentru domeniul culturii.

  CSM, la solicitarea procurorului general interimar Dumitru Robu, l-a suspendat din funcție pe judecătorul Alexandru Gheorghieș, cercetat penal pentru îmbogățire ilicită.

  Cât despre nou numiri, vă spunem că jurnalistul Vlad Țurcanu,  fost consilier prezidențial, a fost propus Parlamentului pentru funcţia de director general al Companiei „Teleradio-Moldova”.

  Între timp, Adunarea generală extraordinară a acționarilor SA „Moldovagaz” a aprobat componența reînnoită a Consiliului de observatori al întreprinderii. Printre membrii acestuia este și Veaceslav Negruță, consilierul președintei R. Moldova în domeniul economic. 

  Nicio îmbunătățire la capitolul SĂNĂTATE. Membrii Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP) au adoptat noi măsuri restrictive în legătură cu apariția noii tulpini „Omicron”  a coronavirusului de tip nou și a clasificării acesteia drept îngrijorătoare de către Organizația Mondială a Sănătății. A fost introdus regimul de carantină de 14 zile pentru cetățenii Republicii Moldova care vin din opt state din sudul Africii (Africa de Sud, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambic, Namibia, Eswatini și Malawi). Carantina poate fi întreruptă după a 7-a zi dacă persoanele în cauză efectuează un test PCR cu rezultat negativ. A fost stabilită și interzicerea accesului pe teritoriul Republicii Moldova a cetățenilor străini și apatrizilor care au călătorit în ultimele 14 zile în aceste țări.

  Între timp, reprezentanții firmei germane BioNTech au anunțat luni, 29 noiembrie, că au început să lucreze la un vaccin împotriva Omicron, noua variantă de coronavirus detectată în Africa de Sud. 

  Vestea bună e că Inspectoratul General al Poliției de Frontieră anunță că a dat startul administrării dozei booster de vaccin împotriva COVID-19. Reprezentanții IGPF susțin că sunt așteptați la centrele medicale ale Poliției de Frontieră, din sediul central cât și în cele teritoriale, toți polițiștii de frontieră, personalul medical și cel didactic, dar și persoanele eligibile care au fost vaccinate peste hotarele țării. Totodată, doza booster se va administra și angajaților Poliției de Frontieră care au suportat COVID-19, fiind vaccinați cu schema completă, după perioada de 6 luni de la însănătoșire.

  La Tiraspol a fost livrat un lot de vaccin Sputnik V, anunță așa-numitul lider Vadim Krasnoselsky. El a subliniat că dozele „sunt suficiente pentru a efectua vaccinarea primară și revaccinarea cetățenilor”. Totodată și-a exprimat recunoștința față de toți cei care au fost implicați în achiziția și livrarea vaccinului.

  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  VIDEO/ Se trăiește mai bine în R. Moldova acum decât se trăia acum un an, când erați în opoziție? Cum răspunde prim-ministra Natalia Gavrilița

  Natalia Gavrilița, prim-ministra R. Moldova, a evitat să spună, tranșant, dacă ea crede că astăzi, în R. Moldova se trăiește mai bine decât se trăia cu un an în urmă, când partidul pe care-l reprezintă era în o…
  VIDEO/ Se trăiește mai bine în R. Moldova acum decât se trăia acum un an, când erați în opoziție? Cum răspunde prim-ministra Natalia Gavrilița

  Analiză Deutsche Welle/ Rusia şi Ucraina: Cronica unui război nedeclarat

  Rădăcinile conflictului dintre Rusia şi Ucraina sunt adânci. În esenţă, Moscova nu acceptă independenţa Kievului. Un scurt istoric al conflictului, scrie Deutsche Welle. Tensiunile dintre Rusia şi Ucraina au o…
  Analiză Deutsche Welle/ Rusia şi Ucraina: Cronica unui război nedeclarat

  Şeful marinei germane a demisionat după ce a cerut „respect” pentru Putin

  Viceamiralul Kay-Achim Schönbach a stârnit un scandal diplomatic după ce a declarat că ceea ce își dorește Putin este „respect” și că peninsula Crimeea e pierdută pentru Ucraina, scrie Deutsche Welle. „I-am ce…
  Şeful marinei germane a demisionat după ce a cerut „respect” pentru Putin