Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Săptămâna de Gardă: cele…

VIDEO Săptămâna de Gardă: cele mai importante evenimente ale săptămânii. Ediția din 4 decembrie 2021

În urma unui scandal mediatic, Oficiul Avocatului Poporului rămâne fără conducător. Natalia Moloșag și-a depus la Parlament demisia din funcția de Avocată a Poporului. Decizia vine după ce avocata a fost surprinsă de mai multe ori, în spațiul public, inclusiv la evenimente organizate de către Oficiul Avocatului Poporului, alături de Dumitru Godorog, un cetățean pe care anterior l-a apărat în instanța de judecată și care a fost condamnat pentru proxenetism în anul 2017. În apărarea sa, Natalia Moloșag, a declarat că doar l-a ajutat pe clientul său să se reîncadreze în societate, oferindu-i un post de muncă temporar în cadrul oficiului în calitate de șofer, agent de pază, dar și alte funcții auxiliare. În context, Godorog crede că angajarea sa în calitate de asistent al Avocatei Poporului nu știrbește imaginea instituției, iar demisia Nataliei Moloșag din această funcție este o „greșeală”.

În ultimele săptămâni subiectul pensiilor ne fierbe la foc mic. O nouă lege a pensiilor, elaborată de deputații Partidului Acțiune și Solidaritate, care prevede introducerea pensionării anticipate pentru stagiu lung, așa numita „pensie pentru carieră lungă”, păstrarea formulei de majorare a vârstei de pensionare și modificarea formulei de indexare a pensiilor a fost votată în prima lectură. Pentru că în spațiul public au apărut mai multe discuții legate de acest subiect, iar în multe cazuri, inclusiv informații false, ZdG a discutat despre noua lege a pensiilor cu Marcel Spatari, ministrul Muncii și Protecției Sociale. Ministrul susține că prin noul proiect de lege, în primul rând s-au menținut condițiile actuale pentru pensionarea standard, iar noutatea este – includerea pensionării anticipate și o nouă formulă de indexare a pensiilor. Informațiile sunt multe și noi, iar Marcel Spatari afirmă că nu este exclus ca în scurt timp autorii proiectului să vină cu unele ajustări.

În topul subiectelor fierbinți din această săptămână avem și solicitarea CEC-ului de a fi anulată înregistrarea candidatei Partidului Șor Marina Tauber în cursa pentru Primăria de la Bălți.  Membrii CEC susțin că Tauber, care a obținut cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor de la Bălți,  a utilizat în campania electorală peste 100 de mii de lei, bani nedeclarați în rapoartele depuse la CEC, banii fiind folosiți pentru cazarea și alimentarea într-o tabără de la Bălți a susținătorilor lui Tauber. Decizia finală urmează să fie luată de către instanța de fond de la Bălți, care va decide și cum anume se va desfășura cel de-al doilea tur de scrutin programat duminică la Bălți. Între timp, Marina Tauber a contestat la Curtea de Apel Chișinău hotărârea Comisiei Electorale Centrale privind excluderea sa din cursa electorală.

Subiectul gazelor naturale rămânea a fi unul sensibil. „Moldovagaz” a anunțat că unii angajați ai întreprinderilor de distribuție a gazelor au inclus zeci de mii de metri cubi de gaz în baza de date și, ca urmare, în facturi, care nu au fost consumați în realitate. În context, Curtea de Conturi ar putea efectua un audit public extern în domeniul gazelor naturale. Un proiectul care prevede acest lucru a fost înregistrat la Parlament.  Potrivit deputaților PAS, autori ai proiectului, Curtea de Conturi va efectua auditul conformității cheltuielilor și investițiilor capitale la societățile comerciale din domeniul gazelor naturale, iar termenul limită de prezentare a raportului auditului este de 31 octombrie 2022.

Între timp, Autoritatea Națională de Integritate a dispus confiscarea „averii nejustificate”, a fostului deputat Serghei Sîrbu, în sumă de 1,9 milioane de lei. În replică, Sîrbu spune că nu a primit oficial actul de constatare al ANI ca să-l examinez în detaliu, dar, din start, „constată absurditatea concluziilor și cifrelor menționate, deoarece acestea nu corespund realității”. 

Trecem la judecăți. Desfășurarea Adunării Generale a Judecătorilor, preconizată pentru 3 decembrie curent, a fost amânată din cauza situației pandemice. În aceste condiții, actualii membri ai Consiliului Superior ai Magistraturii vor rămâne în funcție până la noi decizii. Așteptăm noi anunțuri!

Avem primele acțiuni în dosarul Stoianoglo. Urmărirea penală pe un capăt de acuzare ce îl privește pe procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo căruia îi este imputată comiterea infracțiunii – depășirea atribuțiilor de serviciu, urmează să fie trimisă în instanță. Pe acest capăt de acuzare, lui Stoianoglo îi este incriminat că la eliberarea din funcție a procurorului Nicolae Chitoroagă, cunoscând că la acel moment se efectua urmărirea penală în privința persoanei respective și acesta avea statut de învinuit, a dispus achitarea totală a indemnizației de concediere în mărime de peste 163 de mii de lei.

Tot în această săptămână Consiliul Superior al Procurorilor a respins cererea lui Alexandr Stoianoglo de a fi suspendată procedura de evaluare a performanțelor sale. Așa că, urmează să vedem ce notă va primi procurorul general suspendat aflat în arest la domiciliu pentru activitatea desfășurată în cei doi ani de mandat.

IAR fostul polițist de frontieră Gheorghe Petic, condamnat anterior la trei ani și șase luni de închisoare pentru viol, a fost achitat. O decizie în acest sens a fost luată de Judecătoria Orhei. Autoritățile au demonstrat că pretinsul viol de care a fost acuzat Petic a fost o înscenare, acest fapt fiind dovedit și de imaginile publicate de SIS în acest sens.

Între timp, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au admis cererea depusă de către șeful Oficiului Ciocana al Procuraturii Chișinău, Igor Popa, cercetat pentru îmbogățire ilicită, prin care a solicitat permisiunea de a pleca la București în scopuri medicale. Acum, așteptăm ca să revină.

Vă mai spunem că Olga Bondarciuc, notara implicată în autentificarea mai multor documente ce vizează afacerile lui Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor și Veaceslav Platon și care ar fi prestat servicii de notariat și pentru fostul președinte al R. Moldova Igor Dodon și care a fost anunțată în căutare internațională de autoritățile moldovene, a solicitat azil politic în Belgia. Urmează să vedem ce decizie vor lua autoritățile belgiene.

Noutăți avem și la capitolul demisii și numiri în funcție. În ultimele zile, mai mulți judecători au demisionat din funcții. Rând pe rând magistrații cer să plece din sistem. Printre cei care au depus deja cereri de demisie sunt judecătorul care a emis sentințe în privința lui Filat, Șor și Botnari, magistrata Galina Moscalciuc, cercetată anterior pentru acte de corupție și judecătorul Curții de Apel Chișinău Igor Mânăscurtă, care a examinat dosarul în care controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare. O sursă a ZdG din sistemul judecătoresc susține că unii magistrați demisionează din motiv că se tem de procedura de evaluare a activității lor. Detalii la acest subiect găsiți pe site-ul zdg.md.

Vă informăm că directorul general SA „Termoelectrica”, Veaceslav Eni, recunoscut în calitate de bănuit în cadrul unei cauze penale pornită pe faptul îmbogățirii ilicite, și-a depus demisia, iar, printr-o decizie a APP, interimatul funcției de director al instituției va fi asigurat de Vasile Leu.

Directorul interimar al Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, Ion Ștefăniță, a fost înștiințat să se prezinte la Ministerul Culturii pentru a lua cunoștință cu ordinul de demitere. Ștefăniță îi urează următorului manager general al AIRM succese în realizarea a cât mai multe fapte bune pentru domeniul culturii.

CSM, la solicitarea procurorului general interimar Dumitru Robu, l-a suspendat din funcție pe judecătorul Alexandru Gheorghieș, cercetat penal pentru îmbogățire ilicită.

Cât despre nou numiri, vă spunem că jurnalistul Vlad Țurcanu,  fost consilier prezidențial, a fost propus Parlamentului pentru funcţia de director general al Companiei „Teleradio-Moldova”.

Între timp, Adunarea generală extraordinară a acționarilor SA „Moldovagaz” a aprobat componența reînnoită a Consiliului de observatori al întreprinderii. Printre membrii acestuia este și Veaceslav Negruță, consilierul președintei R. Moldova în domeniul economic. 

Nicio îmbunătățire la capitolul SĂNĂTATE. Membrii Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP) au adoptat noi măsuri restrictive în legătură cu apariția noii tulpini „Omicron”  a coronavirusului de tip nou și a clasificării acesteia drept îngrijorătoare de către Organizația Mondială a Sănătății. A fost introdus regimul de carantină de 14 zile pentru cetățenii Republicii Moldova care vin din opt state din sudul Africii (Africa de Sud, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambic, Namibia, Eswatini și Malawi). Carantina poate fi întreruptă după a 7-a zi dacă persoanele în cauză efectuează un test PCR cu rezultat negativ. A fost stabilită și interzicerea accesului pe teritoriul Republicii Moldova a cetățenilor străini și apatrizilor care au călătorit în ultimele 14 zile în aceste țări.

Între timp, reprezentanții firmei germane BioNTech au anunțat luni, 29 noiembrie, că au început să lucreze la un vaccin împotriva Omicron, noua variantă de coronavirus detectată în Africa de Sud. 

Vestea bună e că Inspectoratul General al Poliției de Frontieră anunță că a dat startul administrării dozei booster de vaccin împotriva COVID-19. Reprezentanții IGPF susțin că sunt așteptați la centrele medicale ale Poliției de Frontieră, din sediul central cât și în cele teritoriale, toți polițiștii de frontieră, personalul medical și cel didactic, dar și persoanele eligibile care au fost vaccinate peste hotarele țării. Totodată, doza booster se va administra și angajaților Poliției de Frontieră care au suportat COVID-19, fiind vaccinați cu schema completă, după perioada de 6 luni de la însănătoșire.

La Tiraspol a fost livrat un lot de vaccin Sputnik V, anunță așa-numitul lider Vadim Krasnoselsky. El a subliniat că dozele „sunt suficiente pentru a efectua vaccinarea primară și revaccinarea cetățenilor”. Totodată și-a exprimat recunoștința față de toți cei care au fost implicați în achiziția și livrarea vaccinului.